Dolina smrti: Partizan 134 metra ispod nivoa mora

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.04.23. | 12:45

Sve za vreme vladavine Vučelića i Vazure

U bajke izgovorene na Skupštini niko ne veruje, zato su podaci egzaktni, sposobni da pokažu kako su Milorad Vučelić i Miloš Vazura kao tandem najodgovornijih unazadili Partizan. To koliko klub duguje novca utvrdiće se kad stigne novo rukovodstvo, a u kakvom je minusu u odnosu na Crvenu zvezdu za vreme njihove vladavine se zna. Precizno, 134 boda! Kao da se nalazi u Dolini smrti, najnižoj tački zapadne hemisfere, samo što je i tu granici probio, jer je mesto u Sjedinjenim Američkim Državama stacionirano 86 metara ispod nivoa mora.

Toliki je zaostatak crno-belih za najvećim konkurentom tokom osam i po godina koliko je prošlo otkako su sadašnji čelnici stigli na rukovodeće pozicije u Humsku. Doduše, tad je Milorad Vučelić bio „samo“ potpredsednik u mandatu Zorana Popovića, dok je Miloš Vazura sve vreme u fotelji generalnog direktora i za taj vođenja (sa celom svitom koja ih je pratila) Parni valjak se uglavnom kretao – unazad.

Izabrane vesti

Do ova 134 boda manjka došlo se tako što je u čak sedam od devet sezona Partizan zaostajao za Crvenom zvezdom, jednom završio u istoj ravni sa njom, dok je samo jednom bio ispred na obračunu kompletnog ciklusa. I to se desilo u početnim mesecima rukovođenja klubom, kad Vučelić i Vazura nisu uspeli sve da pokvare, iako su se „trudili“ smenom Marka Nikolića, koji je na kraju prvog dela sezone (2014/15) stekao šest bodova više, početkom proleća oteran na pravdi Boga, a naslednik Zoran Milinković do kraja prvenstva čak uvećao razliku koja je na kraju iznosila sedam poena (71:64).

Sve posle toga je za crno-bele predstavljalo bodovni sunovrat. Oličen već u prvoj celoj sezoni sa Vučelićem i Vazurom za komandama Parnog valjka, kome je Crvena zvezda tokom osnovnog dela prvenstva pobegla čak 28 koraka, dok se kasnije u plej-ofu razlika nije promenila.

Naredne sezone, jedine valjane sa takmičarskog aspekta, kad je osvojena dupla kruna i to pošto su čelnici shvatili da samo Marko Nikolić može da izbavi Partizan i vratili ga na klupu, razlika posle 30. kola iznosila je šest bodova. Onda je u plej-ofu Parni valjak dobio svih sedam utakmica, uključujući i večiti derbi na stadionu „Rajko Mitić“, dok je kasnije ekipa tadašnjeg Zvezdinog trenera Miodraga Božovića izgubila meč od Voždovca i onih minus šest pretvoreno je u plus šest. I jedni i drugi su osvojili identičan broj bodova, samo što je Partizan profitirao usled činjenice da su se na kraju osnovnog dela šampiona delili.

Od te 2017. klub iz Humske je u večitom minusu. U narednoj sezoni ukupan zaostatak iznosio je 23 boda. U prvih 30 kola 12, u dodatnih sedam „veličanstvenih“ 11. Potom kolaps: najveća razlika naprevljena između večitih u 21. veku. Čak 33 koraka. Najpre ravno 30 u prvom delu šampionata, još tri u doigravanju. I to je rekord koji, kako je krenuo, sadašnji tim ima priliku da sruši...

Od naredne sezone prešlo se na novo računanje, bez deljenja bodova pre plej-ofa. Samo što se ništa bitno nije promenilo. Crvena zvezda je pobeđivala, Partizan se klizao i najpre ostao 14 koraka iza šampiona, pa 13, zatim je u minulom ciklusu pod vođstvom Aleksandra Stanojevića dobro gurao dve trećine prvenstva, posle čega je posustao i za dva boda ostao kratak u šampionskoj trci.

Sa trojicom trenera u ovoj sezoni i čelnicima koji vode klub natraške razlika se u prvih 28 kola popela čak na 22 boda. Uz tendenciju da bude veća, da onaj rekord iz 2018/19 bude oboren, ukoliko se ovako nastavi.

Za vreme provedeno na rukovodećim pozicijama Milorad Vučelić i Miloš Vazura su iskoristili čak 11 trenera (s tim da je Marko Nikolić jedini bio dvaput angažovan), ali će ostati zapisano da je Partizan potonuo dok su oni sedeli u kancelarijama. Daleko ispod nivoa mora, na koti -134.



tagovi

Milorad VučelićMiloš VazuraFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara