Luis Suarez (©Reuters)
Luis Suarez (©Reuters)

Da li je došlo vreme za povratnički debi Luisa Suareza za Nasional?

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.08.22. | 22:45

Kopa Sudamerikana: Urugvajski velikan dočekuje noćas Atletiko Gojaniense u prvom meču četvrtfinala, a vrsni golgeter trebalo bi da se nađe na klupi pošto je tek nedavno stigao u Montevideo

U meču koji bi trebalo da obeleži povratnički debi napadača Luisa Suareza za Nasional, urugvajski tim dočekuje Atletiko Gojaniense u sklopu prvog kola četvrtfinala Kopa Sudamerikane. Duel će biti održan na stadionu Gran Parke Sentral u Montevideu, a početak je zakazan za 00.15 po srednjoevropskom vremenu. Revanš je na programu 9. avgusta u Gojaniji, a pobednik iz ovog dvomeča ukrstiće se u polufinalu sa boljim iz obračuna između brazilskih ekipa Sao Paula i Seare.

Navijači Nasionala su u nedelju, 31. jula, na zvaničnom predstavljanju Luisa Suareza prepunili stadion Gran Park Sentral. Ovaj 35-godišnji napadač bio je slobodan na tržištu od kraja evropske sezone 2021/2022. Atletiko Madrid, klub za koji je nastupao u poslednje dve sezone, nije mu ponudio novi ugovor. U međuvremenu, bio je čak postignut i usmeni dogovor sa River Plejtom, iz Argentine. Međutim, izgleda da je za Suarezov potpis, pored ljubavi za matični klub, bitnu stavku da izabere Nasional igralo to što je velikan iz Urugvaja učesnik međunarodnog takmičenja, za razliku od kluba iz Buenos Ajresa. Podsećanja radi, u trenutku pregovora River je još bio aktivan u Kopa Libertadores, ali je na kraju eliminisan u osmini finala od Velez Sarsfilda, što je otvorilo put Suarezu da završi sa suprotne strane Rio de la Plate.

Izabrane vesti

Čuveni napadač napustio je Urugvaj 2007. godine i krenuo put Evrope. Kratko boravio u Groningenu, koji je, kako se ispostavilo, bio njegova odskočna daska do Ajaksa. Potom je i nosio dresove Liverpula i Barselone. Premašio je cifru od 424 gola u navedenim klubovima. Za nacionalni tim postigao je 60 pogodaka na 116 mečeva. Njegov povratak u zemlju najverovatnije označava poslednji deo igračke karijere. Ipak, Suarez i dalje planira da igra na Svetskom prvenstvu u Kataru krajem godine. Za noćašnji duel protiv Gojaniensea trebalo bi da se nađe na klupi, sa koje bi mogao da se aktivira pošto nije učestvovao u zvaničnoj utakmici od 22. maja, kada je u pobedi Atletiko Madrida od 2:1 protiv Sosijedada, igrao tek pet minuta.

00.15: (1,80) Nasional (3,40) Atletiko Gojaniense (4,90)

Suarezov dolazak ublažio je posledice poraza Nasionala od 2:1 u subotu, 30. jula, od Maldonada, u utakmici prvog kola Torneo Enseramenta, iliti drugog dela urugvajskog prvenstva, poznatijeg pod uobičajenim imenom Klausura. Rezultat je prekinuo niz od deset utakmica bez poraza. Serija koja je počela 13. juna imala je devet pobeda i jedan remi. Pored pobeda od 2:0 kao domaćin i 2:1 kao gost nad Unionom iz Santa Fea u osmini finala Kopa Sudamerikane, imao je i mečeve na Intermedija turniru, takmičenje poput Liga kupa, gde je Nasional sa 19 bodova iz šest pobeda i jednim remijem završio kao lider Grupe B, a kasnije u finalu i osvojio titulu minimalnim rezultatom protiv Liverpula.

Atletiko Gojaniense izlazi na teren potresen porazom koji je pretrpeo u subotu, 30. jula, protiv Flamenga u okviru 20. kola brazilske Serije A. U prvoj utakmici druge faze šampionata, Dragao je poražen sa 4:1. Napustio je Marakanu sa utiskom da je moglo biti i gore. Tim iz Rija postigao je sve golove u prvoj fazi utakmice, a zatim je vidno skinuo nogu sa gasa, jer i Mengao noćas očekuje duel na međunarodnoj sceni u četvrtfinalu Kopa Libertadores, protiv Korintijansa.

Bio je to šesti uzastopni poraz za Zmajeve iz Gojanije. Sa 17 osvojenih bodova iz četiri pobede, pet remija i čak 11 poraza, Dragao je pao na devetnaestu i pretposlednju poziciju na tabeli. Četiri boda je ispod Avaija, koji zauzima šesnaesto mesto i prvi je klub van zone ispadanja.

U grupnoj fazi Kupa Sudamerikane, Dragao je osvojio 13 bodova sa četiri pobede, jednim remijem i porazom, što je bilo dovoljno da zauzme vrh klasifikacione Grupe F. U osmini finala prvu utakmicu izgubio je sa 2:0 od paragvajske Olimpije. Ipak, to nije uticalo na motivaciju ekipe, koja je u revanšu kod kuće nadoknadila zaostatak i kroz penal završnicu došla do četvrtfinala. Nedavno su Zmajevi i u Kupu Brazila došli do prednosti od 2:0 u prvom meču osmine finala, pobedivši Korintijans, na svom Antonio Askioli stadionu u Gojaniji.

Podstaknut potpisom Luisa Suareza i suočen sa brazilskim predstavnikom koji je potresen lošom kampanjom u domaćem prvenstvu, Nasional ima imperativ pobede. Nedavni poraz od Flamenga vrlo lako bi moglo da dovede do toga da Atletiko Gojaniense promeni prioritete, jer opasnost od ispadanja u drugu ligu poljuljao je samopouzdanje Atletika, čak i pored uspeha u nacionalnom i međunarodnom kupu.

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Sreda

00.15: (1,80) Nasional (3,40) Atletiko Gojaniense (4,90)

02.30: (3,00) Deportivo Tačira (3,20) Independijente Del Valje (2,45)

Četvrtak

00.15: (1,90) Sao Paulo (3,35) Seara (4,40)

Petak

00.15: (2,45) Melgar (3,20) Internasional (3,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaNasionalAtletiko GojanenseLuis Suarez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara