©Starsport
©Starsport

Čukarički potvrdio evropsku zrelost: Ivanović Partizanove snove o Ligi šampiona pretvorio u iluzije

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.04.23. | 18:54

Junak Brđana na asistenciju Badamosija režirao pobedu nad crno-belima (1:0) za treće mesto pred plej-of

Pobedom u utakmici koja je počela pre devet dana, nad direktnim konkurentom u borbi za Evropu, Čukarički je napravio novi korak ka međunarodnoj sceni, overio treće mesto u plej-ofu i dodatno udaljio Partizan od kvalifikacija za Ligu šampiona (1:0).

Dvojcu koji je statistički imao najveći udeo u ofanzivi Brđana tokom dosadašnjeg dela sezone, ali i koji je bio najčešća tema kada bi Kerkzov tim zatajio u napadu, bio je dovoljan jedan napad na utakmici koja bi lako mogla da predstavlja prekretnicu sezone, da demonstrira kvalitet i opravda dosadašnje brojke. Praktično u prvom napadu domaćina u drugom poluvremenu Muhamed Badamosi je uspeo da izdrži rvački zahvat Igora Vujačića na sredini terena i prosledi loptu u prostor, na levo krilo gde je Đorđe Ivanović poveo polukontru, ostavio iza sebe Sinišu Saničanina i matirao Nemanju Stevanovića za gol koji se kasnije ispostavio vredan tri boda, ali i overe trećeg mesta pred plej-of.

Izabrane vesti

Uvertira u utakmicu režirana pre devet dana na Banovom brdu donela je sve osim fudbala, prolongirala nastavak susreta i lišila aktere podrške sa tribina, te su Čukarički i Partizan u sterilnoj atmosferi, od 22. minuta, nastavili susret započet 11. aprila. Incidenti gostujućih navijača i niz prekida su bili povod da crno-beli tada samoinicijativno napuste teren, a razumevanje domaćina ispunilo je uslov da nedorečeni protivnici na terenu odgovore na pitanje ko će u plej-of ući sa treće pozicije i tako steći privilegije u vidu domaćinstva u narednom susretu istih timova, ali i bolji plasman u slučaju da Čukarički i Partizan posle 37. kola imaju identičan broj bodova.

Kroz preostalih nešto više od 70 minuta igre Čukarički i Partizan su danas istovremeno potvrdili utisak koji su ostavili u 2023. godini, te su Brđani očuvali epitet ozbiljnog kandidata za drugo mesto izjednačivši se sa TSC po broju bodova (oba tima na 62, ali uz bolji međusobi učinak Topolčana), dok su crno-beli još jednom uz sav potencijal publici poslužili i brojne boljke čiji je ceh da u plej-of ulaze sa minus pet u odnosu na konkurente za plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Slabost crno-belih u defanzivi još jednom je dospela u prvi plan kroz nemoć Vujačića i Saničanina u direktnim duelima sa Badamosijem i Ivanovićem, te se upravo momenat iz 47. minuta ispostavio kao dovoljan da donese prevagu na stranu Brđana. Pogodak u ranoj fazi drugog poluvremena zadovoljio je apetite domaćina koji je potom za primarni cilj imao da očuva vođstvo u čemu su posebno važnu ulogu imali Zoran Popović i Uroš Drezgić, golman i štoper koji su uspeli da osujete sve pokušaje izabranika Igora Duljaja.

Motivisani da protiv direktnog konkurenta dođu do pobede i trećeg mesta rivali su od 22. minuta i početka nastavka pokazali žar i želju da na idealan način dočekaju narednu fazu takmičenja. Gosti, kojima je pripala inicijativa do odlsaka na odmor pretili su mahom udarcima sa ruba kaznenog prostora, ali su pokušaji Bibarsa Natha, Slobodana Uroševića i Danila Pantića nedovoljni da ozbiljnije ugroze Zorana Popovića. Golman koji je zimus stigao na Banovo brdo kao pozajmljen igrač Crvene zvezde na najozbioljnijem testu pred odlazak na odmor bio je prilikom pokušaja Izraelca čiji je udarac ukrotio tek iz drugog pokušaja, ali je već tada nagovestio da će rival vrlo teško uspeti da ga matira. Uz čuvara mreže, tokom pola sata igre pre odlaska na odmor u prvom planu našla su se i preostala dvojica igrača večitog rivala Partizana pozajmljena Brđanima, te je Radovan Pankov uspeo da potpuno neutrališe Rikarda, dok je Vladimir Lučić duboko u sudijskoj nadoknadi imao najbolju šansu u prvom poluvremenu, kada je na proigravanje Stefana Tomovića izbio sam pred Stevanovića, ali je uspeo samo da iznudi korner.

Akcija u režiji dvojice hitrih ofanzivaca potvrdila je zamisli Dušana Kerkeza da iz brze tranzicije ugrozi goste, a da crno-beli nisu izvukli pouke iz te pretnje potvrdio je gol Ivanovića. Gol nekadašnjeg igrača Partizana bio je povod da tim iz Humske još ofanzivnije krene ka golu protivnika, želeći da stigne makar do remija i tako barem smanji minus u odnosu na konkurente pred preostalih sedam kola Duljaj je u završnici utakmice ka golu rivala krenuo sa dva napadača, ali je ofanziva na čelu sa Rikardom i Andriju Pavlovićem ostala bez rešenja za poslednju liniju kojom je komandovao Uroš Drezgić. Odličan dan, mladi štoper Čukaričkog upotpunio je u 85. minutu kada je blokirao udarac Pavlovića, a uz pomenutu situaciju najviše razloga za setu crno-belima ostaje zbog odlične intervencije Popovića u 73. minutu kada je golman domaćina odbranio pokušaj Rikarda. Na drugoj strani, Čukarički je najbliži drugom golu i ranijem otklanjanju svih dilema bio u 76. minutu, ali je udarac Ivanovića odbranio Stevanović.

Novim porazom, petim u prvenstvu ovog proleća, Partzizan je ostao na 57 bodova i tako u evropskoj trci bliži petoplasiranoj Vojvodini (54) nego konkurentima u trci za drugo mesto TSC-u i Čukaričkom te priče o kvalifikacijama za Ligu šampiona sve više liče na iluzije, a ne na snove.

Što se Čukaričkog tiče, izabranici Dušana Kerkeza u prolećnom delu sezone na 11 utakmica upisali su devet pobeda (uz poraze od Zvezde i Vojvodine), te su osvojili 27 bodova i po učinku u drugom delu sezone su drugi, odmah iza crveno-belih (29).

Današnji rivali na megdan će ponovo izaći već u okviru 1. kola plej-ofa, opet na stadionu Čukaričkog.

MOZZART BET SUPERLIGA - 30. KOLO

ČUKARIČKI – PARTIZAN 1:0 (0:0)

/Ivanović 46/

Stadion Čukaričkog

Bez prisustva publike

Sudija: Milan Mitić

Žuti kartoni: Popović (Čuakrički), Pantić (Partizan).

Čukarički (4-2-3-1): Popović 7,5 – M. Stevanović 6,5 (od 63. Rogan 6,5), Pankov 7, Drezgić 7,5, Tošić 6,5 – Kovač 6,5, Docić 6,5 – Ivanović 8 (od 90+3. Gajić -), Tomović 6,5 (od 70. Ovusu 6,5), Lučić 6,5 (od 70. Sisoko 6,5) – Badamosi 7.

Partizan (4-2-3-1): N. Stevanović 6,5 – Filipović 6, Saničanin 5, Vujačić 5,5 (od 85. Marković -), Urošević 6,5 – Pantić 7 (od 65. Baždar), Fejsa 6 – Menig 6,5, Natho 6, Jović 6,5 (od 76. Pavlović) – Rikardo 6.

Igrač utakmice: Đorđe Ivanović



tagovi

FK PartizanČukaričkiMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara