Džon Vaskez (©AFP)
Džon Vaskez (©AFP)

Deportivo Kali drma "sindrom šampiona"

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.02.22. | 22:40

Kolumbija 1: Šećerni tim u velikoj krizi na otvaranju Aperture, pa noćas u sklopu 4. kola protiv Deportivo Pereire traži prve bodove u kampanji

Tim iz regije Valje del Kauka i aktuelni prvak kolumbijske Klausure za minulu sezonu, Deportivo Kali, nada se da će noćas (00.10) konačno prekinuti niz od tri poraza na početku 2022. godine, kada na Palmiri bude gostovala Deportivo Pereira u sklopu četvrtog kola Aperture. Biće to prilika da se zvanični šampion oporavi od negativnog bilansa nanizanog na početku nove kampanje.

Šećerni tim je proteklog vikenda zabeležio treći uzastopni poraz u novoj sezoni i to je već situacija koja zabrinjava njihove navijače. Ovoga puta sastav iz Kalija izgubio je na gostovanju u Medeljinu od Independijentea rezultatom 2:0. Posle dobre sekvence u prvim minutima meča, kada se činilo da je Deportivo povratio onaj prepoznatljiv šampionski karakter, Moćnici sa planine su uspeli da konsoliduju svoje redove i preuzmu kontrolu nad situacijom, a naposletku i savladaju aktuelnog prvaka Klausure.

Izabrane vesti

Nije tajna da je odbrana jedna od najugroženijih dela igre u timu iz Kalija. Izgubivši igrače od velikog značaja u odbrambenom sektoru tokom prelaznog roka, za sada se čini da Zeleni nisu uspeli da angažuju adekvatne zamene. To se i dokazalo na meču u Medeljinu, gde su posebno bili uočljivi pasovi između linija, pomoću kojih je, na dva identična načina, Independijente i došao do pobede. Deportivo Kali je u dosadašnja tri meča napravio samo šest udaraca ka golu protivnika, a u proteklom kolu uspeo je da uputi tek jedan šut, preko Mihaela Ortege, a koji je odličnom paradom zaustavio golman Luis Vaskez. Gotovo čitav meč vezisti su bili predaleko, faktički odsečeni od napadačke linije. Nedostatak proigravanja značio je da napadači nisu imali izgledne šanse pred golom protivnika. U prilog tome govori i činjenica da su u dosadašnja tri odigrana kola postigli tek jedan gol, i to na debiju protiv Jagueresa iz Kordobe, od kojih su takođe poraženi sa 2:1.

00.10: (1,63) Deportivo Kali (3,50) Deportivo Pereira (5,40)

Neki ovaj negativan efekat nazivaju “sindromom šampiona”, što se smatra periodom u kome je posle velikog dostignuća teško pokrenuti i motivisati ekipu, a koja ima eminentan kvalitet. Bilo kako bilo, Deportivo Kali je trenutno jedini tim u prvenstvu koji nije uspeo da osvoji nijedan bod, i nalazi se na začelju tabele.

Sa prošlosezonskog šampionskog spiska, samo četiri igrača su ostala kao starteri. Tim su u trenutnom prelaznom roku napustili Huan Kamilo Angulo, Ernan Menos, Darvin Andrade, Andres Kolorado, Hojan Valensija i Harold Presijado. Golman Giljermo de Amores odsutan je zbog učešća sa reprezentacijom Urugvaja na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Sa druge strane, pojačanja koja su stigla za ovu godinu Aldair Gutijerez i Harold Moskea još nisu spremni za nastupe. Ipak, očekuje se da će centralni defanzivac Giljermo Burdiso biti spreman za svoj debi.

Čelni ljudi Kalija nastavljaju da rade na jačanju tima. Kristijan Mafla, nekadašnji igrač Atletiko Nasionala, biće uskoro predstavljen kao još jedno od pojačanja i zamena za Harolda Presijada. Igrač koji može da nastupa i kao krilo i kao bek, stigao bi u Šećerni tim bez obeštećenja i sa jednogodišnjim ugovorom. Mafla je sredio svoj odnos sa Deportivo Kalijem, iskoristivši činjenicu da je slobodan igrač, pošto je napustio MLS tim Nju Ingland Revolušn.

Što se tiče gostujućeg sastava, posle pobede ostvarene u prethodnom kolu na gostovanju protiv Patriotasa rezultatom 3:2, Pereira želi da zadrži entuzijazam. Furija Matekanje u dosadašnjem toku prvenstva zabeležila je svaki mogući ishod, od već navedene pobede, remija sa Amerikom iz Kalija, ali i poraza od 2:1 na otvaranju sezone od Alijanse Petrolere. Sa četiri osvojena boda, isto koliko imaju Miljonarios i Envihado, ali sa boljom gol-razlikom Pereira se nalazi na 10. mestu na tabeli.

Na poslednjih pet međusobnih duela ovih timova, viđeni su svi mogući ishodi. Kali je ostvario tri pobede, dok je Pereira zabeležila jednu, i to u poslednjem okršaju odigranom 16. decembra minule godine, kada je na stadionu Daniel Vilja Zapata u Barankabermehi domaći sastav slavio minimalnom pobedom. Pre toga Šećerni tim nije nije izgubio od ovog rivala na 11 utakmica, što znači da je Pereira pre toga poslednji put trijumfovala još 2009 godine. Takođe Tim iz Matekanje nikada nije slavio na Palmiri.

KOLUMBIJA 1 - 4. KOLO

Sreda

Bukaramanga - Alijansa Petrolera /u toku/

Envihado - Miljonarios /u toku/

Utorak

00.10: (1,63) Deportivo Kali (3,50) Deportivo Pereira (5,40)

02.15: (2,10) Independijente Santa Fe (3,05) Junior (3,60)

20.00: (2,05) La Ekidad (3,20) Aguilas Doradas (3,60)

22.05: (2,45) Union Magdalena (3,00) Deportivo Pasto (2,95)

Petak

00.10: (1,87) Jaguares de Kordoba (3,35) Patriotas Bojaka (4,00)

02.15: (1,80) Atletiko Nasional (3,30) Deportivo Tolima (4,50)

22.00: (3,35) Kortulua (3,05) Amerika Kali (2,20)

Subota

02.00: (2,75) Onse Kaldas (2,75) Independijente Medeljin (2,85)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportivo KaliDeportivo Pereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara