Dresovi članova Cvajte za ovu sezonu (©Bundesliga.com)
Dresovi članova Cvajte za ovu sezonu (©Bundesliga.com)

Cvajta – liga sa 11 šampiona i 37 nemačkih titula!

Vreme čitanja: 7min | pet. 28.07.23. | 10:21

Novu, 50. sezonu drugog ranga šampionata otvoriće ovog petka od 20.30 časova susret dva pretedenta na plasman u elitu, Hamburgera i Šalkea

Malo koja država na svetu može da se pohvali sa tako atraktivnom fudbalskom drugom ligom kao Nemačka. Popularna Cvajta broji čak 11 bivših šampiona, među kojima je ukupno 37 titula. Čast da otvore novu sezonu imaće šestostruki prvak Hamburger i sedmostruki šampion Šalke, koji će se sastati ovog petka od 20.30 časova u Hamburgu.

Zanimljivo, ni jedan od ta dva tima nije najtrofejniji od drugoligaša. Najviše pehara sakupio je Nirnberg, devet, s tim da je poslednji put bio šampion još 1968. godine. Iako je duže od pola veka bez titule, i dalje je Nirnberg drugi najtrofejniji klub u Nemačkoj - iza neprikosnovenog Bajerna (33). Titule su osvajali još Kajzerslautern (četiri), Grojter Firt (tri), Herta, Hanover (po dve), Karlsrue, Holštajn Kil, Fortuna Diseldorf i Ajntraht iz Braunšvajga (po jedan).

Izabrane vesti

Hamburger je 1983. godine osvojio Kup evropskih šampiona, a pre toga je 1980. bio vicešampion Starog kontinenta. Šalke je 2010. igrao u polufinalu Lige šampiona. Dakle, uspesi pojedinih drugoligaša prevazilaze okvire nemačkih granica.

Jasno, svi ovi navedeni timovi su posrnuli velikani. Niko od njih ništa konkretno nije osvojio u 21. veku. Od Bajerna, teško i da je mogao. Primera radi, Kajzerslautern je u sezoni 2002/2003 poražen od Bavaraca u finalu Kupa Nemačke sa 3:1, uz dva gola Mihaela Balaka u prvih 10 minuta meča, posle čega više nikada nije zasijao tako jako. Već 2006. je ispao iz Bundeslige, kasnje se u nju vratio na dve sezone, a u periodu od 2018. do 2022. je igrao čak u trećem rangu. Tek se prošle sezone Kajzerslautern vratio u Cvajtu, zauzeo je sasvim solidnu devetu poziciju.

--------------------------------------

SVI ŠAMPIONI NEMAČKE

33 – Bajern

9 – Nirnberg

8 – Borusija Dortmund

7 – Šalke

6 – Hamburger

5 – Štutgart, Borusija Menhengladbah

4 – Verder, Kajzerslautern

3 – Keln, Lokomotiva Lajpcig, Grojter Firt

2 – Herta, Viktorija Berlin, Drezdner, Hanover

1 – Karlsrue FV, Karlsrue SC, Holštajn Kil, Minhen 1860, Blau Vajs Berlin, Fortuna Diseldorf, Ajntraht Frankfurt, Volfzburg, Frajburger, Rapid Beč, Manhajm, Rot Vajs Esen, Ajntraht Braunšvajg

--------------------------------------

Sistem takmičenja se nije menjao u odnosu na prethodne sezone. Takmičiće se 18 klubova, dva najbolja na tabeli na kraju sezone će ući u elitu, a dva najlošija će ispasti u treći rang. Ko bude treći igraće baraž za plasman u Bundesligu sa 16-plasiranim timom iz najvišeg ranga, a ko bude 16. igraće plej-aut protiv trećeplasiranog trećeligaša.

20.30: (2,40) Hamburger (3,50) Šalke (2,85)

Prošle sezone Hamburger je bio treći, ali nije uspeo da savlada Štutgart, pa je ostao drugoligaš i šestu sezonu zaredom. U viši rang su ušli Hajdenhajm i Darmštat, ekipe bez trofeja, a zamenili su Šalke i Hertu, nekadašnje šampione. Iz Cvajte su ispali Sandhauzen, Regensburg i Arminija Bilefeld, čija mesta su popunili Elversberg, Osnabrik i Vehen.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Za promociju u drugi rang Vehen se častio angažovanjem srpskog defanzivca Aleksandra Vukotića. Ovaj 28-godišnji Kraljevčanin došao je kao slobodan igrač iz belgijskog drugoligaša Beverena, a tokom karijere igrao je još za Krupu, Dolinu i matičnu Slogu. Biće zanimljivo videti kako će se 201 centimetar visoki štoper snaći u nemačkom fudbalu. Neće mu biti lako, iako je Vehen doveo devet novajlija, i dalje je među glavnim favoritima za ispadanje. Imaće makar Vukotić sa kim da se sporazumeva na srpskom jeziku, za Vehen igraju i nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Amar Ćatić, te hrvatski internacionalci Noa Brdar, Ivan Prtajin i Antonio Jonjić.

Marko Ivezić (©Starsport)Marko Ivezić (©Starsport)

Što se tiče Srba, u Cvajti ćemo imati samo još jednog. Talentovani defanzivni vezista Marko Ivezić ovog leta je došao u Holštajn Kil iz Voždovca za 250.000 evra i predstavljaće jedno od najvećih pojačanja tima koji je minulo prvenstvo završio na osmoj poziciji.

Od doskorašnjih trećeligaša interesantno će biti ispratiti i Osnabrik, zbog njegovog trenera Tobijasa Švajnštajgera. Stariji brat legendarnog nemačkog reprezentativca Bastijana Švajnštajgera prošle sezone je prvi put samostalno vodio neku ekipu i već prve godine je uspeo da uvede Osnabrik u Cvajtu. Pa, da ga vidimo na malo ozbiljnijem nivou…

Za plasman u Bundesligu konkurisaće ove sezone nekoliko ekipa. Osim Šalkea i Herte, koji žele da se vrate ekspresno u elitu, među favoritima naravno i Hamburger, Fortuna Diseldorf, Paderborn i Sankt Pauli, koji je tokom proleća bio u najboljoj formi od svih drugoligaša i nije se plasirao u elitu samo zbog očajne jeseni. Ivezićev Kil, Karlsrue, pa i Kajzerslautern i Hanover, pokušaće da zaprete iz prikrajka.

Šalke se pre dve godine našao u istoj ovoj situaciji. Posle prvog ispadanja iz Bundeslige u ovom veku ekspresno se vratio u elitu, ali tamo se prošle sezone nije proslavio. Zato, eto njega opet u Cvajti.

Želimo da se bratimo u Bundesligu, jer Šalkeu je mesto tamo“, jasan je strateg tima iz Gelzenkirhena Tomas Rajs.

On je 2021. godine uveo Bohum u Bundesligu, sada će probati da ponovi isto sa Šalkeom. Istina, ostao je bez nekoliko važnih igrača u odnosu na prošlu sezonu, poput Marijusa Biltera (Hofenhajm) i Rodriga Zalazara (Braga), ali došlo je nekoliko interesantnih igrača. Najzvučnija pojačanja Šalkea ovog leta su bila Ron Šalenberg (Paderborn), Paul Zeguin (Union Berlin) i Lino Tempelman (Frajburg). Da je podignuta forma pred početak takmičenja pokazala je Šalkeova generalna proba, deklasiran je poljski prvoligaš Gornik iz Zabžea, za koji igra Lukas Podolski, sa 5:0.

Herta je iz Bundeslige ispala najviše zbog ozbiljnih finansijskih problema kroz koje prolazi. Čak i da nije bila u crvenoj zoni, verovatno bi za zelenim stolom dobila diskvalifikaciju iz elite. Na klupi berlinskog velikana je ostao mađarski strateg Pal Dardaj, on će biti jedini strani trener u Cvajti na početku ove sezone.

Zbog pomenute rupe u kasi, sastav Herte je u ovom trenutku velika nepoznanica. Najvažniji igrači su uglavnom otišli, ili su poput Lukasa Tusarta (Union Berlin), Džesika Ngankama (Ajntraht Frankfurt) i Omara Alderetea (Hetafe) prodati, ili su raskinuli ugovor. Bez obeštećenja su iz Berlina otišli Kristijan Pjontek (Bašakšehir), Aleksander Švalou (Union), Kevin Prins Boateng, Stevan Jovetić

Navijači Herte (©Reuters)Navijači Herte (©Reuters)

Zaradila je Herta na ime obeštećenja nešto više od 14.000.000 evra, ali većina tog novca je otišla na gašenje požara i vraćanje dugova. Na novajlije je potrošeno zbirno 300.000, i to konkretno na jednog, Marijusa Gersbeka iz Karlsruea. Ostali igrači, poput Fabijana Risa, Gustava Kristensena, Džeremija Dudžijaka, Tonija Lejstnera i Smaila Prevljaka su došli bez obeštećenja. Koliko je teška situacija u Herti možda i najbolje pokazuje to što je kao jedno od najvećih pojačanja došao Palko Dardaj, trenerov stariji sin, kojem je ovog leta istekao ugovor sa Fehervarom. Sada je kompletirao porodicu na jednom mestu, od ranije je u ekipi i vezista Marton Dardaj, Palov mlađi sin. Herta će sa prosekom od 23,4 godine da ima najmlađu ekipu u Cvajti.

Hamburger po šesti put pokušava da se vrati u Bundesligu, a na iznenađenje mnogih, ponovo je zadatak poveren Timu Valteru. Neočekivano, zato što je u nemačkoj javnosti prošlog proleća stvorena slika da je baš 47-godišnji strateg najveći krivac za neke neočekivane poraze Dinosaurusa u samom finišu prvenstva, koji su ih koštali direktne promocije.

Procena Hamburgerove uprave je da je to više bio splet nesrećnih okolnosti. Zato, promene su bile minimalne. Kostur ekipe je sačuvan, ima nekoliko novajlija, a možda najzanimljiviji od svih je potpis Levina Oztunalija. Reč je o unuku Hamburgerove legende Uvea Zilera, vezisti sa bogatim bundesligaškim iskustvom. Do sada je 27-godišnji Oztunali igrao za Bajer Leverkuzen, Majnc i Union Berlin, teško da mu zadovoljava ambiciju igranje u Cvajti. Ovog leta u Hamburg su se doselili još Imanuel Feraj (Braunšvajg), Giljerme Ramos (Bilefeld) i pozajmljeni Ignjace Van der Bremt (Salcburg) i Denis Hadžikadunović (Rostov). Ulogu rezervnog golmana HSV-a i ove sezone će obavljati švedski čuvar mreže koji ima i srpski pasoš Marko Johanson.

Prošle sezone je Hamburger sakupio 66 poena, što mu je bilo dovoljno samo za treće mesto (Hajdenhajm i Darmštat imali po 67). U prethodnih pet godina to bi bilo dovoljno za direktnu promociju, Paderborn je bio drugi 2018. sa 57 bodova, a Štutgart 2019. sa 58. Da bi bili sigurni, svi klubovi koji žele u Bundesligu morali bi postave cilj da sakupe oko 70 bodova, što znači da imaju barem 20 pobeda u sezoni.

Ovog petka kreće borba za njih, ne sumnjamo da će da bude interesatno. Ipak, mnogo je bivših šampiona u ovom takmičenju.

NEMAČKA 2 – 1. KOLO

Petak

20.30: (2,40) Hamburger (3,50) Šalke (2,85)

Subota

13.00: (2,20) Hanover (3,50) Elversberg (3,20)

13.00: (3,15) Kajzerslautern (3,45) Sankt Pauli (2,25)

13.00: (2,85) Osnabrik (3,50) Karlsrue (2,40)

13.00: (2,90) Vehen (3,45) Magdeburg (2,40)

20.30: (2,50) Fortuna Diseldorf (3,40) Herta (2,80)

Nedelja

13.30: (2,70) Ajntraht Braunšvajg (3,40) Holštajn Kil (2,55)

13.30: (2,45) Grojter Firt (3,40) Paderborn (2,85)

13.30: (2,50) Hanza (3,30) Nirnberg (2,85)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

CvajtaHamburgerNirnbergHertaBundesligaŠalkeMarko IvezićAleksandar Vuković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara