Fudbaleri Sidneja (©AFP)
Fudbaleri Sidneja (©AFP)

Desetkovani Sidnej ide na noge probuđenom Viktoriju

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.01.22. | 23:46

U Melburnu se igra 54. "veliki plavi derbi", u koji gosti ulaze uzdrmani porazima, a domaćin okuražen dobtim reultatima i prvim mestom na tabeli A-lige

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

 Ne tako davno dueli Melburn Viktorija i Sidneja su rešavali pitanje prvaka Australije. Međutim, već treću godinu zaredom "veliki plavi derbi" nije utakmica takmičarski visokog napona, pošto je najpre Viktori dve sezone taporio na dnu tabele A-lige, dok se sada Sidnej grčevito hvata za slamku spasa, ne bi li se kako dokopao šestog mesta koje vodi u plej-of.

Izabrane vesti

Ipak, duel dva ljuta rivala nikada nije gubio na žestini i tenziji, pa će sasvim sigurno tako biti i ove večeri, kada Viktori na svom AAMI Parku dočeka suparnika koji u vitrinama ima najviše šampionskih trofeja, ali se trenutno suočava sa jednim od najtežih perioda od osnivanja.

U sezoni koju je kovid već opasno nagrizao, ekipa Sidneja beleži rezultate daleko ispod sopstvenog renomea - sa samo dve pobede iz osam utakmica tim našeg Miloša Ninkovića pluta u sivilu sredine tabele, a uoči derbija žestoko je uzdrman i sa dva uzastopna poraza na domaćem terenu. Teško da su se nebesko plavi oporavili od eliminacije u polufinalu FFA kupa od Central Koust Marinersa (0:1), na koju se nakalemio fijasko u duelu sa Pert Glorijem prošlog vikenda (1:2).

Da sve bude gore po ekipu trenera Stiva Korike, ekipa je desetkovana povredama. Van stroja su prvi strelac tima Adam Le Fondr, krilni napadač Kosta Barbaruses, kao i mladi Kejlem Nijuenhof, Konor O'Tul i Majkl Zulo. Uz to treba dodati da je za Luka Bratana i Krisa Zuvelu sezona završena zbog teških povreda prednjih ukrštenih ligamenata. Kada se svemu doda i to da je gotovo pola ekipe poteklih nedelja bilo na bolovanju zbog zaraze virusom korona, jasno je da stvarnost nije nimalo lepa za sastav iz Sidneja.

09.45: (2,55) Melburn Viktori (3,15) Sidnej (2,70)

Nakon što je u porazu od Glorrija odigrao samo poslednjih 35 minuta, Miloš Ninković će po svemu sudeći ponovo biti starter u gostujućoj ekipi.

Na drugoj strani, Melburn Viktori pod čvrstom rukom Tonija Popovića ponovo počinje da li či na ekipu koja je do pre tri godine vodila glavnu reč u A-ligi. Trostruki šampioni Australije su već u ranoj fazi šampionata zaposeli prvo mesto na tabeli i imaju ambiciju da vrate trofeje u svoju kuću.

Stručni štab ne može da računa jedino na napadača Krisa Ikonomidisa, dok će oporavljeni Roderik Miranda verovatno početi meč s klupe.

Pored treutne forme i činjenice da nemaju pola svlačionice u ambulanti kao njihov rival, fudbaleri Viktorija na svojoj strani imaju i tradiciju. Viktori je dobi 20 od dosadašnja 53 međusobna meča, dok je Sidnej slavio 16 puta. Čak 17 duela dva velika suparnika završeno je nerešenim rezultatom.

Utakmica između Viktorija i Sidneja igra se dan ranije nego što je predviđeno. Naime, ovaj meč je trebalo da obeleži veliki nacionalni praznik, Dan Australije, koji se proslavlja 26. januara, u znak sećanja na iskrcavanje Prve flote britanskih osuđenika koja je 1788. godine stigla na tlo Australije, u luku Port Džekson, u srcu današnjeg Sidneja.

Oba kluba su prihvatila molbu Fudbalske federacije Australije da odigraju derbi 24 sata ranije, kako bi AAMI Park u Melburnu mogao da bude domaćin jedne od ključnih utakmica kvalifikacija za Mundijal 2022. u kojoj Australija dočekuje Vijetnam. Naime, prema propisima FIFA i Fudbalske konfederacije Azije, stadion na kojem se igra kvalifikacioni meč mora da bude slobodan najmanje 48 sati uoči utakmice.

U državni tim Australije za ovaj meč su pozvani golman Endi Redmejn i bekovi Rajan Grant i Džoel King, dok Melburn Viktori nema nijednog reprezentivca.

-----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

AUSTRALIJA 1 - 8. KOLO

Utorak

09.45: (2,55) Melburn Viktori (3,15) Sidnej (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićMelburn ViktoriFC SidnejAustralija 1Sidnej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara