Fudbaleri Kopenhagena i Midtjilanda (©Reuters, ©AFP)
Fudbaleri Kopenhagena i Midtjilanda (©Reuters, ©AFP)

Danska trka udvoje i sinovljeva matura bitnija od Evrope

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.07.22. | 13:49

Počinje Superliga u kojoj se očekuje dominacija Kopenhagena i Midtjilanda, ostatak tima daleko ispod nivoa Lavova i Vukova

Posle tri godine "zlatne suše" Kopenhagen se vratio na vrh Danske. Prošlosezonska kruna Brendbija pokazala se kao incident, jer su Momci iz predgrađa ove godine završili 20 koraka iza mrskog gradskog rivala na četvrtom mestu, dok Midtjiland nije uspeo da prigrli četvrtu titulu u poslednjih sedam godina i stacionirao se na drugoj poziciji. Otkrovenje je bio Silkeborg, koji je, uprkos tome što je bio novajlija uzeo treće mesto i izborio povratak posle dve decenije u evropska takmičenja, pa čak i u Ligu Evrope. Još jedno iznenađenje desilo se u plej-ofu za mesto u Ligi konferencije, gde je Viborg pobedio u gostima Olborg i napravio podvig. Vejle i Sonderjisk su ispali, dok su se Horsens i Lingbi vratili u najjače društvo.

Kao i do sada, Superligu sačinjava 12 timova koji će odigrati 22 kola osnovnog dela, a potom slede plej-od i plej-aut. U ove dve grupe, noseći bodove iz prve faze kampanje, odigraće se još 10 rundi. Loš učinak danskih timova prošle godine na međunarodnoj sceni doveo je do toga da je ova zemlja pala na 18. mesto na specijalnoj rang-listi UEFA, što je za posledicu imalo i promenu broja ekipa koje učestvuju u evropskim kupovima. Prvoplasirani posle doigravanja ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugi na tabeli će igrati u kvalifikacijama za Ligu konferencije, dok će ekipa koja završi 3. igrati baraž meč sa pobednikom plej-aut grupe za preostalu poziciju u najslabije rangiranom kontinentalnom takmičenju. Naravno, i osvajač Kupa će se takmičiti u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Timovi koji završe na poslednja dva mesta direktno idu u niži rang.

Izabrane vesti

Letimičan pogled na "karte kojima raspolažu" Jes Torup i Bo Henriksen, i postaje jasno da su Kopenhagen i Midtjiland najveći kandidati za pobedničko postolje. Imaju dvostruko vrednije timove od Brendbija, a trostruko su skuplji od Nordsjilanda, Randersa, Olborga, Orhusa...

19.00: (1,60) Midtjiland (4,00) Randers (5,70)

Lavova dve sezone nije bilo na tronu, što je skoro nerealan scenario sudeći prema ulaganjima. Mogao je Kopenhagen da napravi "nered" na kraju, ali iskustvo njegovog trenera Jesa Torupa, kao i bogat i sposoban igrački kadar održali su ga na vrhu. Cilj mu je ove godine da odbrani titulu, što će doneti i učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a to je posebno važan parametar za finansijsko održavanje. Što se tiče transfera, tim sa Parkena nije štedeo. Uzeo je defanzivca Denisa Vavra iz Lacija za 4,5 miliona evra, kao i krilo Viktora Klaesona iz Krasnodara, odnosno vezistu Lukasa Leragera iz Đenove za 3,5 miliona, koji je zamena za Jensa Stagea koji je za 4.000.000 pojačao Verder.

KVOTE ZA PRVAKA DANSKE: KOPENHAGEN - 2,00; MIDTJILAND - 2,50!

Prednost koju je Midtjiland imao na kraju prvog dela sezone nije bila dovoljna da mu osigura pehar prvaka, pošto su ga evropske obaveze u kombinaciji sa povredama ključnih igrača i skokom Kopenhagena ostavile na 2. mestu. To nije mala šteta za tim iz Herninga, pošto će pored prestiža odmeriti snage u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, gde će 19. jula da ugosti AEK Larnaku. Ipak, uživali su Vukovi na poligonu Kupa. Bo Henriksen je ostao na klupi, a što se tiče potpisan je defanzivac Stefan Gartenman iz Sonderjiska, vezista Kris Kuakua iz Sfaksijena, a za 5.000.000 evra je otkupljeno krilo Anders Drejer iz Rubina. S druge strane, pojedini fudbaleri su otišli, ali bez značajnijeg učešća poput veterana Vagnera Lava.

ŠESTORKA JURI LIGU KONFERENCIJE, BRENDBI PRVI MEĐU JEDNAKIMA

Duopol bi želeo da razbije Brendbi, mada to ne deluje nimalo realno. A tek Olborg i Odenze, odnosno Randers, Silkeborg i Orhus. Danska javnost očekuje da se pomenuti sastavi bore za treće mesto i izlazak na evropsku pozornicu, sa akcentom da su tom cilju najbliži žuto-plavi iz Kopenhagena, koji su 11. puta grlili nacionalni trofej.

Već je Brendbi pre dva leta napravio iznenađenje kada se tome niko nije nadao. Lani su Momci iz predgrađa prošli kroz nekoliko faza, da bi na kraju završili na 4. mestu, samo bod iza trećeplasiranog Silkeborga. Nils Frederiksen je ostao na klupi, iako je prošle sezone bio na meti žestokih kritika dela navijača koji su tražili njegovu smenu. Brendbi nije mnogo radio na transferima, pa je angažovan samo hrvatski napadač Marko Divković iz Dunajske Strede za milion evra, a istovremeno je zadržao tim.

Olborg je u protekloj sezoni na zimsku pauzu otišao kao trećeplasiran i izgledao je sposoban da se "pobije" za 2. mesto, a naposletku je završio na 5. Bilo je dobrih vesti u njegovim redovima pošto je Midtjiland osvojio Kup, pa je Olborg na taj način došao u situaciju da osvoji evropsku kartu u plej-ofu kod kuće protiv Viborga. Međutim, radost se po završetku meča pretvorila u suze, pošto su Crveni poraženi u izvođenju penala. Promene na kormilu nije bilo, te Lars Fris, koji je u januaru došao iz Viborga, nastavlja svoju misiju. Bilo je nekoliko rekonstrukcija na spisku, pošto je došlo sedam igrača (četiri preko transfera i tri na pozajmicu), dok je njih 10 otišlo. Izdvajaju se defanzivac Gladbaha Andreas Poulsen i golman splitskog Hajduka Josip Pasovec, dok su među gubicima čuvar mreže Andreas Hansen koji je za milion evra prešao u Nordsjiland i defanzivac Rasmus Telander.

Pristalice Brendbija (©Reuters)Pristalice Brendbija (©Reuters)

Još jedna godina razočaranja za Odenze. Uprkos dolasku novog stratega Andreasa Alma i dobrim izgledima na početku sezone zbog transfera, uspeo je da završi samo na 8. mestu i nađe utehu u finalu Kupa gde je poražen od Midtjilanda. Alm je ostao na klupi, uprkos kritikama koje je dobio pred kraj sezone. Što se tiče transfera, do sada Prugasti nisu uradili skoro ništa, pošto su kupili samo 19-godišnjeg vezistu Gustava Grubea iz RB Lajpciga. Cilj je ulazak u prvih šest, a goruća želja navijača je povratak na evropsku pozornicu, što se čini posebno teškim u sadašnjim uslovima.

I Randers je završio ispod očekivanja svojih pristalica, jer nije uspeo da kapitalizuje prihod od evropskog učešća i završio je na 6. mestu, izgubivši svaku nadu da mođe do Lige konferencije. Na kormilu je ostao Tomas Tomasberg, koji je - pazite sad ovo - u ključnom meču pretposlednjeg vikenda izabrao da ode na maturu svog sina, pri čemu su ga navijači tima optuživali za nezainteresovanost, ali ga je uprava podržala. Potpisana su dvojica ofanzivaca, Edgar Babajan iz Vejlea i Stefen Odej iz Genka za 650.000 evra. Ipak, važan je gubitak jednog od najboljih strelaca Vita Mistratija, koji nastavlja karijeru u Klužu.

Prošla godina je prošla bolje od bilo kakvog očekivanja za Silkeborg, pošto je kao novajlija završio na 3. mestu na tabeli, obezbedivši evropsku kartu posle 20 godina. Logično, Kent Nilsen je dobio poverenje da nastavi sa radom. Zadržao je glavno jezgro tima, a dodaci su vezni igrač Lukas Engel iz Vejlea i levi bek Lukas Kliten iz Frozinonea. Mnogo će zavisiti od učinka Silkeborga na domaćem terenu, gde je prošle godine ispustio mnogo bodova u osnovnom delu.

Orhus spada u negativna iznenađenja u prošle godine. Imao je visoke aspiracije, a u kombinaciji sa dobrim potpisima i stabilnošću na klupi očekivalo se najmanje treće mesto. Međutim, rezultati na terenu su od samog početka pokazali probleme koje je trener David Nilsen imao u odnosu sa igračima, pa se umalo desila katastrofa. AGF je završio na 10. mestu, samo bod ispred davljenika Vejlea. Nilsen je smenjen, na njegovo mesto došao je iskusni Nemac Uve Resler, međutim, ponovo danski analitičari smatraju da će to biti osrednja sezona za Orhus. Što se tiče transfera, napravio je dva dobra poteza, kupio je vezistu Madsa Emila Madsena iz praške Slavije za 700.000 i prošle nedelje napadača Sigurda Haugena iz Olesunda za 1.500.000 evra. S druge strane, Džek Vilšir se penzionisao, a ugovor sa centralnim vezistom Jonom Dagurom Torstejnsonom nije produžen.

SRBA VIŠE NEGO FINACA

Za očekivati je da od ukupno 130 stranih fudbalera u predstojećoj sezoni Superlige najviše bude igrača iz Švedske, Norveške i sa Islanda, ali ne baš i da bude više Srba nego Finaca. A, baš to je slučaj. Dvojica Finaca špartaće danskim terenima, a ukupno četiri srpski internacionalaca. To su Milan Makarić, napadač Olborga, potom njegov klupski kolega levi bek Vladimir Prijović, zatim špic Brendbija Andrija Pavlović i Mihajlo Ivančević, štoper Odenzea.

DANSKA 1 - 1. KOLO

Petak

19.00: (1,60) Midtjiland (4,00) Randers (5,70)

Subota

14.00: (3,90) Lingbi (3,50) Silkeborg (1,95)

14.00: (2,30) Viborg (3,35) Olborg (3,10)

Nedelja

16.00: (1,30) Kopenhagen (5,20) Horsens (11,0)

18.00: (2,05) Brendbi (3,45) Orhus (3,60)

Ponedeljak

19.00: (2,20) Odenze (3,40) Nordsjiland (3,30)

*** kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROTEKLE SEZONE



tagovi

Danska 1KopenhagenMidtjilandBrondbiOlborgOdenzeRandersSilkeborgOrhusHorsensLingbiNordsjelandViborgMilan MakarićAndrija Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara