Renan da Silva (©Reuters)
Renan da Silva (©Reuters)

Domoroci sa zlatnom zvezdicom i mešoviti Palmeiras

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.04.21. | 23:05

Paulista: Guarani domaćin Verdau u sklopu 7. runde državnog prvenstva Brazila

Protekle srede Palmeiras je u odbranu titule Kopa Libertadores krenuo iz prestonice Perua. Tom prilikom izabranici Abela Fereire uspeli su da novu sezonu u najeminentnijem klupskom takmičenju na kontinentu započnu pobedom, izvojevanom na stadionu Monumental u Limi, protiv Universitarija. Pogodak koji je odlučio utakmicu postigao je Renan da Silva, produkt omladinske škole Verdaa, duboko u sudijskoj nadoknadi, za konačnih 3:2. Inače, to je bio njegov premijerni pogodak u karijeri za prvi tim, čime je postao treći najmlađi strelac u istoriji kluba u ovom takmičenju. Mladi defanzivac ima 18 godina, 11 meseci i dva dana, a ispred njega su samo Gabrijel Žezus i Gabrijel Veron.

Teško ostvarena pobeda bila je preko potrebna Palmeirasu, koja je došla posle četiri susreta bez trijumfa u svim takmičenjima, gde je čak doživeo tri vezana poraza, a jedan od njih ga je koštao i pehara u Rekopa Sudamerikani, gde je na svom terenu poražen od Defense i Hustisije, prošlogodišnjeg šampiona Kopa Sudamerikane.

Izabrane vesti

01.00: (3,90) Guarani (3,30) Palmeiras (1,92)

Verdao se noćas vraća obavezama u državnom šampionatu Paulista, gde će u okviru sedmog kola gostovati na stadionu Brinko de Oruro da Princesa, domu fudbalskog kluba Guarani. Kako u prethodnom delu prvenstva ekipa Abela Fereire nije briljirala igrom i nastupima, noćašnji susret mogao bi mogao da joj bude od krucijalnog značaja za nastavak takmičenja. Palmeiras se trenutno nalazi na trećem mestu u Grupi C, sa samo devet osvojenih bodova iz šest odigranih kola, čime zaostaje pet bodova za drugoplasiranom ekipom Novorizontina, koja ima utakmicu više, i čak 11 bodova za vodećim Bragantinom, koji je odigrao svih devet kola.

Velika razlika u broju odigranih susreta među ekipama nastala je zbog, u jednom trenutku, obustave prvenstva, iz razloga povećanog broja zaraženih virusom Kovid-19 u državi Sao Paulo, zatim je šampionat ponovo nastavljen, pojedinim utakmicama koje su premeštene daleko od obale Atlantika, u Braziliju, prestonicu ove južnoameričke države, smeštenu duboku u Amazonskoj prašumi.

Interesantan format takmičenje u Paulisti, doveo je do toga da Palmeirasu, ili bilo kojoj drugoj ekipi, ne zavisi prolazak u narednu rundu takmičenja od direktnih okršaja sa klubovima u svojoj grupi. Štaviše, tokom tako rečeno grupne faze, koja je u suštini ligaška, klubovi iz jedne od grupa igraju sa svima iz ostale tri grupe, sem sa timovima koji čine njihovu. Dakle, 16 timova ravnomerno je raspoređeno u četiri grupe, pri čemu svaki od njih igra, samo jednom, protiv 12 sastav iz ostale tri grupe, a prva dva iz svake prolaze u narednu rundu takmičenja, koja je eliminacionog tipa.

Kako Verdau već sledećeg utorka predstoji meč u okviru drugog kola Grupe A Kopa Libertadores, protiv Independijente del Valjea, trener Zelenih bi trebalo da za susret sa Guaranijem izvede mešovit sastav, baš kao što je to uradio proteklog vikenda protiv Botafoga iz Ribeirao Preta, gde se, istina, i nije baš proslavio, podelom bodova na meču bez postignutih golova. Imena kao što su Gabrijel Silva, Rafael Elias i Lukas Estavez trebalo bi da dobiju veću minutažu i vrlo verovatno šansu od samog starta, kako bi se neki od prvotimaca odmorili za susret sa ekvadorskim predstavnikom, koji je ovog meseca imao već zabeležio jedno uspešno gostovanja u Brazilu, kada je meru uzeo Gremiju u poslednjem kolu kvalifikacija za Kopa Libertadores.

Sa druge strane u Grupi D, gde se pored Guaranija koji sa osam bodova zauzima treću poziciju, nalaze još Santos sa devet i Mirasol sa 11, dok je Sao Kaetano nekako već otpisan sa tek dva osvojena boda, situacija je nešto jasnija, ali samo u pogledu odigranih utakmica, jer sve četiri ekipe imaju po sedam odrađenih kola. Veliku nadu, ekipi koja tokođe nastupa u zelenim dresovima, za prolazak u narednu rundu takmičenja, daje napadački dvojac koji čine Mateus Davo i Andrigo Oliveira koji će po najavama trenera Alana Rodriga i noćas biti među startnih 11. Veliki doprinos i podršku ofanzivnoj liniji pruža i mladi vezista Mateus Alvarenga de Oliveira (21), igrač koji je ponikao u omladinskim sekcijama Bugreosa, iliti Domorodaca kako glasi popularan nadimak ovog kluba, a koji se vratio sa jednogodišnje pozajmice iz Korintijansa.

Palmeiras je kroz istoriju Pauliste, koja se smatra najjačim pojedinačnim državnim prvenstvom u Brazilu, u 23 navrata podizao šampionski pehar, što ga čini drugim najuspešnijom timom u Sao Paulu, iza Korintijansa koji posedu 30 naslova prvaka. Što se tiče Guaranija, tu postoji jedna veoma zanimljiva činjenica. Ovaj klub nikada nije bio prvak savezne države, ali zlatna zvezdica na grbu - jer postoji i ona srebrna - predstavlja titulu nacionalnog šampiona iz 1978. godine. Ovaj trofej, Domoroce je svrstao među samo četiri kluba, pored velikih 12 u brazilskom fudbalu, koji je uspeo da ponese pehar Serije A. Podsećanja radi, u finalu te 1978. Guarani je u oba meča minimalnim rezultatom savladao upravo tim Palmeirasa, koji je danas jedan od najtrofejnijih klubova u Brazilu.

Na poslednjih 10 okršaja ovih ekipa, koje se baš i ne susreću često zbog razlike u rangovima takmičenja na nacionalnom nivou, ali i saveznom nivou i dugogodišnjem tavorenju Guaranija u Paulisti B, Palmeiras je ostvario pet bobeda, naspram tri koje su izvojevali noćašnji domaćini, dok je u dva navrata susret završen bez pobednika.

Zbog već pomenute razlike u rangovima, poslednji susret između Verdaa i Bugreosa, a koji je bio prvi posle više od sedam godina, odigran je 21. februara prošle godine, na Palestra Italiji, gde je domaća ekipa slavila minimalnim rezultatom i golom Eduarda Pereire.

BRAZIL, PAULISTA - 7. KOLO

Subota

01.00: (3,90) Guarani (3,30) Palmeiras (1,92)

03.15: (2,75) Novorizontino (2,90) Santos (2,70)

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilPaulistaGuaraniPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara