Andrija Živković (©Reuters)
Andrija Živković (©Reuters)

Dan derbija u Grčkoj: PAOK grabi ka tituli, Oli i AEK nemaju prostora za kiks

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.01.24. | 14:15

Solun i Atina na nogama

Čudesna forma PAOK-a, iznenađujuća smena uspešnog srpskog trenera Ivana Jovanovića u Panatinaikosu, kiksevi AEK-a i posrtanje i promena na klupi Olimpijakosa obeležili su kraj minule i početak nove godine u grčkoj Superligi. Uzbuđenja, dakle, ne nedostaje, a tek će da ih bude posle 17. runde šampionata.

Nisu često navijači PAOK-a imali priliku da se raduju na kraju sezone, tek tri puta je šampionski pehar završavao u crno-belom delu Soluna. Nova godina velikog slavlja mogla bi da bude ova, jer igrači Razvana Lučeskua su bezmalo savršeno odradili prvi deo sezone. Kao prvi su prošli grupu u Ligi konferencije ispred Ajntrahta iz Frankfurta, a u grčkoj Superligi su lideri sa 38 bodova.

Izabrane vesti

PAOK je u seriji od devet pobeda na tri fronta, samo u domaćem prvenstvu trijumfovao je sedam puta uzastopce. Neporažen je još od derbija sa atinskim AEK-om, a sada ga čeka meč sa Arisom, ljutim gradskim rivalom.

18.30: (3,90) Aris (3,40) PAOK (2,00)

Na četiri meča zaredom crno-beli su postizali minimum četiri gola, i to bez Andrije Živkovića, jednog od najboljih igrača. Mesec dana je srpski reprezentativac van terena, nije igrao još od meča sa Ajntrahtom, kada je dao pobedonosni gol. Polako se vraća u ritam i mogao bi da dobije minute u derbiju.

I te kako je znao Andrija Živković da zagorča život Arisu. PAOK je neporažen u prethodnih pet mečeva sa gradskim rivalom, dobio je tri, a na dva je srpsko krilo zatreslo mrežu. Jednako produktivan u minulim susretima bio je i kapiten Štefan Švab.

Arisu će protiv lidera biti znatno lakše ukoliko na terenu ne bude omalenog Nišlije, ali loša stvar za domaćina jeste što je proradio Bugarin Kiril Despodov. Moraće da se pripazi i austrijskog veziste Tomasa Murga, Janisa Konstantelijasa, Magomeda Ozdoeva, španskog napadača Brendona Tomasa Ljamasa... Glavni zadatak crno-belih biće da zaustave Lorena Morona. Deset puta je cepao mreže protivnika u ligi i prvi je strelac grčkog šampionata.

20.00: (2,50) Olimpijakos (3,25) AEK (2,90)

Posle nešto više od polovine ligaškog dela grčkog prvenstva za sezonu 2023/2024, fudbaleri AEK-a nalaze u vrhu tabele i ne odistaju od odbrane titule. Zaostatak u odnosu na lidera PAOK-a nije nedostižan, ali forma ekipe Matijasa Almeide ne podseća na šampionsku.

I Olimpijakos je daleko od perioda dominacije grčkim fudbalom, tako da bi se predstojeći derbi atinskih rivala mogao okarakterisati kao duel ranjenika. Poraz je zabranjena reč u oba tabora, jer bi u slučaju takvog ishoda tron dodatno odmakao i, vrlo verovatno, postao nedostižan u ovoj takmičarskoj godini.

Takav epilog mnogo teže bi pao navijačima Olimpijakosa koji i dalje ne mogu da se pomire sa prošlosezonskim trećim mestom i čak deset bodova manje od AEK-a. Crveno-beli su ostavljeni bez titule tek četvrti put u 21. veku. I zato je pod hitno žele nazad.

Uoči januarskog prelaznog roka rukovodstvo Olimpijakosa rešilo je da ekipu prodrma promenom trenera. Umesto Španca Dijega Martineza angažovan je Portugalac Karlos Karvaljal.

Kada je reč o međusobnim duelima ova dva tima, svašta je moguće. Dueli Olimpijakosa i AEK-a dobar su primer čuvene trenerske izreke da "u derbijima nema favorita". Ono što se u poslednje vreme najčešće dešava u njihovim okršajima, jesu golovi na obe strane, makar po jedan. Tako je bilo u četiri od prethodnih pet susreta.

GRČKA 1 - 17. KOLO

Nedelja

Panseraikos - Kifisija U TOKU

Volos - Atromitos U TOKU

16.00: (1,20) Panatinaikos (6,75) Panetolikos (14,0)

16.30: (2,50) Janjina (3,15) Asteras Tripolis (3,00)

18.30: (3,90) Aris (3,40) PAOK (2,00)

20.00: (2,50) Olimpijakos (3,25) AEK (2,90)

Ponedeljak

19.00: (1,85) OFI (3,50) Lamija (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1OlimpijakosAEKAEK AtinaArisPAOKPAOK SolunAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara