Ispred stadiona Al Nasra (©Reuters)
Ispred stadiona Al Nasra (©Reuters)

Došao CR7 ili ne, Saudijska Arabija se neće zaustaviti i imaće jednu od 10 najjačih liga

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.12.22. | 16:06

Najveći ugovor u istoriji fudbala stoji ispred Portugalca i na njemu je da donese konačnu odluku

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Dohe)

Ronaldo, Ronaldo, Ronaldo!

Izabrane vesti

Ime o kojem se najviše priča ovih dana na Mundijalu. Ne zbog golova već zbog histerične faze u karijeri slavnog Portugalca. Došao je u Katar tako što je rekao gomilu loših stvari o Mančester Junajtedu i na taj način sebi potpisao ispisnicu. Potom je ušao u problem i u reprezentaciji pa je prebačen na klupu. A u međuvremenu se danima bruji o najvećem ugovoru u istoriji fudbala koji je saudijski Al Nasr ponudio Kristijanu: Pola milijarde evra za dve godine!

Iako zvuči nestvarno, lokalni poznavaoci fudbala tvrde da je to istina. I da će Saudijska Arabija kroz koju godinu imati jednu od najjačih liga na svetu.

„Niste pre desetak godina verovali ni da će Mundijal igrati u Kataru, pa evo nas družimo se i pričamo u Dohi na Svetskom prvenstvu“, kaže nam Abdulah, novinar iz Omana.

Petak, 20.00: (3,45) Holandija (3,10) Argentina (2,40)

Katar je dobio Mundijal i napravio „zazubice“ ljubomornim rođacima iz Rijada i Abu Dabija. Sada je red na njih. Kao što se utrkuju kupovinama evropski klubova (Katar – PSŽ, UAE – Mančester Siti, Saudijska Arabija - Njukasl) i pumpanjem para u njih, tako žele i da budu gospodari fudbala u arapskom delu sveta. Za saudijske klubove se navija i u zemljama iz okruženja. U Omanu, Jemenu, Kuvajtu, Bahreinu, pa i u Kataru i u Emiratima. Njihovi klubovi i lige su ipak slabiji od saudijskih.

Pobeda Saudijske Arabije protiv Argentine je bila okidač za fudbalsko ludilo među Saudijcima posle koje je iz kraljevske kuće stiglo zeleno svetlo da se Kristijanu Ronaldu ponudi 500.000.000 evra. Ili dolara, svejedno...

„Vlada. Svaki klub je vlasništvo Vlade Saudijske Arabije. Ona daje pare za sve“.

Zašto baš Al Nasr? Kako odaberu da daju jednima, a ne drugima?

„Daju svima, samo je pitanje ko je uporniji među klubovima. Ako pričamo o brojevima, Al Hilal je Real Madrid, Al Itihad je Barselona, a Al Nasr je Atletiko Madrid. Al Šabab i Al Ahli su takođe popularni klubovi ali klasa ispod. Al Nasr je nekada imao više navijača i možda je potrebno da ga opet dignu“.

Potom se u razgovor ubacuje drugi Abdulah. Iz Kuvajta, takođe sportski novinar. On navija baš za Al Nasr.

„Pre 40 godina je država dala pare Al Hilalu koji je doveo Rivelina. Ne treba da vas podsećamo ko je tada bio Rivelino i kakva je zvezda bio. Sada je red da nama daju za Ronalda“.

Podseća nas ova priča na nekoga... Na jednu večitu trku ko je pošteniji.

Otkud sada posle 40 godina da opet reše da dovedu svetsku zvezdu i sruše sve rekorde u visini ugovora.

„Videli ste koliko Saudijska Arabija ulaže u sport poslednjih godina otkako se princ Bin Salman pita za sve. Tu je Šeik Al Turki, njegov blizak savetnik i ministar za sport i zabavu. Njegov plan je da digne saudijski sport na visok nivo. Krenuo je od fudbala i cilj je da liga bude među 10 najjačih na svetu. Ima novac, ima navijače, ima medije... Samo nedostaje kvalitet“.

Kolege novinari (©Mozzart Sport / Aleksandar Gligorić)Kolege novinari (©Mozzart Sport / Aleksandar Gligorić)

Sudeći po reprezentaciji, izgleda da i on raste...

„Povećanje broja stranaca u klubovima je ključ napretka. Sada možete da imate sedmoricu stranih fudbalera u svakom timu i to je dobro i za domaće igrače jer samo najbolji opstaju u timu i igraju. Napreduju uz kvalitetne strance i mislim da se to videlo i po reprezentaciji Saudijske Arabije na Mundijalu. Kada pomešate igrače iz jakih evropskih liga i prave saudijske talente, dobićete mnogo jače timove. Sada domaći igrači imaju samopouzdanje, taktički su jaki i uporni. To nije rad od nekoliko meseci već nekoliko godina. I dalje se razvija“.

Ali iza svega stoje ogromne količine novca. Šta ako odjednom odluče da ne ulažu više kao nedavno Kina?

„Ključna stvar u današnjem fudbalu je novac. U vašem evropskom fudbalu novac pokreće sve i pokretao je u prethodnih 30 godina. Ne znam šta sada nekom smeta što su u neke klubove ušli Arapi koji imaju nešto više novca od bogatih Evropljana. Kao što oni imaju više novca od klubova iz tvoje zemlje i Balkana, tako i Arapi imaju više novca od njih. Ali ne vidim da se vi bunite što su Englezi, Španci ili Nemci bogatiji od vas. Pristajete da budete delić slagalice i presrećni ste. Da se ne lažemo, novac danas pokreće svet. I arapski svet je rešio da bude deo tog sveta jer ima novac“.

Ali vi nemate limite kada je novac u pitanju. Ovo što se nudi Ronaldu prelazi sve granice.

„Sve je na njemu. Ako bude pratio novac kao neki pre njega, odlučiće se za Saudijsku Arabiju. Ako bude pratio fudbalske motive, možda će se odlučiti za neki Arsenal, Dortmund, Napoli ili MLS ligu. Za sada nema ništa zvanično ali budite uvereni da ga Al Nasr neće pritiskati. Ponuda je pred njim i niko ga neće vući za rukav da je prihvati. Vlada je stala iza kluba, dala novac, on je na ponuđen i Ronaldo je taj koji seče. Ako odbije, niko se neće uvrediti“.

Očekujete li da će prihvatiti?

„Logika i razum kažu da neće doći, ali se ja kao Arapin nadam da hoće. Njegov dolazak bi sve promenio. Govorim o marketingu i pozivu ostalim velikim igračima da nije sramota doći u Arabiju i igrati za veliki novac. Treneri sa Balkana to najbolje znaju. Kada niko nije hteo da dođe ovde, jesu vaši, brazilski i rumunski treneri. Vi uvek imate cenu. Možda je ima i Ronaldo. Videli ste da su ovde dolazili Ćavi, Hames Rodrigez, sada su tu Banega, Taliska, Ospina...“

Ono što možda bogati Arapi ne razumeju to je uloga trenera.

„Potrebno nam je više stranih trenera i da donesemo sve moguće fudbalske škole i stilove sveta. Da vidimo šta nema treba i šta nam odgovara. Videli ste kako je Katar izgledao na otvaranju. Trener ih je odveo šest meseci u Španiju da igraju prijateljske mečeve sa španskim trećeligašima. Umesto da igraju takmičarske mečeve u ligi. A to su isti sastav i isti igrači koji su bili prvaci Azije. Nemoguće da su svi odjednom postali tako loši. Zato su nam potrebni još ozbiljniji treneri da se takve greške ne bi dešavale. Mladi arapski treneri će brzo napredovati uz dobre strane igrače i trenere. I pogotovo idole kakav je Kristijano Ronaldo“.

Nije ovo prvi pokušaj Arapa da čvršće zagaze na svetsku fudbalsku mapu, ali deluje kao najozbiljniji. Posle Mundijala u Kataru više ništa nije isto. Sujete i bogatstvo kraljevskih porodica na Arabijskom poluostrvu su prešle na zeleni teren i ova trka se neće tek tako okončati ili ugasiti. Sada je red na Saudijce...



tagovi

Katar2022Kristijano RonaldoAl NasrZimski prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara