Slavlje igrača Rome posle gola (©Reuters)
Slavlje igrača Rome posle gola (©Reuters)

Dobar golman je pola tima: Ajaks sa zaostatkom ide u Rim (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.04.21. | 22:51

Kopljanici umesto da povedu 2:0 izgubili 1:2

Imao je Ajaks sve u svojim rukama, ali nije uspeo da stekne prednost za revanš u Rimu 15. aprila. Prvi duel sa Romom u četvrtfinalu Lige Evrope završen je pobedom gostiju - 2:1.

Direktni krivci za takav ishod, nažalost, bili su reprezentativac Srbije Dušan Tadić i mladi golman Kopljanika, Kjel Šerpen, koji je iznenada dobio priliku da upiše tek treći nastup za prvi tim zbog povrede Martena Stekelenburga i suspenzije Andrea Onane.

Izabrane vesti

Neće 21-godišnji čuvar mreže po lepom pamtiti debi na međunarodnoj sceni, pošto je očajno reagovao na šut Lorenca Pelegrinija iz slobodnjaka u 57. minutu i ispustivši loptu omogućio gostima da izjednače. Potom, tri minuta pre kraja,. nije mogao mnogo toga da uradi na snažan šut Ibanjeza posle centaršuta iz kornera.

Sve je nizbrdo pošlo po Ajaks od 53. minuta, kada je Dušan Tadić promašio penal. Kapiten Ajaksa je i iznudio kazneni udarac, ali je šutirao po sredini, a to predosetio Španac Pau Lopez.

Mogao je Tadić po ko zna koji put da bude junak amsterdamskog velikana, pošto je u 39. minutu asistirao Dejviju Klasenu za vodeći gol u meču. Iskoristili su domaći fudbaleri nesporazum Dijavare i Manćinija i poveli, iako je do tog trenutka Roma bila opasnija.

Gosti su bolje ušli u utakmicu, pretili preko Edina Džeka i Brajana Kristantea, a odličnu priliku mogli su da imaju u 23. minutu iz kontranapada "tri na dva". Zakasnio je, međutim, Spinacola sa dodavanjem, a ispostavilo se da se levi spoljni Rimljana povredio u toj akciji. Uhatio se za ložu i morao van igre, a na prvi pogled čini se da će teško moći da nastupi u revanšu, u kom će Roma biti slabija i za Bruna Peresa zbog žutih kartona.

Nisu igrači italijanskog predstavnika u ovom meču ostavili mnogo bolji utisak od rivala, što potvrđuje i statistika (posed lopte 63:37 u korist Ajaksa, šutevi 15:7, a u okvir gola 9:4), ali su bolje koristili svoje šanse i na golu imali daleko iskusnijeg i sigurnijeg čuvara mreže, što se na kraju ispostavilo kao presudno.

Posle Tadićevog promašaja sa bele tačke domaći igrači trgli su se tek dvadesetak minuta pre kraja. Ulazak 19-godišnjeg Brajana Brobija uneo je energiju u igru Ajaksa, ali ispostavilo se da to nije bilo dovoljno ne samo za pobedu, već ni da se izbegne poraz.

U 87. minutu snažnim šutem sa desetak metara Brazilac Ibanjez iskupio se za prekršaj nad Tadićem u kaznenom prostoru i doneo ogromno slavlje Rimljanima. Vrlo moguće i dao gol vredan prolaza u polufinale, u kom će se pobednik ovog dvomeča ukrstiti sa boljim iz duela Granade i Mančester junajteda. Kako stvari stoje, biće to klub sa Old Traforda, koji je kao gost slavio 2:0.

LIGA EVROPE, ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Ajaks - Roma 1:2 (1:0)

/Klasen 39 - Pelegrini 57, Ibanjez 87/

Arsenal - Slavija Prag 1:1 (0:0)

/Pepe 86 - Holeš 90+4/

Dinamo - Viljareal 0:1 (0:1)

/Moreno 44 pen/

Granada - Mančester junajted 0:2 (0:1)

/Rašford 31, Fernandes 90 pen/


tagovi

RomaAjaksDušan TadićPau LopezDejvi Klasen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara