Erling Haland i Robert Levandovski (©Reuters)
Erling Haland i Robert Levandovski (©Reuters)

DER KLASSIKER Da li Haland izlazi iz senke Levandovskog ili će Bajern da napravi veliki korak ka 10. uzastopnoj tituli?

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.12.21. | 13:50

Najbolji nemački derbi na programu je u Dortmundu u subotu od 18.30 časova. Promo kvota u Mozzartu na trijumf Bavaraca je 1,95

“Der Klassiker možda nema društveni i politički značaj kao neki drugi derbiji širom sveta, ali je najbolje što nemački fudbal može da ponudi“. Tim rečima je Bundesliga na svom zvaničnom sajtu najavila okršaj Borusije i Bajerna u Dortmundu, koji će se u subotu od 18.30 časova sastati u okviru 14. kola nemačkog šampionata.

I zaista, ne postoji među navijačima dva najtrofejnija kluba u toj zemlji neka mržnja ili neprijateljski odnosi. Samo suvi, sportski rivalitet, koji tera igrače u žutim i crvenim dresovima da baš na toj utakmici pruže još više nego na nekoj drugoj.

Izabrane vesti

18.30: (4,00) Borusija Dortmund (3,80) Bajern (1,95)

Da su Bavarci nedodirljivi u nemačkim okvirima svi znaju. Dovoljno je samo pogledati odnos u broju osvojenih Bundesliga (30 naspram Dortmundovih pet) pa da bude jasno da u Minhenu niko više ne razmišlja o tome da u svojoj zemlji ima ozbiljnu konkurenciju.

Zato je Bajernovim navijačima utoliko slađe kada na terenu, kao maljem po glavi, „zveknu“ svoje rivale svaki put kada oni pomisle da su se uzdigli dovoljno da budu konkurentni. To je prosto u nemačkom mentalitetu, u fudbalu su to nebrojano puta dokazali na svim frontovima da je suvišno da sada i izvlačimo neke primere.

Ove godine su baš Milioneri ti koji su se uzdigli iznad nemačkog proseka (da se razumemo, izuzetno visokog za većinu evropskih zemalja). Prišli su Bajernu na samo bod zaostatka, imaju priliku da na svom Vestfalenu (zvanično se stadion zove Signal Iduna park) preuzmu prvo mesto. Ukoliko pobede, naravno.

Međutim, lakše je to reći nego učiniti. Svi znamo, godinama je već tako, da Bajern u slabijoj brzini igra tokom jesenje polusezone, a da na proleće, kada izgura grupnu fazu Lige šampiona i malo proredi raspored, ubacuje u svoj ubilački mod i počinje da melje protivnike. Još nije došlo do te faze, za sada su samo klubovi na međunarodnoj sceni videli takve Bavarce, u Ligi šampiona imaju svih pet pobeda uz gol-razliku 19:3. Ipak, za Klasiker nije nemoguće da se prešalta na kratko.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Uostalom, ima li pravo iko u Borusiji da glasno kaže za sebe da je najveći rival Bajernu, kada je u poslednje tri godine izgubio svih šest susreta sa njim? Od toga na pet nije primao manje od tri gola. Poslednji put su se sastali u avgustu ove godine, u Superkupu Nemačke. Minhenski klub je dominantno stigao do trofeja, sa 3:1, uz dva gola Roberta Levandovskog i jedan Tomasa Milera.

Dortmund je bez dileme naš najbliži pratilac, tako da ova utakmica donosi važan momentum. Kada vidimo tabelu, jasno je da ovo neće biti meč samo za prestiž“, kazao je Miler uoči meča. Njemu Der Klassiker nije strana stvar, ovo će da mu bude 13. put da ga igra.

Na tom meču se još jednom pokazalo da je Erling Haland još uvek previše zelen da bi uživao baš u ovakvom statusu zvezde, kakav u vreme društvenih mreža i internet senzacija ima. Da je 21-godišnji Norvežanin rođen u Lidsu najbolji igrač Borusije, nije sporno. Postigao je 14 golova na 11 utakmica u ovoj sezoni i sa te strane ne može da dođe do bilo kakve rasprave. Međutim, još nije dostigao nivo jednog Roberta Levandovskog, prvog strelca Bajerna i verovatno najboljeg fudbalera današnjice (iako se Frans fudbal s tom konstatacijom ne slaže).

Svestan je i Haland da, dokle god ne bude pobedio Levandovskog i dokle god iskusnom Poljaku ne bude oteo neki trofej, ostaće u njegovoj senci. Zato je i požurio sa oporavkom od povrede zbog koje je pauzirao mesec dana. Praktično je naterao svog trenera Marka Rozea da ga ubaci u igru u finišu meča sa Volfsburgom u prošlom kolu, samo kako bi se testirao na opterećenje i dokazao da je spreman za derbi. Rezultati su pozitivni i on će sigurno igrati danas, mada nigde nije potvrđeno da će da bude u startnoj postavi. Konačnu reč ipak ima medicinski tim Dortmunda.

Isto važi i za Rafaela Gerera, koji je takođe bio na bolovanju i nije igrao na poslednja dva meča. Portugalski bek će najverovatnije da bude spreman, pa je samo Džud Belingem ostao pod znakom pitanja.

Bajernu nedostaje samo Jošua Kimih, zbog koronavirusa, svi ostali su spremni. Kingsli Koman se oporavio od nove povrede, igrao je u prošlom kolu protiv Arminije, u kojoj Bavarci nisu baš briljirali, mada su trijumfovali sa 1:0. Na toj utakmici je mladi Džamal Musijala odigrao veoma dobar meč, ušao je sa klupe u 56. minutu i praktično razdrmao ekipu, pa se spekuliše da bi mogao da bude starter kao nagradu za to.

Strateg Bajerna Julijan Nagelsman baš i nema pozitivna iskustva sa Dortmundom. Računajući i period na klupama Hofenhajma i Lajpciga, vodio je 13 utakmica protiv Milionera, a samo dva puta je trijumfovao. Uz to ima i četiri remija i sedam poraza. Zato i mladi stručnjak će imati određenu dozu potrebe da što ubedljivije trijumfuje u Klasikeru. Konačno je u situaciji da je favorit.

Inače, koliko je velika utakmica nemački klasik najbolje pokazuje podatak da se današnji meč reklamirao i na Tajms skveru u Njujorku, kao centralni događaj dana. Za Amerikance, kojima fudbal nije primarna zanimacija, to je ozbiljan potez.

Kakav ishod vi očekujete? Hoćemo li gledati uzbudljivu borbu za Salataru ili će večeras Bajern da napravi osetnu razliku i tako mirno usmeri sebe ka 10. uzastopnoj tituli?


tagovi

BundesligaBajern MinhenBorusija DortmundDer Klasiker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara