Buskets i De Jong na treningu Barselone (©AFP)
Buskets i De Jong na treningu Barselone (©AFP)

Da li je De Jong novi Buskets?

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.10.22. | 09:50

Sjajna partija holandskog reprezentativca protiv Viljareala: 10/10 u duelima, devet presečenih dodavanja, 75/79 preciznih pasova...

Po viđenom u dosadašnjem toku sezone, jasno je da su Serhio Buskets i Đerar Pike završili svoje dugogodišnje misije u Barseloni. Dvojica dugo nezamenjivih defanzivaca na polovini su četvrte decenije života i nemaju više potrebnu brzinu, snagu, niti energiju da odigraju na nivou koji je potreban Barseloni u periodu tranzicije i izlaska iz krize.

Ćavi je još prošle zime započeo renoviranje tima, više iz poštovanja nego potrebe i jedan i drugi su i dalje u konkurenciji, ali biće da im je ovo poslednja sezona u katalonskom klub. Pike je već istisnut iz zadnje linije, dok Buskets opstaje na poziciji zadnjeg veznog, ali posle slabih izdanja protiv Intera i Real Madrida, te sjajne partije Frenkija de Jonga u sinoćnjoj pobedi nad Viljarealom (3:0), čini se da ćemo i njega sve više gledati na klupi.

Izabrane vesti

Kao naslednik već neko vreme se navodi 23-godišnji Martin Zubimendi iz Real Sosijedada, navodno velika Ćavijeva želja, ali je produžetkom ugovora pre nedelju dana njegovo obeštećenje drastično poraslo. Nezvanično, na 90.000.000 evra.

U međuvremenu, Frenki de Jong pokazuje da je s razlogom letos verovao u sebe kada je uporno odbijao da ode sa Kamp Noua. Imala je Barselona dogovor sa Mančester Junajtedom, pred zatvaranje transfer pijace javio se i Čelsi, ali je Holanđanin bio istrajan u želji da ostane. I, deluje da nije pogrešio.

Sezonu je počeo ulascima s klupe, ali u poslednje vreme De Jong sve češće ima mesto u startnoj postavi. Gotovo perfektnim izdanjem protiv Viljareala pokazao je da bi upravo on mogao biti dugotrajno rešenje za mesto centralnog veziste Ćavijevog projekta "nove Barse".

Za 70 minuta u igri, kada je na 3:0 ustupio mesto Busketsu, bivši fudbaler Ajaksa nije izgubio nijedan od 10 duela s igračima Viljareala. Imao je devet presečenih akcija gostujućeg tima, a uspešnost u dodavanjima bila mu je 94,9 odsto (75/79). Protivnički igrači ga nijednom nisu predriblali, pet puta je zaustavio rivala uklizavanjem, izveo dva uspešna driblinga, poslao dve precizne duge lopte iz isto toliko pokušaja, dvaputa se suočio s presingom protivničkih igrača i oba puta pronašao izlaz iz te situacije...

Raspoložen je bio Frenki de Jong iako je igrao nešto povučenije nego inače. Ako tako nastavi, moraće u Barseloni dobro da razmisle vredi li davati pomenuto obeštećenje za Sosijedadovog Zubimendija, kada već imaju u svojim redovima igrača koji je ugovorom vezan do leta 2026.

Dobra forma plavokosog 25-godišnjaka ne raduje samo Ćavija, već i Luja van Gala, koji mu je ukazivao poverenje u holandskoj reprezentaciji i kada to nije bio slučaj u Barseloni. Grupa sa Katarom, Ekvadorom i Senegalom nagoveštava da će biti samo za zagrevanje Lalama u nameri da se istaknu na predstojećem Mundijalu, te će za nokaut fazu takmičenja biti potreban svaki selektorov adut.


tagovi

Serhio BusketsFrenki de JongBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara