Crno-beli se u poslednje vreme izveštili sa susrete sa Zvezdom (©  MN Press)
Crno-beli se u poslednje vreme izveštili sa susrete sa Zvezdom (© MN Press)

Derbi bilans greje crno-bele: Stojković iznad 50 odsto, Natho, Asano i Stevanović bez poraza

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.10.20. | 12:28

Negativan skor imaju samo dvojica od projektovanih startera 163. večitog derbija

Aktuelna generacija Partizanovih fudbalera sklona je brljotinama na „malim“ utakmicama, ispadanju iz Evrope od objektivno slabijeg rivala, mučenju po superligaškim terenima, sporom ritmu, ali kad se na kratke staze trka sa Crvenom zvezdom pretvara se u sprintera.

Podatak da je u seriji od četiri vezane utakmice bez poraza od večitog rivala (1:0, 2:0, 0:0, 1:0) podiže samopouzdanje u Humskoj 1 pred 163. derbi i daje za pravo navijačima da se nadaju nastavku niza, a svlačionici hvatanju priključka u borbi za titulu. Jednoipogodišnja serija značajno je popravila bilans crno-belih, sad mogu da se podiče kako skoro svi imaju pozitivan bilans u susretima sa najvećim rivalom u srpskom fudbalu.

Izabrane vesti

Od 11 projektovanih startera samo su dvojica (Svetozar Marković i Miloš Jojić) u minus fazi u ukupnom zbiru. Preostalih devet je biografiju obogatilo sa više od 50 odsto uspešnosti, što im je snažan motiv pred susret desetog prvenstvenog gola. Pojedinci su izlazili na crtu Crvenoj zvezdi u drugim klubovima (Miljković kao član Metalca, Urošević Rada i Napretka, Zdjelar dok je nosio dres OFK Beograda, Natho u opremi moskovskog CSKA, Jojić u ulozi prvotimca Teleoptika i Kelna), ali pošto je derbi posebna utakmica, red je da se obračuna isključivo učinak u dresu Partizana.

Najviše puta u sadašnjem timu naspram Zvezde bio je Vladimir Stojković. Čak 19 u oba domaća takmičenja. U prvenstvu 13, u kupu šest, a skor mu je zadovoljavajući (osam pobeda, pet remija, šest poraza). Na deset od tih 19 susreta je sačuvao mrežu netaknutom. U 13 ligaških okršaja je takođe u plusu (po pet slavlja i remija, uz tri neuspeha), s tim da je sedam puta upisao „nulu“, što je iznad 50 odsto uspešnosti.

Desnom beku Aleksandru Miljkoviću u sećanju iz prvog mandata ostao je podatak da je na devet utakmica jezičak na vagi pretegao na Partizanovu stranu (5:4). Od tih devet, šest je bilo prvenstvenih (četiri pobede, dva poraza). Štoper Maki Banjak će tek osetiti draž derbija, a njegov mlađi kolega Svetozar Marković se nada prvencu, u prethodna dva, sa njim u sastavu, ekipa je odigrala nerešeno (1:1) i izgubila u gostima (1:2).

Poslednjem članu odbrane, Slobodanu Uroševiću stoji u fascikli uspomena sedam mečeva sa najvećim rivalom (tri pobede, tri remija, jedan poraz), od čega ih je pet bilo u prvenstvu (po jedno slavlje i neuspeh, uz tri nerešena ishoda).

Ima i vezni red Partizana čime da se pohvali. Saša Zdjelar je iz osam mečeva izašao kao pobednik triput, isto toliko je bilo nerešeno, poražen je samo dvaput. Bibars Natho ne zna kako izgleda izgubiti od Zvezde (tri utakmice, dve pobede, remi), baš kao i Filip Stevanović (tri meča dve pobede, od toga u borbi za bodove jedan trijumf i jedan remi). Triling fudbalera koji nisu osetili gorčinu poraza kompletira Takuma Asano (dve pobede i remi).

Greje navijačka srca i bilans Sejdube Sume (dve pobede, tri remija, samo jedan poraz), sposobnog da postigne dva gola crveno-belima, a Grobari se nadaju reprizi iz desnice Miloša Jojića. Iako 28-godišnji vezista ima negativan učinak (jedan trijumf, dva poraza) simpatizerima kluba iz Humske večno je urezan u sećanje projektil u 90. minutu okršaja iz maja 2013.

Na sve to valja dodati da trener Aleksandar Stanojević ima savršen skor (4-0-0) u prvenstvenim i vrlo dobar u sveukupnim okršajima sa Zvezdom (5-0-1).

UKUPAN BILANS DERBIJA

Današnji derbi u Humskoj biće 163. u borbi za bodove.

U dosadašnjim utakmicama Crvena zvezda je uspešnija, ima 17 pobeda više (64:47), dok je 51 susret završen nerešenim rezultatom.

Na utakmicama kad je Partizan bio domaćin bolji su crno-beli. Na 80 susreta slavili su 31 put, naspram 24 trijumfa večitog rivala i 25 remija.



tagovi

FK Partizan163. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara