Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Dortmund juri plus dva, Roze se nada skalpu Orlova, počinje i Asano sa Bohumom

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.08.21. | 11:26

Nastavljaju se borbe u 1. kolu Bundeslige

Kiks Bajerna na premijeri ozario je one koji veruju da mogu da svrgnu Bavarce sa trona Bundeslige. Prvi u toj grupi "odmetnika" je Borusija Dortmund, koja odmah na početku može da dobije dva vredna boda prednosti, a preostaje joj "samo" da pobedi Ajntraht. Leverkuzen će se predstaviti u Berlinu protiv Uniona, Hofenhajm takođe gostuje na otvaranju, a isto važi i za novajlije Bohum i Grojter Firt.

Borusija Dortmund konačno na klupi ima trenera u skladu s renomeom. Marko Roze je ostavio odličan prvi utisak, Milioneri su u Kupu Nemačke rutinski eliminisali trećeligaša Vehen (3:0). Sada Austrijanac želi da na trijumfalan način započne i takmičenje u Bundesligi, gde mu je u subotu od 18.30 časova prvi rival Ajntraht iz Frankfurta.

Izabrane vesti

18.30: (1,52) Dortmund (4,50) Ajntraht (6,00)

Odlaskom Adolfa Hitera s klupe frankfurtski Orlovi su izgubili mnogo. Ne deluju više kao ona opasna ekipa koja se prošle sezone borila za plasman u Ligu šampiona, videlo se to i u Kupu Nemačke. Već na prvoj prepreci Ajntraht je lako izgubio, od trećeligaša Manhajma. Najgore što je taj meč igrao u gotovo najjačem sastavu, nedostajao je samo naš Filip Kostić.

Prema najavama iz Nemačke on će biti u startnoj postavi Ajntrahta, iako se uveliko priča o njegovom transferu u Lacio. Prelazni rok je u toku, tako da lako ovo može da mu bude i oproštajni meč. Trener gostiju Oliver Glazner može da računa na skoro sve igrače, samo se Ahe žalio na povredu, ali vratio se treninzima.

Sa druge strane, Roze ima nekoliko igrača koji su na bolovanju. Šmelcer, Volf i Zagadu sigurno neće igrati zbog problema s kolenom, odnosno skočnim zglobom, a neizvestan je i nastup Gerera i Humelsa. Dobra vest je ta što se od povrede oporavio Emre Džan i on bi trebalo da bude starter.

Dortmund prošle godine nijednom nije uspeo da savlada Ajntraht, u aprilu ove godine je čak i izgubio na svom Signal Iduna parku sa 2:1. Samo je jednu pobedu upisao na poslednjih pet susreta sa svojim narednim rivalom. Međutim, oba tima su promenila trenere, otišli su i Lusijen Favr i Hiter, pa su sada to potpuno drugačije ekipe.

15.30: (1,58) Volfzburg (4,00) Bohum (6,00)

Interesantno će da bude i u okršaju Volfzburga i Bohuma. Novajlije na startu imaju teškog protivnika, pošto su se vratile u Bundesligu posle 11 dugih godina. Bohum će startovati u Folksvagen Areni protiv Vukova, koje ove sezone očekuje Liga šampiona. Igrači Marka Van Bomela veliki su favoriti na meču. Sa dobrim učinkom i rezultatom, želeće da se izvine navijačima za sramotu protiv Minstera u DFB Pokalu, kada su jedva slavili posle produžetaka.

Holandski trener Van Bomel napravio je šest izmena na meču sa Minsterom, umesto pet dozvoljenih, pa klubu preti ispadanje, iako su Vukovi rezultatski uspeli u meču pobedivši sa 3:1. Volfzburg je prošle godine završio na četvrtom mestu, ostavljajući iza sebe Ajntraht iz Frankfurta i Bajer iz Leverkuzena. Završetak sezone je bio pomalo komplikovan, pošto Vukovi nisu uradili sve što je planirano, međutim, čak ni domaći poraz 2:3 u poslednjem kolu od Majnca nije ih lišio plasmana u evropsku elitu.

Na leto se dogodila velika promena u Donjoj Saksoniji. Olivera Glaznera je na mestu glavnog trenera zamenio bivši sjajni defanzivni vezni Van Bomel. Holanđanin pred sobom ima težak zadatak, da ponovi uspešnu kampanju i pokuša da prođe u prolećne borbe u evropskim kupovima. Uprava mu je donela zanimljiva pojačanja za otprilike 37.000.000 evra poput Feliksa i Lukasa Nmeče, Bornaua, Filipa, a zadržavanje strelca od 20 golova lani Vuta Veghorst nije ništa manje važno.

Bohum će imati potpuno drugačije ambicije. Najviše takmičenje Nemačke ponovo će se igrati na Rurstadionu posle 11 godina, a za klub iz Severne Rajne-Vestfalije to je praznik. Veliki entuzijazam se već video na pripremama, u kojima je klub uspeo da dobije četiri meča, uključujući sudar protiv Dortmunda, a ulazak u DFB kup je bio uspešan posle pobede nad Vupertalerom 2:1.

Ali, ligaška utakmica na terenu jakog Volfzburga, verovatno će biti drugačija "kafa". Glavni zadatak tima Tomasa Rejsa je ostati u najvišoj konkurenciji, a u tome će pokušati da mu pomogne novajlija Takuma Asano, doskorašnji napadač Partizana, a u timu su i dva srpska internacionalca Miloš Pantović i Erhan Mašović.

Volfzburgu će nedostajati Otavio, Vilijam, Sa, Bjalek i nova akvizicija Vranks, ali ostatak ekipe je spreman, a trener Van Bomel ima mnogo izbora. Sa druge strane, Bohum mora da radi bez najmanje osam igrača u Donjoj Saksoniji. To su Bokhorn, Blum, Dekarli, Hartvig, Holtman, Leven, Novotni, Stafilidis.

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Petak

Menhengadbah - Bajern 1:1 (1:1)

/Plea 10 - Levandovski 42/

Subota

15.30: (3,10) Augzburg (3,40) Hofenhajm (2,30)

15.30: (2,90) Bilefeld (2,95) Frajburg (2,70)

15.30: (1,93) Štutgart (3,60) Grojter Firt (3,90)

15.30: (2,70) Union Berlin (3,25) Leverkuzen (2,65)

15.30: (1,58) Volfzburg (4,00) Bohum (6,00)

18.30: (1,52) Dortmund (4,50) Ajntraht (6,00)

Nedelja

15.30: (7,50) Majnc (4,50) RB Lajpcig (1,43)

17.30: (2,75) Keln (3,05) Herta (2,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBohumVolfzburgBorusija DortmundAjntrahtAjntraht Frankfurt

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara