Čarli Patino slavi sa saigračima (©Starsport)
Čarli Patino slavi sa saigračima (©Starsport)

Dečko ispred svog uzrasta: Plaćen 14.000 evra kada je imao 11 godina, pogodio za Arsenal iz prvog šuta

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.12.21. | 10:46

"Kuvaćemo ga polako", najavljuje Mikel Arteta i hvali debi mladog Čarlija Patina

U četvrtfinalnom duelu Liga kupa između Arsenala i Sanderlenda (5:1) zablistali su Edi Nketija i Nikola Pepe. Prvi je postigao het-trik, drugi podizao publiku na noge svojim driblinzima i jubilarnu 100. utakmicu za Tobdžije ukrasio golom i sa dve asistencije.

Druga je stigla u nadoknadi, kada je pravovremeno proigrao 18-godišnjeg Čarlija Patina i omogućio mu da se upiše u strelce na debiju za prvi tim Arsenala.

Izabrane vesti

Bio je to prvi šut mladog centralnog veziste u profesionalnom fudbalu i odmah gol. Proveo je desetak minuta u igri, što mu je bilo dovoljno da zasluži pohvale trenera Mikela Artete i podgreje atmosferu među pristalicama londonskog kluba koje ga već porede sa Sitijevim Filom Fodenom i ocenjuju da je bolji od nekadašnje nade, Džeka Vilšira.

"Čarli je dečak koji dolazi iz našeg sistema, divan dečak. Redovno trenira sa nama i ovo je poseban trenutak za njega. Gol na debiju i to pred domaćim navijačima", zadovoljan je bio Španac sa Arsenalove klupe.

Patino je među Tobdžije stigao kao 11-godišnjak, kada je klub iz Londona platio Lutonu 14.000 evra. Već tada videli su nešto u dečaku rođenom u Votfordu, ali ne samo skauti Arsenala već i Čelsija, Totenhema i Mančester sitija.

Podsećaju engleski mediji da su Građani baš bili zagrizli za Patina, ali je porodica izabrala Arsenal zbog blizine njihovom domu.

Kroz mlađe selekcije talentovani dečak i za klub i za reprezentaciju igrao je sa starijim godištem. Kao 14-godišnjak bio je kapiten Engleske selekcije za igrače do 16 godina u meču sa Španijom, dok je u istom uzrastu nastupio i za Arsenal protiv Čelsija u meču 18-godišnjaka.

"Radi se o najboljem igraču koji je ikada ušao na vrata Hejl Enda", opisao je Patina šef skauting službe Tobdžija, Šon O'Konor, dok je njegov kolega Brajan Stejplton, skaut koji je prvi primetio sjajnog klinca u Lutonu, u letošnjem intervjuu za Gol izjavio da je reč o najboljem igračku kog je video za sve godine baveći se skautingom.

Prošle sezone Čarli Patino je igrao za mladi tim Arsenala (igrači do 23 godine) u Premijer ligi 2, ali je zbog povrede morao da pauzira nekoliko meseci. To nije pokolebalo rukovodstvo kluba, koje mu je u oktobru 2020. ponudilo prvi profesionalni ugovor, koji je ove godine produžen do leta 2023. pošto je postao punoletan, ali i zbog interesovanja Barselone.

Ko zna, možda Katalonci u budućnosti uspeju da ga dovedu, jer Patino ne krije da mu je među fudbalskim uzorima Andres Inijesta. Uz Seska Fabregasa i Santija Kazorlu.

Iako su navijači u euforiji posle debija iz snova mladog fudbalera, Artera spušta loptu.

"Navijači su čuli za njega i svesni su šta bi mogao da postane, ali moramo da ga 'kuvamo' polako. Imao je dobar početak, ali pred njim je još mnogo borbe i dokazivanja. Mlad je i mora da ide korak po korak. Protiv Sanderlenda je dobio šansu i odlično ju je iskoristio", zaključio je Arsenalov trener.


tagovi

Mikel ArtetaArsenal

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara