Dragan Stojković: Sanjam polufinale! Sad bih znao 23 igrača za Katar

Vreme čitanja: 13min | sub. 02.04.22. | 17:03

Selektor Srbije opšrino govorio o pripremama za Mundijal, Brazilu, političkoj konotaciji duela sa Švajcarskom i da bi bio nezadovoljan ako bi mu tim delovao kao banda

(od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Dohe)

Prva reakcija posle žrebanja grupa za Mundijal u Kataru bila je obećavajuća. Ostao je dosledan Dragan Stojković Piksi svojoj doktrini rečima da je i pored mečeva protiv Brazila, Švajcarske i Kameruna, Orlovi dolaze na Svetski Kup po prolaz u nardednu fazu. Projekcije su već počele kada je reč o eliminacionoj fazi, javnost očekuje osvetu Švajcarcima za poraz na prethodnom Mundijalu protiv Rusije.

Izabrane vesti

Međutim, Dragan Stojković je tokom jutrošnjeg brifinga sa novinarima u Dohi delovao mirno i samouvereno. Ponovio je da će se on kao prvi po komandnoj odgovornosti baviti igrom Srbije, odnosno da već zna imena igrača koji bi trebalo da predstavljaju Srbiju na Mundijalu u Kataru. Za početak je istakao kako mu je osećaj identičan kao posle žreba.

“Isti je osećaj kao što sam ga imao juče. Smatram da smo dobili baš tešku grupu, ali... Bože moj, nećemo se predati. Imamo jednog od najtežih protivnika na startu – Brazil. Sinonim za fudbal, to je Brazil. Kad ljudi pričaju o fudbalu nemoguće da se ne pomene Brazil. Ali, smatram da je to veliki izazov za ovu generaciju igrača, veliki uspeh smo napravili samim tim što smo uspeli na jedan impresivan način dođemo na SP. Videli ste sinoć koliko je lepo, koliki je užitak biti deo tog fudbalskog sveta, da kažem odabranog. Samo su 32 zemlje ovde iz celog sveta. Jel tako? Biti deo toga – daje ti veliku statisfkaciju da reprezentuješ Srbiju na pravi način. Osećaš se važnim, ponosnim na ono što si uradio. Grupa da je teška jeste – ali nije i nepremostiva” rekao je na početku Dragan Stojković.

Za razliku od prošlog Mundijala kad smo igrali poslednju, sada nas na otvaranju čeka Brazil. Posle toga Kamerun, pa Švajcarska. Kako vam se to čini sada? Jeste li već negde u prvom poluvremenu utakmice sa Brazilom u glavi

“Nisam razmišljao, niti razmišljam još o utakmicama. Naravno da su misli pomešane, ali ono što je važno jeste da napravimo dobar plan i program našeg dolaska, s obzirom na to da znamo da prvu utakmicu sa Brazilom igramo 24. novembra, što znači da imamo dovoljno vremena od dolaska igrača u kamp u Pazovu. Bavimo se više time, imamo iskristalisanu ideju kako sve to treba da izgleda. Da sutra ne bi bilo problema po pitanju organizacije, znate da mi znamo da omanemo kad su te stvari u pitanju. Te stvari ne sme da se dozvole. Ja mislim da bi trebalo da odigramo jednu utakmicu ovde, verovatno u Dubajiju, prijateljskog karaktera naravno. I da posle dođemo u bazu ovde u Dohi”.

INTERVJU - DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI

 Da li ste razmišljali koje tri reprezentacije bi mogli da budu dubleri Brazila, Kameruna...

" Ne može niko da bude dubler. Ta utakmica bi trebalo da bude više za nas. Da uigravamo naše varijante u taktičkom smislu i da generalno vidimo finalnu sliku kako bi tim trebalo da izgleda. Mislim da ćemo se voditi logikom da to budu zemlje iz okruženja ovde, i zbog putovanja ovde. Tu su Emirati, Oman, Bahrein, pričam napamet... ali tako nešto... Ne verujem da može da se dođe do mogućnosti da igrate sa nekim veoma jakim protivnikom koji je pandam Brazilu. Mislim da niko i ne želi tako nešto. To je neko razmišljanje čime sam se bavio jutros i noćas”.

Dakle, niste zaspali posle žreba?

“Pa kasno sam zaspao... Utisci su, razgovarate, pričate, razmenjujete utiske, sasvim je to normalno u ovoj fazi posle žreba. Posle predivne ceremonije koja se desila sinoć u Dohi”.

Koliko će pripreme promeniti činjenica da se Mundijal igra u novembru i decembru?Ž

“Bio sam u društvu juče kad smo imali trenerski panel, pa malo smo pričali... Bio je Venger, Luis Enrike i Dešan... Malo smo pričali oko toga. Mišljenja su svi da je ovo specifično SP, to dobro znamo. To se jednom u istoriji dešava ili će se desiti da se igra u novembru. U jednom terminu koji nikada do tada nije igram. Ali s obzirom na podneblje i temperature, to je bilo jedino logično rešenje. Pričali smo o tom jednom kratkom periodu vezanom za pripreme, svi se slažemo da je veoma kratko. Ali s druge strane ja sam dao konstataciju – koliko ima mana toliko ima vrlina. Ima i dobru i lošu stranu. Dobra jer igrači dolaze iz takmičenja, ne treba da se baviš previše fizičkom pripremom, ne treba da ih vodiš tri nedelje na planinu. Dug period u jednom mestu sa velikom grupom ljudi, hteli ili ne, znajte da će doći do problema jer je to jednostavno tako. Nervoza, bez supruga, bez devojaka, bez normalnog života, trening trening trening. Zna da pređe crvenu liniju, to se i u prošlosti dešavalo. Koliko god da izgleda da je kratko vreme za pripremu, mislim da je sasvim u redu i nemam ništa protiv što je sedam dana pred početak SP. Ima tu dobru stranu i oni su se tu složili. Selektori velikih zemalja, čak i Venger je potvrdio da je to tako.”

“DOBRO JE ŠTO NEĆEMO BITI DUGO U KARANTINU”

Poznavajući naš mentalitet možda je dobro što igrači neće biti dugo u karantinu?

“ Taj duži period na jednom mestu zna da bude strašno monoton, koliko god to izgledalo interesantno na početku, kasnije može da dovede do nekih stvari koje morate da rešavate na ovakav ili onakav način. Sa ovim rasporedom, to jest vremenskim periodom koji će biti na raspolaganju svim selektorima, do toga sigurno neće dolaziti. Do nekih scena koje mogu da poremete atmosferu, znate već o čemu pričam....”

Da je sada Mundijal na programu da li biste lako izabrali 22 ili 23 igrača?

“Bez problema”!

Šta još tražite?

“Čega”

Pa jel ima nekih deficitarnih pozicija?

Mi smo jedna mala zemlja, ne treba se lako odricati nečega što već imamo. To što imamo pokazalo se da je dovoljno dobro da te dovede u Katar, govorim o jednoj grupi igrača koja je od početka marta prošle godine do danas. To su igrači koji su moja odgovornost i moja želja bili. Mislim da nisam pogrešio. Ova grupa igrača je pokazala jedan karakter, da sledi instrukcije, da veruje u ono što radi i da i te kakomožete da se oslonite na njih. Po karakteru, mentalitetu, i po tim nekim tehničko taktičkim kvalitetima koje poseduju kao igrači. Bave se ovim poslom na način na koji treba – igraju taj fudbal sa jednim stilom, u sistemu, taktičkim zamislima onako kako selektor traži od njih. Tako da je to za mene velika statistfakcija, oni kao takvi zaslužuju da budu deo SP. Pratimo naravno i ostale. Videćemo, novembar je daleko. Nije sutra ili za nedelju dana, ovi igrači koje imamo će biti prioritet. Ali ko zna šta će biti-. Mi Đuričića nemamo od novembra prošle godine – pet meseci ga nema. Povreda... U kom će stanju biti. Lazović isto povređen, neko ko je bio od prvog dana s nama. Ako se neko stvarno bude toliko nametnuo, naravno da će biti mesta. Za svakog dobrog igrača ima mesta.”,

Koliko je za vas redovno igranje u klubu uslov?

“I te kako je važno! I te kako... Mi nismo ludi da ne znamo o čemu se radi, pa da pomsilimo da je sve glatko i bajno. To jeste problem, ali ja ne želim da se odričem nekoga samo jer ne igra u klubu, a doneo je toliko radosti Srbiji u prošlom periodu. Bilo bi dobro da sebi nađu prostor i mesto gde će imati kontinuitet igrara, jer se sve to odražava na formu, na fudbalski život, to ste imali prilike dabvidite u dve utakmice sa Mađarskom i Danskom, ako ste pratili. Gde ja kao trener se suočavam sa drugom problematikom, jer moram da pravim prinudne promene. To nijedan trener ne voli, ali mnogo igrača mi je tražilo izmenu zbog povrede lista, zadnje lože, umora... To više nije to, vi onda krpite... Promenite celu zadnju liniju, to je apsolutno nepotrebno i nenormalno, morate da poslušate njih jer oni traže izmenu. A to je baš zbog toga što nemaju kontinuitet igara. Videćemo, bilo bi dobro da igraju i imaju kontinuitet”.

“REKAO SAM IM DA JE 26 IGRAČA OPTIMALAN BROJ, VAŽNO JE DA MOMCI IGRAJU STANDARDNO”

 Zbog svega da li je roster od 20 plus tri igrača nedovoljan da se pripremi dobro SP?

“Ideja je neka – dva puta sam se javljao za reč na ovom panelu, dao svoje razmišljanje, mislim da će to dobiti zeleno svetlo i da će doći do toga. A to je da u Katar svaka selekcija može da vodi 26 igrača – 23 igrača plus tri golmana. Mislim da je to jedan optimalan broj, to sam juče i rekao na sastanaku, smatram da je to optimalan broj i da svaki selektor ne bi trebalo da ima nešto protiv toga. Ima razloga zbog čega, a to je naravno kovid, povrede, 1000 nekih malih stvari koje mogu da utiču na sastav tima i na grupu koja sedi na klupi. Bolje je imati 26 igrača, nego 23 u svakom slučaju. Da 26 bude maksimalan broj. U mom drugom obraćanju celom skupu sam takođe rekao da ostajem pri tome da smatram da je to dobar benefit za sve i da na kraju svi ti igrači sede na klupi, a ne da se desi da trojicu šaljem na tribine. Nisu doši da bi sedeli na tribini i gledali utakmicu, nisu došli da bi gledali sa tribine, nego da bi osetili SP. Svi su se treneri složili, bili su za to, mislim da će ta ideja proći i zvanično. Ako već tražite mišljenja trenera evo vam mišljenje – čisto pošteno. Ako niste za to nikakav problem. Ali mislim da će to biti 23 plus 3. To je dobro za fudbal”.

Kako gledate na grupu koju je dobila Hrvatska, deluje da je prilično lakša od naše?

Generalno prvi komentar Hrvatska daleko više sreće imala na žrebu nego Srbija. Hrvati kao vicešampioni sveta pre četiri godine, apsolutno su neko na koga moraš da računaš. Sa Belgijom – to su dva tima, nikad ne reci nikad u fudbalu, ali bi trebalo po kvalitetu i bekgrandu koji imaju da se nađu u nokaut fazi. Uz svo poštovanje prema drugima Belgija i Hrvatska imaju taj kvalitet da prebrode prepreke i da se nađu u drugom krugu. To je moje mišljenje ali nikad se na zna... Ne traba potceniti ni Maroko, ni Kanadu, koja je tamo završila kao prva ispred SAD, Meksika. Ne treba potceniti... Ali opet to je problem za Hrvatsku, a ne za mene. Ja se bavim Švajcarskom i Kamerunom.”

Brazil ne pominjete?

“Brazil to je praznik fudbala. Mnogo sam srećan što ćemo igrati sa njima verujte mi. Ne bojimo se. Nema apsolutno straha, to je nešto što samo možeš da poželiš u svakom slučaju. To će biti prava utakmica, otvorena, gde ćemo se izmeriti naravno. Ako su bolji, ako su toliko moćniji, mi ćemo pružiti ruku i čestitati kao džentlmeni. I nikakav problem. Ali, mislim da ćemo ih namučiti baš kako treba.”.

“BRAZIL JE BOLJI NEGO PRE ČETIRI GODINE”

 Mislite li da su jači nego pre četiri godine

“Mislim da jesu. Ono što sam gledao, i što sam pratio pre četiri godine u Rusiji i danas, mislim da se ekipa mnogo razlikuje. Da su po kvalitetu sad u procentima ne znam koliko, ali da su napredovali, da su mladi igrači došli u fazu da mogu da daju maksimum – to da”.

Većina protivnika se protiv Brazila zatvori brani?

“Kažem da još ima dovoljno vremena do novembra, ima dovoljno vremena za anaizu. Ne smao Brazila nego i drugih ekipa. Kao što će i oni nas skenirati, gde smo slabi, gde smo jaki. Morate da znate protiv koga igrate, ali morate da znate i ko ste vi. Da znate šta vi možete. Da smo mi otišli u Portugal sa nekim mentalitetom koji nije kako treba, ne postoji šansa da pobedimo Portugal. Mi smo u Portugal otišli kao pobednici. Sa takvom glavom smo otišli i zato smo pobedili. Tako mora i protiv Brazila. Kako da se braniš, ne razumem... Moraš da napadaš i da ideš da daš gol. Tu nema straha, niti će biti straha. Jak izazov, jedna od najjačih reprezentacija, po mom mišljenju jedan od najvećih pretedenata da bude šampion. Sa još dve tri ekipa... Ali to ne znači da su nepobediti. Gde to piše? Ajde onda da neigramo, ajde da predamo tri nula pa da se spremamo za Kamerun. I Švajcarsku. Nema predaje”

 Da li ste se sretali u karijeri sa Muratom Jakimom?

“Nisam. Znam ko je, bivši igrač, super karijera....”

U poslednje četiri godine Švajcarska je pobeđivali Španiju, Francusku, bila ispred Italije?

“Odlična ekipa, zaista odlična ekipa. Imaju dobar mentalitet, ne predaju se. Ekipa koja može da iznenadi... Činjenica da je Italija ostala iza njih. Sticaj okolnosti, Italija promaši penal, ali kad se sumira sve Italija druga u grupi. Morate da znate tu činjenicu, nije to slučajno, imaju dobar tim, ali imamo ga i mi. Biće intersantno, do kraja neizvesno, tu mogu da detalji odluče, može svašta da se desi. Ali da ćemo uči sa imperativom pobede – to da. Do kraja da tu utakmicu rešimo u svoju korist”.

Da li vas je posle žreba neko pitao za osvetu Švajcarcima, osim novinara?

“Ne. Nisam imao tu vrstu komentara. Bilo je neko pitanje vezano za osvetu kod novinara. Ja kažem koju osvetu, nema u sportu osvete. Izađeš na teren, boriš se igraš za svoj dres i državu. Ovde nema nikakve osvete, to što je bilo pre četiri godine, mi smo izgubili tu utakmicu. Ovde se zna šta Srbiji treba da ode u nokaut fazu i da preskoči prvu prepreku”

Da li se plašite.... Da li bi bio problem da se politizuje ta utakmica?

“Biće toga, ne možete da zabranite medijima da iskoriste te gluposti koje su se desile pre četiri godine. Ali ja smatram prvo da su ljudi iz FS Švajcarske naši prijatelji. Pre svega sportski prijatelji da respektujemo jedini druge, da će i oni skrenuti pažnju da se te stvari, provokacija eventualna da se ne dešava. Mislim da će oni preneti poruku svojim igračima da budu sportsmeni, na nivou takmičenja koje igraju. Sa naše strane neće biti nikakav problem, jer mene lično politika ne zanima. Niti me zanima da nekog provociram, ne bih voleo niko da me provocira. Ako neko želi da to radi, nek izvoli nikakav problem, neću obraćati pažnju na tako nešto, smatram da su to gluposti. Mislim da su igrači koji su bili deo tih dešavanja, dovoljno pametni da ne ponavljaju te greške. To je moje mišljenje, jer je to apsolutno nepotrebno. Na terenu će se videti ko je bolji”.

“NE OČEKUJTE DA MITAR STALNO POSTIŽE DVA GOLA”.

Da li se Mitrović u Kopenhagenu ispromašivao makar za prvu ili prve dve utakmice na SP?

“Ja verujem da da”.

 Da li ste pričali na tu temu?

“Ma nismo. Smrzli smo se gore, jedva smo čekali da se vratimo kući. Danci, imate vetar da ga izvozite i zaradite pare”.

Mislite li da se ispucao?

“To se dešava. Kad ti neko kaže daće ga Mitar, ja kaćem ljudi on ga je dao kad je trebalo. Nemojte od njega da očekuje da daje na svakoj utakmici po dva, tri gola. Dobro je to što je bio u šansi, što je srbija stvarala šanse, a Danska je pogađala. To je jedino razlika. Inače i ta utakmica kad se pravi analiza – znate moje mišljenje o prijateljskim utakmicama. Dobro je da se sada desi, da se i ti promašaji dese. Biće vremena kad će da namesti nišanske sprave i da ima malo više sreće”.

U kvalifikacijama smao na jednoj utakmici nismo primili gol, na svim ostalima jesmo. Jel se slažete da više problema imamo u odbrani?

“Srbija s tim fudbalom koji želi da igra i koji je prikazala u kvalifikacijama je takav da – nosi dozu rizika, nije problem., Igrati sa trojicom u zadnjoj liniji, naravno da je ofanzivan sistem. Ali, ja volim takav fudbal. Volim i da rizikujem. Znam kada pripremamo utakmicu, ono što govorimo igračima, da smo mi tim koji ćemo napraviti šansu. Ne postoji promil šanse da mi ne uđemo u šansu. To smo pokazali u svakoj utakmici do sada. Da li ćemo postići gol, ne znam. Ali da ćemo ući u šansu, sigurno. I protiv Brazila i protiv Kameruna, i protiv Švajcarske. Taj mentalitet se neće menjati. Naravno i kada primite gol nije smak sveta. I kada ga primite imate vremena da se vratitte, sem kad je poslednji minut. Pa onda kažeš: Ajmo kući. Jesmo primili gol ili dva, ali smo i davali golove, to je pozitivno. To je nova Srbija koja igra za gol više. A očigledno i po izjavama igrača naših, ono što radimo im itetako prija. Da biste nešto postigli morate da imate malu dozu rizika. Bio bih nesrećan da ne šutnemo na gol, da smo igrali antifudbal, da smo se ponašali kao banda na terenu, da nema organizacije... Onda bih bio nesrećan u sebi. Treba rizikovati, kao što sanjam Katar, sanjam polufinale, ali znam da postoje prepreke”.


tagovi

Dragan Stojković PiksiAleksandar MitrovićStevan Stojanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara