Seku Sanogo ©Star Sport
Seku Sanogo ©Star Sport

Dela ozbiljnog evropskog igrača

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.02.21. | 10:18

Sanogo je bio žustar, nemilosrdan, ali pre svega inteligentan na terenu. Imao je gotovo dvocifren broj žestokih duela, a meč okončao bez žutog kartona. Sve to su dela, sposobnosti i mogućnosti igrača ozbiljnih kvaliteta

Još posle prve utakmice sa Hofenhajmom bili smo skloni snažnom utisku: Crvena zvezda je u Zinshajmu u svojim redovima imala jednog igrača koji fudbal igra na ozbiljnom evropskom nivou - to je Seku Sanogo. U međuvremenu je nadošao i ostatak ekipe, uzdizao se stepenik po stepenik i na kraju došao do situacije da kao tim nadigra snažni Milan na San Siru. Da je barem još jedna lopta završila u mreži Đanluiđija Donarume, danas bismo pisali o epskoj pobedi. Ovako, među navijačima Crvene zvezde ostaće bolan trag u sećanjima, ali i osećaj snažnog ponosa o noći kada je prvi put u istoriji morao da padne veliki Milan.

Dejan Stanković je u oba meča napravio samo jednu grešku. U prvoj utakmici na na stadionu Rajko Mitić ostavio je na klupi nekadašnjeg igrača Jang Bojsa. Uzdao se u veću pokretljivost Njegoša Petrovića i Gelora Kange, ali tako ostavio mnogo prostora za ofanzivnije igrače iz veznog reda Rosonera, pre svega Radeta Krunića, koji je prečesto bio bio u samoj završnici akcija. Sinoć nije bilo dovoljno Stefanu Piloliju ni to što je pored Krunića imao i sjajnog Hakana Čalhanoglua na terenu, jer je sa suprotne strane bio čovek koji je neutralisao svaki pokušaj protivničkog manevra da se razmahne i približi potpuno odsečenom špicu napada.

Izabrane vesti

Sanogova igra se ne bazira na brzini, već na perfektnoj anticipaciji, mogućnošću da pokrije veliki deo terena ispred i iza sebe, ali i da u direktnom duelu stavi do znanja protivniku da mu neće dozvoliti da okrene leđa ka njegovom golu. Baš kao i u okršaju sa brzim igračima Hofenhajma, kojima je uterao strah u kosti već posle pola sata igre, Sanogo je i sinoć u Milanu nemilosrdno raznosio sve protivničke igrače. Bio je žustar, nemilosrdan, ali pre svega inteligentan na terenu. Imao je gotovo dvocifren broj žestokih duela, a meč okončao bez žutog kartona. Sve to su dela, sposobnosti i mogućnosti jednog ozbiljnog evropskog igrača.

Do skoro je upravo Sanogo bio jedan od retkih igrača u timu Dejana Stankovića koje nije zanimalo koji se protivnik nalazi sa suprotne strane, niti koje prezime nosi na leđima. Svaki duel je bio isti - bez respekta. Esenciju svega viđenog na San Siru predstavljao je trenutak iz 79. minuta, kada je brutalno izneo loptu ispred svog kaznenog prostora, nemilosrdno otresao Rebića sa svojih leđa, dok je na kolenima završio nemoćni Hakan Čalhanoglu. Čak se i dva puta u finišu meča zbog izgubljenih duela ozbiljno iznervirao i Zlatan Ibrahimović.

Na kraju, Sanogo je osetio i trenutak u 68. minutu, pametno je iskoristio prostor, u stilu rasnog napadača se bacio na ubačenu loptu Miloša Degeneka, ali je Donaruma pokazao zbog čega je jedan od najboljih golmana u Evropi i sačuvao svojim tim u životu.

Ipak, Sanogove najveće zasluge bile su to što je Milanova igra bila raštimovana, a redovi rasparani poput loše tkanine. Hladnokrvno je čistio prostor pred sobom, sekao u korenu ključne protivničke napade pametnim faulovima i pravovremenim istrčavanjima presecao ključna dodavanja protivničkog tima, što je otvaralo mnogo prostora za kontranapade crveno-belih. U svakom trenutku na terenu se videlo da je on fudbal na ovom nivou već igrao i da poseduje iskustvo koje je od dragocenosti čitvom timu za ovako zahtevne izazove.

Meč na San Siru nije doneo zasluženi prolaz u osminu final Lige Evrope, ali je pokazao da Crvena zvezda, posebno u ovom takmičenju, nema razloga da strepi od bilo kog protivnika sa suprotne strane. Crveno-beli moraju da iskoriste ovaj momenat, naprave neophodan psihološki iskorak i prezentuju ga na delu već u narednoj evropskoj sezoni, kada će očekivanja posle jedne ovakve utakmice biti još veća.

Sanogov ostanak u klubu, najmanje do kraja decembra 2022. godine, mogao bi da bude prava garancija da je dalji uspon Crvene zvezde u Evropi potpuno izvodljiv. Jer koliko god je neophodno da u timu imate mlade i talentovane igrače, koji u budućnosti mogu da donesu neophodan profit, ozbiljan rezultat u Evropi pre svega dolazi zahvaljujući iskustvu i kvalitetu na ključnim pozicijama u timu. Crveno-beli na mestu zadnjeg veznog definitivno poseduju igrača na kojem bi im pozavideli i mnogi daleko bogatiji klubovi sa Starog kontinenta.

 



tagovi

Seku Sanogo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara