Igrači Orijente Petrolera (Foto: AFP)
Igrači Orijente Petrolera (Foto: AFP)

Derbi Santa Kruza - zelena na istoku i plava na zapadu

Vreme čitanja: 9min | sub. 12.03.22. | 22:45

Bolivija 1: Orijente Petrolero dočekuje Bluming u sklopu 5. kola

Zna Tauiči da ključa kao nijedno drugo fudbalsko igralište u zemlji. Tog dana na prepunim tribinama dominiraju samo dve boje, zelena na istoku i plava na zapadu. Slika je jasna, igra se Klasik. I tada ništa nije bitno. Ništa, ni prvenstvo, ni mesto na tabeli, ni ono što se dogodilo juče, ni ono što će se dogoditi sutra. Važne su samo boje svakog od skoro 40.000 navijača, koji ispunjavaju staru strukturu zajedničkog stadiona koji nosi ime po legendarnom igraču, nekada najboljeg kluba iz Santa Kruza, moćne Floride za koju je nastupao Ramon "Tauiči" Agilera Kostas.

Poznato je da nema veće radosti od trijumfa boja koje svaki navijač nosi u svom srcu, mada se ponekad postavlja pitanje šta je ono što pristalici zaista donosi više radosti - pobeda voljenog kluba ili poraz onog drugog, najmrskijeg?

Izabrane vesti

Tog nedeljnog popodneva 18. maja, sada već daleke 1969. godine, dva lokalna kluba u Santa Kruzu, Bluming i Orijente Petrolero, odigrali su još jednu verziju meča koja je postepeno počeo da poprima oblike gradskog klasika u okviru tada regionalnog prvensta, jer Bolivija je tek 10 godina kasnije ujedinila sve regionalne lige pod okrilje nacionalnog saveza.

Bio je to poseban dan, dan kada se zapalila iskra rivalstva koje je neprestano raslo u Santa Kruzu. Bila su to vremena kada je Petrolero predstavljao reprezentativni tim državne korporacije YPFB za eksploataciju naftnih derivata. Bilo je to vreme kada je Bluming imao svog tradicionalnog rivala u Distroersu, prepoznatljivom dvoboju podstaknutim svađama u komšiluku, ali koji je polako jenjavao usred sve većeg plamena između Akademaca i Rafinerosa. Tog popodneva odigrao se događaj koji će definitivno učvrstiti rivalstvo.

Jedan pas iza poslednje linije Bluminga i brisan prostor u kom se za tren oka stvorio Argentinac Silvio Rohas jureći ka protivničkom golu. Ali i golman nebesko-plavih Ervin Frej krenuo je ka toj lopti. Delić sekunde je odlučivao ko će pre stići do nje. Ipak, bio je to čuvar mreže, koji u klizećem startu rukama hvata loptu, tik ispred napadača, koji u tom trenutku zamahuje nogom. Da li se događaj odigrao takvom brzinom da Rohas nije uspeo da povuče nogu iz tog položaja ili pak nije želeo, nikada nije razjašnjeno do kraja. Epilog toga bio je nemilosrdan šut u ruku Ervina Freja koja je tom prilikom pretrpela prelom. Prisilan izlazak prvog golmana bio je težak udarac od kojeg Bluming nije stigao da se oporavi, dok je sa druge strane Petrolero iskoristio neiskustvo rezervnog čuvara mreže Braminija, i pobedio sa 3:1.

Čuvar mreže Ervin Frej jedan je od najboljih igrača u istoriji Bluminga do danas, tada on je bio idol Akademaca zbog identifikacije sa nebeskoplavim bojama koje je branio od svoje petnaeste godine, postajući kasnije kapiten ekipe. Navijači Bluminga nikada nisu oprostili taj potez Argentincu. Rivalstvo se tog trenutka znatno povećalo, a u godinama koje dolaze samo je nastavilo da se pojačava, u sukob koji je danas poznat kao Clásico Cruceño.

01.00: (2,45) Orijente Petrolero (3,25) Bluming (2,75)

Stariji od ova dva kluba je Bluming osnovan 1. maja 1946. godine, mlađi Orijente Petrolero rodio se 5. novembra 1955. godine, devet godina kasnije. Kao i uvek u ovakvim slučajevima, jedan je čekao onog drugog, ne znajući put, dok im se pogledi na trofeje i rivalstva nisu ukrstila. Bila je to neka vrsta socijalnog rivalstva, jer je Petrolero predstavljao proleterijat, a Bluming gornju srednju društvenu klasu. Na početku za klasičan meč i veliko rivalstvo u Santa Kruzu smatrali su se susreti između Bluminga i Distroersa, zbog blizine i istog susedstva u kome su se klubovi nalazili. Akademci su na snagu stupili sredinom pedesetih kada su prvi put osvojili regionalno prvenstvo, koje je bilo amaterskog tipa. Krajem decenije oni već postaju sila, dok Razarači održavaju skroman takmičarski nivo i ne mogu se čak ni priključiti u borbu za titulu. Bluming je svoju drugu titulu regionalnog prvenstva osvojio 1956. godine, upravo onda kada se na drugom kraju grada rodio Petrolero. Uz impuls državne naftne kompanije klub se silovito uzdigao iz druge u prvu diviziju u koju je stigao 1958. Iste godine, 20. jula, prvi put pogledi su im se ukrstili na polju za igru. Bluming kao iskusniji klub iz meča izlazi sa rutinskom pobedom od 3:0, i kruniše sezonu trećom regionalnom titulom.

Prva pobeda Rafinerosa izvojevana je 16. avgusta 1959. godine. Bio je to samo uvod u ono što je usledilo krajem sezone kada je Petrolero podigao svoj prvi istorijski trofej. Narednih godine isključivo ova dva kluba osvajali su regionalni šampionat, Bluming 1960. i 1963, a Petrolero 1961. godine kada je ostvarena i najveća pobeda do danas u međusobnim okršajima, bilo je 8:2 za Rafinerose, zatim 1962. i 1964. godine koja je ujedno bila i poslednja u eri amaterizma. Od 1965.do 1976. regionalna liga bila je profesionalnog karaktera. Petrolero je u tom periodu uspeo da osvoji sedam naslova šampiona, dok su Akademci to uspeli da ostvare samo jednom. Poslednji meč na regionalnom nivou odigran je u integrisanom prvenstvu 13. juna 1977. godine, minimalnom pobedom Petrolera. Kasnije iste godine stupila je na snagu Profesionalna Liga Bolivije, u čijem su osnivanju učestvovala oba kluba.

Ono što ostavlja kao jednu zanimljivu činjenicu u istoriji ovog klasika je događaj od 18. jula 1966. godine, kada je paragvajski Libertad stigao u grad na prijateljski susret sa Petrolerom. Kako je u tom trenutku bila pauza između dve sezone, Rafinerosima je zafalilo igrača pošto su bili na odmorima. Za pomoć su se obratili Akademcima koji su im pozajmili nekoliko fudbalera, formirajući tako tim Bluming-Petrolero koji je uspeo da savlada Libertad sa 2:1. Sve se to dešavalo par godina pre tog kobnog susreta 1969. godine. Kada bi danas pred pristalice oba kluba neko izneo sličan predlog, odgovor bi nesumljivo i jednoglasno bio - "Ne".

Prvi zvaničan klasik u profesionalnoj ligi Bolivije odigran je 30. aprila 1978. godine i završen je bez pobednika pri rezultatu 1:1. Početkom osamdesetih godina rivalstvo je počelo da raste još više, kada je Bluming 1984. osvojio prvu nacionalnu titulu, u međuvremenu Petrolero ih je imao već dve (1971. i 1979.). Jedini sukob na internacionalnoj sceni odigrao se u Kopa Libertadores 1985. godine. U okviru druge grupe, bolivijski klubovi su se nalazili sa predstavnicima Venecuele, Deportivo Tačirom i Deportivo Italija. Za prolazak u narednu rundu takmičenja očekivano glavni okršaji bili su između dva gradska rivala. Prvi susret završen je bez pobednika, dok je revanš dve nedelje kasnije pripao minimalnim rezultatom Akademcima, koji su na kraju završili kao prvoplasirani tim, obezbedivši tako narednu rundu takmičenja, i to tek kao drugi klub iz Bolivije kome je to pošlo za rukom.

Početkom devedesetih i jačanjem bara brava grupa širom Latinske Amerike, pa tako i u Boliviji, klasik doživljava vrhunac. Neredi između Los Chiflados - Budala, brava grupe Bluminga i Los de Siempre - Večnih, pristalica Petrolera, preneli su se i van stadiona po čitavoj prestonici. Na meču odigranom 19. januara 1994. godine, Akademci su ostvarili najveću bobedu u istoriji, savladavši ljutog rivala sa 5:0. Do 70 minuta sa meča su bila isključena tri igrača, dva na strani Rafinera i jednog u postavi nebesko-plavih, a onda je krenuo haos po tribinama koji se ubrzo preneo na teren za igru. Navijači Petrolera koji nisu mogli da podnesu bruku, predvođeni bara grupom Večnih, utrčali su na teren, čime je susret prekinut. Neredi su se nastavili oko stadiona i po ulicama Santa Kruza do duboko u noć. Narednog dana, meč je nastavljen iza zatvorenih vrata, ali je trajao samo dva minuta, jer su igrači Petrolera lažirali povrede izlazeći sa terena jedan po jedan, dok nisu ostali sa brojem igrača koji nije bio dovoljan da se susret nastavi.

U sezoni 1996. Bluming je prvi put ispao u niži rang, što je izazvalo podrugivanje i smeh pristalica Rafinerosa. Međutim, Akademci su se samo posle godinu dana vratili u najjači rang takmičenja. Početkom novog milenijuma, 19. novembra 2000. godine viđen je jedan od epskih preokreta na jednom od klasika. Petrolero je do 75 minuta susreta vodio sa 2:0, ali zahvaljujući sjajnoj igri Dijega Kabrere, koji je uz postignuti gol i asistenciju za brazilskog internacionalca Žoaa, anulirana je prednost Rafinera. Potpuni preokret nebeskoplavih usledio je u nadoknadi vremena fantastičnim golom Lamberta Gutijereza za neviđeno slavlje Akademaca. Kasnije te noći, pristalice Petrolera kamenovale su zgradu gde su se nalazile prostorije Bluminga, ispisujući po zidovima uvredljive natpise.

Noćas (01.00) na gradskom stadionu Ramon "Tauiči" Agilera Kostas u Santa Kruzu odigraće se 246. Klasiko Krukenjo. U prethodnih 245 susreta uspešniji su bili Rafinerosi sa 101 pobedom, naspram Akademaca sa 71 ostvarenim trijumfom, dok je 74 puta dvoboj završen bez pobednika.

Po ugledu na argentinski termin “Fecha de Clasicos” iliti kolo Klasika, gde se odredi jedno kolo u tekućoj sezoni, formatu ili fazi, kada se zakažu svi mogući klasici, čini se da je i ostatak kontinenta počeo da primenjuje sličnu taktiku. Ovog vikenda derbiji su zakazani širom Bolivije, ili bar ono što je preostalo od njih, a razlog toga je već poznat, nepodudaranje rangova takmičenja. Ipak, najveća gradska rivalstva opstala su na glavnoj sceni, pa pored gradskog okršaja u Santa Kruzu predstoji i derbi La Paza između Strongesta i Bolivara, kao i rivalstvo Kočabambe između Aurore i Horhea Vilstermana. Posle dužeg vremena derbi Potosija izostaće iz najjačeg poretka zbog ispadanja Real Potosija u niži rang.

Bolivija se od ove sezone vratila na stari format takmičenja sa dva odvojena prvenstva u jednoj kalendarskoj godini Apertura i Klausura. Ipak, sistem odigravanja razlikuje se od ostalih na kontinentu, pa se tako klubovi na turniru Apertura podeljeni u dve odvojene grupe sa po osam u svakoj. Još jednom, ugledajući se na Argentince, rivali su razdvojeni, ali upravo kolo Klasika spojiće ih bar dva puta u ovom formatu koji se igra po dvokružnom sistemu.

Trenutan pogled na pozicije koje zauzimaju gradski rivali Santa Kruza poprilično je ujednačen. Petrolero se u Grupi A sa devet osvojenih bodova nalazi na 3. mestu, sa bodom zaostatka za drugoplasiranim Palmaflorom i dva u odnosu na vodeći Strongest. Tim koji predvodi Ervin Sančes u dosadašnjem toku prvenstva ostvario je tri pobede i doživeo dva poraza. Pored toga Petrolerosi su pre četiri dana ostvarili važnu pobedu 3:2 na gostovanju Real Pariju u sklopu preliminarne runde Kopa Sudamerikane i na dobrom su putu da se nađu u grupnoj fazi ovog međunarodnog takmičenja.

Sa druge strane, Bluming se u Grupi B sa 10 osvojenih bodova nalazi na deobi prve pozicije sa Bolivarom. Ipak, zbog lošije gol-razlike koja trenutno iznosi 10:10, Nebeskoplavima iz Santa Kruza pripada druga pozicija. Za tu razliku upravo se pobrinuo Bolivar, koji ih je na debiju nove sezone kao gost porazio sa čak 7:0. Opet, Bluming se na tom meču pojavio sa mešovitim sastavom zbog neodobravanja licenci za veći deo prvog tima usled administrativnih problema sa nekadašnjim igračima. Zbog nedostatak kadra morali su posegnuti za adutima iz omladinskog sektora. Uparo taj poraz, jedini je u dosadašnjem toku prvenstva koji je doživeo tim čileanskog stručnjaka Rodriga Vargasa.

Poslednji gradski okršaj ovih timova odigran krajem oktobra minule godine završen je nerešenim ishodom 1:1, dok je tri meseca ranije Petrolero, kao formalni domaćin slavio sa 3:0. Sa druge strane, Bluming na pobedu čeka nešti duže od dve godine. Poslednji trijumf nebesko-plavi zabeležili su u februaru 2020. godine rezultatom 3:1.

BOLIVIJA 1 - 6. KOLO

Subota

Real Santa Kruz - Olvejz Redi /u toku/

Atletiko Palmaflor - Universitatio de Vinto /u toku/

Nedelja

01.00: (2,45) Orijente Petrolero (3,25) Bluming (2,75)

20.00: (3,40) Aurora (3,35) Vilsterman (2,05)

20.00: (1,63) Nasional Potosi (3,60) Real Tomajapo (5,20)

22.30: (3,15) Universitario (3,35) Independijente Petrolero (2,15)

Ponedeljak

23.55: Strongest - Bolivar

Ponedeljak 21.3.

01.30: Gvabira - Rojal Pari

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Bolivija 1Orijente PetroleroBluming

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara