Fil Foden (©Reuters)
Fil Foden (©Reuters)

De Brujne polako može da preda uzde Sitija, stigao je najveći talenat kojeg je Gvardiola video...

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.04.24. | 14:18

Čelnici mančesterskog kluba navodno otežu pregovore sa Belgijancem oko produžetka ugovora i zato blesak Fila Fodena dolazi u najboljem mogućem trenutku po šampiona Evrope

"Foden je najtalentovaniji igrač kojeg sam video tokom trenerske karijere. Ima sve što je potrebno da postane jedan od najboljih na svetu", izjavio je još sredinom 2019. godine Pep Gvardiola, trener što je kroz karijeru imao priliku da radi sa Lionelom Mesijem, Ćavijem, Inijestom, Tjerijem Anrijem, Frenkom Riberijem... Nijedan od njih pak nije zagolicao maštu jednog od najvećih na svetu kao tada 19-godišnji Fil Foden.

Međutim, iako redovno svrstavan u koš najtalentovanijih fudbalera današnjice još otkako se pojavio na velikoj sceni, dugo se 'stokportski Inijesta', kako mu nadenuše nadimak u Mančesteru, mučio da noktima zagrebe po samom vrhu. Titule su bile tu, brojke takođe, ali preovladavao je godinama utisak da engleski vezista nije pružio sve ono što može, da bi Siti preživeo i bez njega. Sve do ove sezone.

Izabrane vesti

Samo u prethodna dva meseca Fil Foden je svojim golovima donosio pobede nad Brentfordom, Bornmutom, Mančester Junajtedom i Aston Vilom, a sinoćna utakmica protiv birmingemskog kluba (4:1) na Etihadu najbolji je pokazatelj od kolike je 23-godišnji Englez važnosti za šampiona Evrope. Na osam kola pre kraja nikad uzbudljivije trke u Premijer ligi, u trenucima kada gleda u Leđa Liverpulu i Arsenalu, Pep Gvardiola se osmelio da potpuno zdrave Erlinga Halanda i Kevina de Brujnea ostavi na klupi, i to protiv tima koji ga je u decembru nadigrao kao niko ove sezone. Tima koji je Foden het-trikom pripitomio u sredu uveče.

"Kada njih (Halanda i De Brujnea) nema u okolini, on stavlja tima na svoja ramena...", izjavio je Tjeri Anri posle pobede Sitija nad Kopenhagenom (3:1) u prvom meču osmine finala Lige šampiona na kojoj je Foden upisao po gol i asistenciju.

Levo krilo, desno krilo, malo teren pa onda malo klupa. Prečesto je prethodnih godina Gvardiola Fodena 'seljakao' sa pozicije na poziciju, ne dozvoljavajući mu tako da uhvati kontinuitet, a poteškoća u sticanju konstantnosti Fodenu je stvarala i činjenica da se retko nalazio u ulozi koja mu najviše prija.

"Vidim sebe kao igrača dobrih tehničkih sposobnosti, koji se dobro snalazi u 'džepovima'. Mogu da obavim posao na krilu, ali, ali preferiram poziciju u sredini", izjavio je Foden posle pobede nad Vilom.

Problem je pak što je ta pozicija godinama unazad bila rezervisana za Kevina de Brujnea i nije bilo realno za očekivati da će se Gvardiola tek tako odreći usluga jednog od najboljih plejmejkera današnjice. Međutim, Belgijanac koji gotovo da nije mogao da izgura sezonu bez ijedne povrede, ove sezone, u 33. godini života, posebno se mučio da ostane zdrav. Zbog zadnje lože propustio je prvi deo sezone, potom ga je prepona odvojila sa terena na još mesec dana, zbog čega ni ne čudi što čelnici Sitija nikako da konkretizuju pregovore o produžetku saradnje. Zbog toga i Fodenov blesak dolazi u najboljem mogućem trenutku, kao prirodan sled okolnosti u smeni generacija.

"Šta mogu da kažem kad postigne tri gola? Mislim da nije počeo utakmicu dobro, ali su mu golovi značajno popravili raspoloženje. Kada igra u sredini, ima osećaj za gol. Golovi su mu u venama i moramo to da iskoristimo. Može da uradi šta poželi, mislim da je zaista igrač vrhunske klase. Svi to znamo. Mora da ostane fokusiran, ponekad je malo rasejan. Ali ima prirodan talenat, poseban dar. I povrh svega toga neverovatan osećaj za gol. Nije lako pronaći takvog igrača. Zato je poseban", nahvalio ga je Gvardiola.

Možda De Brujne još nije voljan da mu prepusti mesto u timu, ali je Foden više nego spreman da ga zameni. Utisak uostalom potvrđuju i brojke. Fil je ove sezone u Premijer ligi od fudbalera Sitija jedini odigrao 30 utakmica - više samo u prošloj sezoni (32) - od kojih je samo jednu jednu počeo sa klupe. U svim takmičenjima ukupno 44 meča, 21 gol i deset asistencija... U pet najjačih evropskih liga samo su još četvorica fudbalera zabeležila više od 20 golova i deset asistencija... Ne treba trošiti previše reči da mu je ovo daleko najučinkovitija sezona otkako je zakočario na veliku scenu...

"Trener je govorio o ritmu i usporavanju igre. To sam dodao svojoj igri. Rekao je:'Napredovaćeš na toj poziciji'. Jer ranije bih išao prebrzo, napadao u svakoj akciji. Sada sam uspostavio balans. Radio sam na svim aspektima svoje igre u veznom redu. I dalje imam još mnogo prostora za napredak, ali uživam u ovoj poziciji”, naglasio je Foden još jednom.

"Dajte ove klipove Sautgejtu"

Fodenova 'najbolja pozicija' bila je čestih debata navijača Mančester Sitija i Engleza geenralno, jer i Geret Sautgejt ga je od debija u seniorskoj reprezentaciji često slao sa jednog na drugi kraj terena pa Foden nije uspeo da igre iz klupskog reprodukuje u reprezentativnom dresu.

A, posle izjave fudbalera Sitija o ‘omiljenoj poziciji’ i partije koju je pružio protiv Vile Ostrvo poziva selektora da uradi sve što je potrebno kako bi Fodenu omogućio da na istom nivou zaigra na Evropskom prvenstvu.

"Gde postaviti Fodena kako bi izvukao najbolje iz njega? Ovo je već neko vreme debata... Ovo akcije koje gledamo govore dovoljno, sve što treba da znamo. Dajte ove klipove Geretu (Sautgejtu, prim.aut) i pitajte ga:'Ko još radi ovo?'". Deklan Rajs kao 'šestica', a Belingemu i Fodenu bih rekao - dogovorite se između sebe. Sa naprednom '8-10' pozicijom igraju svi vrhunski timovi. Arsenal to radi, sada i Mančester Siti. Ovaj klinac je igrač koji pronalazi rešenja, nivo inteligencije ovakvih igrača je izuzetno visok", posavetovao je Rio Ferdinand Sautgejta.

Pep je uspeo. Sada je red na Gereta...


tagovi

Fil FodenMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara