Mesi i Modrić (©Reuters)
Mesi i Modrić (©Reuters)

Desetka koja proganja Mesija kroz čitavu karijeru

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.12.22. | 12:16

Modrićeva reprezenentativna karijera počela je duelom sa Leom, sudbina je udesila da se i na poslednjem Mundijalu pogledaju oči u oči

Otkako se pojaviše - ratovaše, obeležiše jednu epohu, ali ne bi suđeno Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu da se na poslednjem Mundijalu koji će igrati, ovom u Kataru, još jedanput obračunaju, na talon stave sve trofeje i individualna priznanja i povedu bitku za “boginju”, najdragoceniji pehar, i ulazak u večnost. Argentinac i dalje može da se popne na krov sveta, stane rame uz rame Dijegu Armandu Maradoni i Peleu, i kritičarima izbije taj jedan jedini argument kojim ga osporavaju kada se povede priča o najvećem igraču svih vremena.

Dva koraka ga dele od ulaska u raj i najvećeg trofeja u svetu fudbala, a pred njim stoji čovek sa kojim je tek nešto manje bitaka vodio nego sa arhineprijateljem Kristijanom Ronaldom. Pred njim stoji čovek koji je zaslužan što mu riznica nije bogatija. “Desetka” koja ga proganja od prvog susreta. Rivalstvo dugo 16 godina. I kad već sudbina nije želela da se u Kataru pogledaju oči u oči Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, udesila je poslednji ples kapitena Argentine i Hrvatske. Lionel Mesi i Luka Modrić - završni čin. Na reprezentativnom planu. Jedan će nastaviti da sanja, drugi skrhan napustiti Dohu.

Izabrane vesti

Kucnuo je čas za podelu medalja, nema nazad. Hrvati sanjaju novo finale i pobedu koja bi nadmašila i onu protiv Engleske od pre četiri godine, i trijumf nad Brazilom i modifikovali čuvenu definiciju fudbala da je to sport u kome 22 igrača trče za loptom, a na kraju uvek pobede Nemci. Od prvenstva u Kataru ona glasi: fudbal je igra u kojoj posle 120 minuta pobeđuju Hrvati. Drukčije ne znaju. Produžeci, pa penali.

Ali, ne javlja se zbog toga Argentincima gavran što ih kljuca u glavu, jer ni njima nije strano da prolaze kroz golgotu i penal rulet, već taj Luka Modrić za kog Lionel Skaloni reče: “Ko ne voli Luku Modrića - taj ne voli fudbal”. I činjenica da je Gaučosima od prvog trena kada je zakoračio na teren u kockastom dresu pravio pakao od života. Tada ni Lionel Mesi, ni Luka Modrić nisu nosili “desetku” na leđima, niko nije ni slutio u kakva dva mađioničara će golobradi momci izrasti i da će odsvirati neke od najlepših simfonija, a kamoli da će deseniju i po kasnije biti najveće uzdanice svojih zemalja i da će u finalnu reprezentativnu bitku ući zbirno sa osam Zlatnih lopti, preko 60 klupskih trofeja i isto toliko individualnih priznanja.

Mesi i Modrić (©Reuters)Mesi i Modrić (©Reuters)

Sve je počelo prvog dana marta meseca 2006. godine na Sent Džejkobs parku kada je Zlatko Cico Kranjčar gurnuo u vatru momka koji je izašao iz tinejdžerske dobi i do te godine nije uspevao da se izbori za mesto u zagrebačkom Dinamu, nego je išao sa pozajmice na pozajmicu. Pomalo na iznenađenje svih stavio je Luku Modrića od prvog minuta u manevar sa Nikom Kovačem, da drži sredinu terena. Na leđima broj 14, isti ona koji je sijao na Krojfovim. Bledunjavi Zadranin je likom podsećao na holandsku ikonu, pa u to vreme nije bila retkost da ga zovu “Krojf sa Balkana”.

Za tim više nema potrebe. Duže vreme. I više nego dovoljno je samo Luka Modrić.

Pamtiće Zadranin debi za Hrvatsku, a pamti i Lionel Mesi taj duel u Bazelu, kada je u razmaku od tri minuta namestio gol Karlosu Tevezu, a zatim i postigao prvenac za Argentinu. Nije se dobro završilo za Gaučose, iako su eskpresno poništili gol Ivana Klasnića, pošto su u nastavku Darijo Srna i Dario Šimić golom u nadoknadi bacili na kolena južnoameričku selekciju. A, tada su plavo-beli dres nosili Ernan Krespo, Huan Roman Rikelme, Esteban Kambijaso, Valter Samuel, Pablo Aimar, Dijego Milito... Na klupi sedeše sadašnji selektor Argentine - Lionel Skaloni.

ARGENTINA - HRVATSKA 2:3

/Tevez 4, Mesi 6 - Klasnić 3, Srna 52, Šimić 90+2/

Bazel

Sudija: Markus Nobs

ARGENTINA (4-4-2): Abondanzijeri - Poncio, Koloćini, Burdiso, Samuel - Demikelis, Kambijaso, Mesi, Rikelme - Tevez, Krespo.

HRVATSKA (3-4-1-2): Pletikosa - Šimić, Tomas, Tudor - Srna, Modrić, Kovač, Babić - Kranjčar - Klasnić, Pršo. 

Najbolji igrač Svetskog prvenstva 2018. godine dobio je prvu od mnogih bitaka protiv nosioca te titule na Mundijalu odigranom u Brazilu četiri godine ranije. Ta je generacija ubrzo prerasla u “Bilić boyse”, ali je Hrvatska najlepše stranice fudbala ispisala upravo kada Luka Modrić u Rusiji poneo laskavu nagradu. U međuvremenu se Argentina revaširala Hrvatskoj za poraz na Sent Džejkobs parku, Lionel Mesi je u prijateljskom susretu ponovo bio strelac, no tada na terenu nije bilo virtuoza iz Zadra.

Vatreni su u Rusiji nadmašili rezultat iz Francuske s kraja prošlog milenijuma, prvi put su zagazili u finale, a u grupnoj fazi potukli su Argentinu. Nije Hrvate poremetio ni blaži potres uoči utakmice, Zlatko Dalić poslao je Nikolu Kalinića kući zbog nediscipline. Trzavice nisu uticale na buduće svetske vicešampione, a Luka Modrić je postigao drugi gol na Mundijalu. Takođe i drugi na utakmici, slomio je sa Antom Rebićem rivala, da bi u nadoknadi usledio nokaut Ivana Rakitića.

ARGENTINA - HRVATSKA 0:3

/Rebić 53, Modrić 80, Rakitić 90+1/ 

Nižnji Novgorod

Sudija: Ravšan Irmatov

ARGENTINA (3-4-2-1): Kabaljero - Taljafiko, Merkado, Otamendi - Salvio, Maskerano, Perez, Akunja - Mesi, Meza - Aguero.

HRVATSKA (4-3-3): Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Brozović, Modrić, Rakitić - Perišić, Mandžukić, Rebić.

Mesi i Modrić (©Reuters)Mesi i Modrić (©Reuters)

Tada su Luka Modrić i Lionel Mesi sa “desetkom” na leđima i trakom oko ruke predvodili svoje reprezentacije i uveliko bili najveće zvezde. Ni ciklus kasnije ništa se nije promenilo po tom pitanju, i večeras će na Luisalu lopta najčešće biti zaključana međ njihovim nogama. Slično je bilo i na klupskom planu...

Odigrali su sijaset međusobnih utakmica hrvatski vezista i argentinski napadač, ona prva u Superkupu, dva dana nakon što je Luka Modrić parafirao za Real Madrid, pripala je kraljevskom klubu. I u nadolazećim godinama češće je Hrvat izlazio kao pobednik. Uzimao je glavnu nagradu - pobedu, a Lionel Mesi je bio daleko efikasniji. El Klasiko je u tom periodu postao nezamisliv bez njih dvojice - Hrvat je i dalje akter - a zanimljivo je da za nepunu deceniju nije igran u Ligi šampiona.

Da bi se susreli u elitnom klupskom takmičenju, morao je Argentinac da promeni sredinu. Minule sezone udario je Pari Sen Žermen na Kraljeviće u Ligi šampiona i slomio zube. Karim Benzema je het-trikom u revanšu odveo Real Madrid dalje, a Luka Modrić mu je namestio gol za preokret. Estetski tek nešto manje lepo od onog maestralnog dodavanja spoljnom za Vinisijusa protiv Čelsija.

U klubovima će ispisati još koje poglavlje, što se tiče reprezentacije vrečeras je kraj.

Jedan ide kući, drugi u finale Mundijala.

KLUPSKI DUELI LUKE MODRIĆA I LIONELA MESIJA

 

REAL MADRID - BARSELONA 11-6-9

Primera: 6-4-8

Sezona 2012/2013 (2:2, 2:1)

Sezona 2013/2014 (1:2, 3:4)

Sezona 2014/2015 (3:1, 1:2)

Sezona 2015/2016 (0:4, 2:1)

Sezona 2016/2017 (1:1, 2:3)

Sezona 2017/2018 (0:3, 2:2)

Sezona 2018/2019 (1:5, 0:1)

Sezona 2019/2020 (0:0, 2:0)

Sezona 2020/2021 (3:1, 2:1)

Kup kralja: 2-2-1

Sezona 2012/2013 (1:1, 3:1)

Sezona 2013/2014 (2:1)

Sezona 2018/2019 (1:1, 0:3)

Superkup: 3-0-0

Sezona 2012/2013 (2:1)

Sezona 2017/2018 (3:1, 2:0)

REAL MADRID - PARI SEN ŽERMEN 1-1

Liga šampiona:

Sezona 2021/2022 (0:1, 3:1)

REPREZENTATIVNI DUELI LUKE MODRIĆA I LIONELA MESIJA

 

HRVATSKA - ARGENTINA 2-0

Prijateljska:

1. mart 2006. (2:3)

Svetsko prvenstvo:

21. jun 2018. (3:0)


tagovi

Katar2022Lionel MesiLuka Modrićfudbalska reprezentacija Argentinefudbalska reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara