Dani odluke: 11 ekipa bori se za tri preostala mesta na Mundijalu, svi čekaju okršaj koji je Srbija režirala

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 10:25

Večeras polufinalne utakmice baraža, u utorak padaju odluke...

Predstoje nam dramatični dani i nedelje na reprezentativnom planu. Srbija je čekirala kartu za Katar i sa te strane možemo da budemo mirni. Za takav status bori se još 11 evropskih selekcija kroz doigravanje. Rusi su izbačeni, pa su Poljaci obezbedili direktan plasman u finale B staze i tamo čekaju boljeg iz susreta Švedska - Češka. Da bismo imali apsolutni derbi baraža potrebno je da Portugalci i Italijani slave protiv Turaka i Makedonaca, dok Vels ili Austrija idu na pobednika susreta Škotska - Ukrajina. S tim da je ovaj potonji duel odložen za jun, usled ruske intervencije.

Podsetimo i koje su selekcije pored Srbije već spremne za žreb (1. april): Katar, Nemačka, Danska, Španija, Francuska, Švajcarska, Engleska, Belgija, Holandija, Hrvatska, Brazil, Argentina, Iran i Južna Koreja.

Izabrane vesti

STAZA A

Vels - Austrija (24. mart)

Škotska - Ukrajina (jun)

Finale - jun

STAZA B

Rusija - Poljska (Poljaci prošli u finale administrativnom odlukom)

Švedska - Češka (24. mart)

Finale - 29. mart

STAZA C

Portugal - Turska (24. mart)

Italija - Makedonija (24. mart)

Finale - 29. mart

Staza C svakako je najzanimljivija i privlači najviše pažnje, jer jedan velikan i svakako veliki favorit mora da otpadne. A za to je zaslužna Srbija koja je Portugalce gurnula na drugo mesto u grupi A trijumfom u Lisabonu. Tako bi moglo da se dogodi da na Mundijal ne odu portugalske superzvezde predvođene Kristijanom Ronaldom, ili Italijani - aktuelni evropski šampioni.

Pre toga, naravno, i jedni i drugi moraju da obezbede plasman u finale koje će biti na programu u utorak, 29. marta.

I Portugal i Italija igraju pred svojom publikom, što ih pored neuporedivo većeg kvaliteta od Turske i Makedonije čini aposlutnim favoritima. Doduše, Fernando Santos će imati ozbiljnih problema da sastavi ekipu. Pre svega poslednju liniju, jer mu nedostaju oba standardna štopera (Ruben Dijas i Pepe) i bek Žoao Kanselo. Zbog povreda nema ni Renata Sančeza, Nelsona Semeda, Rubena Nevesa.

I sa svim izostancima eliminacija Portugala u polufinalu predstavljala bi pravu senzaciju. Turci imaju skroman tim. Umeju da iznenade, ali i da žestoko podbace. Pritom, nemaju "naviku" plasmana na Mundijal. Poslednji put na najveoj smotri pojavili su se još 2002. u Koreji i Japanu.

Malo ko je očekivao da će Italjani prokockati prvo mesto u prilično slaboj konkurenciji Grupe C. I pored toga što nijednom nisu poraženi glave im je došao loš finiš - 1:1 sa Švajcarcima kod kuće, pa remi u Severnoj Irskoj. Makedonija bez najboljeg igrača i prve zvezde Eljifa Elmasa (kartoni) ne bi trebalo da bude ozbiljna pretnja za evropskog prvaka i pretendenta na najviši palsman na svakom takmičenju, međutim dobro Italijani pamte kiks kod kuće baš protiv Makedonaca (1:1) u kvalifikacijama za Rusiju 2018. U istom ciklusu, na gostovanju istom rivalu, gubili su nakon sedamdesetak minuta igre sa 1:2, da bi u sudijskoj nadoknadi uspeli da dođu do potpunog preokreta pogotkom Ćira Imobilea.

Ako ćemo po imenima Austrija ima značajno bolji sastav od Velsa. Alaba, Arnautović, Zabicer, Hintereger, Dragović... Velšani i ovoga puta sve nade polažu u Gereta Bejla i mole se za prvi plasman na Svetski put nakon 1958. godine. Njihov adut mogao bi da bude domaći teren gde su umale da na pleća bace i bolje od sebe. S druge strane, Austrijanci ne blistaju na strani i nemaju ozbiljan skalp od 2015, kada su tukli Švedsku sa 4:1.

Upravo se od Šveđana očekuje da se nađu u finalu B staze. Favoriti su u sudaru sa Češkom koja je pokazala mnogo mana i završila tek kao treća u grupi sa Belgijom, Velsom, Estonijom i Belorusijom (do baraža došla zahvaljujući Ligi nacija), osvojivši jedan jedini bod u susretima s dve najjače selekcije.

Švedska je, s druge strane, ostavila veoma dobar utisak u svojoj kvalifikacionoj grupi. Uspela je da dobije Španiju kod kuće (2:1), ali je zbog nekih kikseva ostala bez prvog mesta. Šveđani su igrački jači i pred svojim navijačima u kvalifikacijama za velika takmičenja nisu izgubili skoro pune četiri godine.


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara