Trener Lokomotive Danilo Dončić (©YouTube)
Trener Lokomotive Danilo Dončić (©YouTube)

Dončić dobija novog gazdu: Afrikanci kupuju bivšeg šampiona Bugarske

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.01.24. | 15:13

Lokomotiva iz Sofije menja vlasnika

Kako javljaju bugarski mediji, tamošnji prvoligaš Lokomotiva iz Sofije bi uskoro trebalo da dobije novu vlasničku strukturu. Biznismen Ivan Vasilev je spreman da proda četvorostrukog prvaka Bugarske posle devet godina na čelu tog kluba.

Prema informacijama portala Novsport, Vasilev je u pregovorima sa grupom afričkih biznismena. Već nekoliko meseci su dve strane u kontaktu, jer sadašnjem vlasniku Lokomotive je cilj da “izvuče” veći deo ličnog novca koji je ulošio prethodnih dana u klub. Kako navodi isti portal, konačan dogovor bi trebalo da bude sklopljen u narednih nekoliko dana.

Izabrane vesti

Videćemo da li je to dobra vest za sadašnjeg trenera crveno-crnih Danila Dončića. Afrikanci su navodno obećali solidna ulaganja u Lokomotivu, ali pitanje je da li će deo tog novca da bude izdvojen i za jačanje igračkog kadra. Srpskom strategu su pojačanja neophodna, jer Lokomotiva je polusezonu dočekala na 13. poziciji, koja vodi u plej-aut.

Lokomotiva je četiri puta bila šampion Bugarske, 1940, 1945, 1965. i 1978. godine. Od privatizacije u bugarskom fudbalu imala je ogromne finansijske probleme, nije dobila licencu za Prvu ligu za sezonu 2014/2015. Klub je tada izbačen u treći rang, brzo se rasformirao, a potom je grupa na čijem su čelu bili Ivan Vasilev, Bojčo Veličkov i Anton Velkov formirala novi klub, koji je krenuo iz četvrtog ranga. Klub se zvanično zove Lokomotiva 1929, ali kako su otkupljeni grb i licenca, smatra se legitimnim naslednikom istorije i trofeja originalne Lokomotive.

Nova Lokomotiva se postepeno podizala, posle pet sezona u drugom rangu domogla se konačno elite 2021. godine, a od tada ima po jedno 11. i deveto mesto. Bugarski mediji pišu da bi Lokomotiva verovatno i ranije dobila novog vlasnika, da njeni navijači u nekoliko navrata nisu pravili probleme i praktično kvarili posao Vasilevu.

Dončić je seo na klupu početkom septembra, a Bugari su ga se setili jer je svojevremeno bio igrač tog tima (1997-1999), a potom i pomoćni trener (2008-2010). Prethodnih godina najviše je radio na Malti, gde je vodio Silemu, Tarksijen, Mostu, Sent Endrjuz i Valetu.

Za Lokomotivu trenutno igra jedan fudbaler sa srpskim pasošem, 20-godišnji štoper Luka Ivanov. Reč je o momku rođenom u Dimitrovgradu, koji igra za mladu reprezentaciju Bugarske.



tagovi

Bugarska 1Lokomotiva SofijaDanilo Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara