Čovek koji je preuzeo Bajern u svoje ruke i naredio - remont!

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.05.24. | 01:30

Pep Gvardiola kao savetodavac...

Taman što se na momenat učinilo kako su se zvanični upravljački aparat u Bajernu (direktorski tandem Maks Eberl i Kristof Frojnd) i klupska siva emenencija (najmoćniji članovi Nadzornog odbora Uli Henes i Karl Hajnc Rumenige) napokon usaglasili oko izbora trenera, te kako je Vensan Kompani zajednički izbor, ispostavilo se da su stari lisci ipak bili za - Hansija Flika.

Da li ovo nagoveštava ponovo burne periode u gigantu iz Minhena, ili možda suštinski i konačan početak predaje vlasti u Zebener štrase, glavno je pitanje među nemačkim kolegama.

Izabrane vesti

Prvi pokušaj tako nečega, pre tri godine, nije bio uspešan. Henes i Rumenige procenili su da je vreme da se povuku, klub su u potpunosti prepustili u ruke Oliveru Kanu i Hasanu Salihamidžiću, da bi ih tokom prošle godine praktično 'pometlali' i vratili se da kao ljudi iz senke izvuku Bajern iz krize u koju je zapao.

Tokom svoje reaktivacije Henes i Rumenige su iz pozicije moćnika iz Nadzornog odbora prvo doveli Kristofa Frojnda, nekadašnjeg sportskog direktora RB Salcburga, da bi neki mesec kasnije iznad njega postavili Maksa Eberla, kao vrhovnog glavešinu za sva sportska pitanja u klubu.

Zamišljeno je da upravo taj tandem nasledi legendarni dvojac i u potpunosti preuzme kontrolu nad Bajernom, što je izgleda počelo da se događa. Najjednostavnije rečeno, Maks Eberl je po prvi put preuzeo odgovornost i za to dobio 'amin' od glavnih patrona. To je na najbolji način oslikano u slučaju izbora novog trenera.

"Karl Hajnc Rumenige i Uli Henes razgovarali su sa Hansijem Flikom. Ovaj im je bio rekao kako je spreman da potpiše na jednu godinu, međutim Eberl i Frojnd su insistirali na Vensanu Kompaniju", napisao je dobro upućeni Tobi Altšefl iz Bilda. "Ubeđivanje je trajalo nekoliko dana, sve dok Nadzorni odbor nije odobrio da se plati obeštećenje za Belgijanca. I Eberl je imao telefonski razgovor sa Flikom 11. maja, ali onda je rešio da preuzme stvari u svoje ruke. Da preuzme odgovornost. Pošto nije uspeo da ubedi Tuhela da ostane još godinu dana, potpuno se okrenuo Kompaniju".

Razloga je nekoliko, međutim jedan je presudio: Eberl i Frojnd žele da započnu svoju eru u Bajernu.

"Njih dvojica su doneli odluku da je ekipi potreban remont. I sam Tuhel je to sugerisao više puta. Takvu njihovu odluku ne bi promenilo ni osvajanje Lige šampiona", piše dalje novinar Bilda.

"Lice ekipe mora da se promeni tokom leta, neke stare strukture u svlačionici da se razbiju. Flik je osvojio sve sa Bajernom. U aktuelnom sastavu i dalje postoji dobar broj igrača koji su tada bili nosioci igre. Kod Eberla i Frojnda postojala je opasnost da bi Hansi mogao da spreči rekonstrukciju. Zbog toga su ušli u rizik s Kompanijem, mladim i perspektivnim trenerom, koji nema ništa protiv ozbiljnih promena u sastavu".

I Alšefl zaključuje:

"Flik je bio lakše rešenje za Eberla i Frojnda - poznaje klub, za njega ne bi bilo plaćeno obeštećenje, pristao bi na jednogodišnji ugovor, a to bi onda omogućilo da se na leto '25. krene po Jirgena Klopa, Ćabija Alonsa ili Sebastijana Henesa. Međutim, procenjeno je da jednogodišnji projekat nije dobra stvar i da bi doveo do još jedne izgubljene godine. Pre svega na tržištu. Takođe, Flik je bio ljut što mu se Eberl nije javio poslednji put na telefon kada ga je ovaj pozvao. Tada se u potpunosti posvetio razgovorima sa Barselonom".

Sa novim trenerom i pojačanim uticajem Maksa Eberla, očekuje se konačno rešenje statusa određenih igrača. Pre svih Jozue Kimiha, Alfonsa Dejvisa, Leona Gorecke, Serža Gnabrija...

Navodno, nekadašnji sportski direktor Borusije iz Menhengladbaha ne bi imao ništa protiv da proda svu četvoricu na leto i da od zarađenog novca krene u osvežavanje igračkog kadra.

"Naš direktor odabrao je da Kompani bude novi trener", potvrdio je u poslednjem obraćanju medijima Rumenige i tako u potpunosti prebacio odgovornost na Eberla. "Moram reći da nam je Pep Gvardiola dosta pomogao oko konačne odluke. Govorio je Vensanu samo najlepše. Pep ga dobro poznaje, a njegovo mišljenje izuzetno cenimo".

Tokom jučerašnjeg dana oglasio se i nekadašnji štoper Bajerna Danijel van Bujten...

"Vensana Kompanija poznajem dugo. Mlad je, ima perspektivu, ali ovo je i ozbiljan rizik Bajerna. Mislim da će mu trebati vremena da se navikne na okruženje u Minhenu, na pritisak. Uzbuđen sam zbog njega. I iznenađen izborom Bajerna", poručio je Van Bujten.


tagovi

Maks EberlKarl Hajnc RumenigeUli Henes

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara