Start Aleksandra Dragovića na loptu (©Starsport)
Start Aleksandra Dragovića na loptu (©Starsport)

Dragović i Milunović gospodarili u vazduhu i zatvorili nebo nad Beogradom

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.10.22. | 19:04

Ofanzivci Trabzona bili inferiorni u duel igri pored Zvezdinog štoperskog tandema

Dobila je Crvena zvezda tačno ono što je želela – priliku da u poslednjem kolu, u Kneževini, odlučuje o prolasku i produžetku evropske odiseje. Prvi put bi mogla da poveže tri evropska proleća, a koliko srpskog šampiona čeka težak i izazovan zadatak na stadionu Luj Drugi najbolje se oslikava u podatku da crveno-beli nikada nisu trijumfovali na tlu Francuske. Preživela je Zvezda prvu seču, odbranila je Marakanu od Trabzona, ali i podnela veliku žrtvu.

Aleksandar Dragović odigrao je najbolji meč ove godine, u rangu prošlogodišnjih evropskih ili derbi izdanja, kada je bio poput Kajzera. Konačno su Aleksandar Dragović i Nemanja Milunović u paru, kao štoperski tandem, disali kao jedan. Savršeno su se dopunjavali, ispravljali bitnije propuste i ulivali sigurnost u čitav tim. Kliknuli su kada je Zvezdi visio mač nad glavom, ali će Miloš Milojević na dobitnu kombinaciju protiv Turaka morati da zaboravi u meču sa Monakom.

Izabrane vesti

Sredinom prvog dela igre Aleksandar Dragović dobio je javnu opomenu, zbog nagomilanih žutih kartona zaradio je suspenziju i propustiće meč odluke, što automatski prouzrokuje brojna pomeranja u poslednjoj liniji, a ponajviše se tiču Strahinje Erakovića, koji će, izvesno, činiti tandem sa Nemanjom Milunović, odnosno Marka Gobeljića, kome će biti širom otvorena vrata za povratak kraj desne aut-linije.

Imaće Miloš Milojević nekoliko dana za pripremu tog duela i biće zanimljivo videti da li će mu gostovanje Kolubari – treće vezano u Mozzart Bet Superligi – poslužiti za uigravanje Erakovića i Milunovića, ili će ostati veran ideji i zadržati Aleksandra Dragovića kao jednog od dva potporna stuba poslednje linije tima. Dragović je protiv Trabzona igrao konstantno pod pritiskom jače od jednog časa, opterećivao ga je dobijeni žuti karton, ali ni najmanje nije uticao na njegove reakcije. Nije se štedeo, išao je i na đon, dobio „brdo“ duela i bio jedan od najbolje ocenjenih Zvezdini fudbalera na platformi InStat.

Aleksandar Katai, strelac majstorskog gola iz kolena u njegovom stilu, imao je 283 indeksna poena. Prednjačio je kod crveno-belih. Visoku ocenu dobio je i Osman Bukari, koji je sa 268 poena išao ruku pod ruku sa Nemanjom Milunovićem, dok je Dragovićev indeks bio – 261. Po svim parametrima Zvezdini štoperi su bili u vrhu, a superiornost iskusnog tandema najbolje se ogleda u dobijenim duelima.

Ofanzivci Trabzona su dobili samo tri od 16 duela protiv Zvezdinog neprobojnog bedema. Milunović je izašao kao pobednik u rvačkim zahvatima sa Bozokom, Đaninijem, Trezegeom i ostatkom navale turskog tima u sedam od osam situacija. Dragović je jednom manje bio uspešan, a obojica su u vazdušnim duelima jednom izgubili bitku. Na visini su bili i Milan Rodić, koji je dobio 12 od 13 duela, odnosno Strahinja Eraković.

U startovima je su štoperi, kao i levi bek crveno-belih, bili besprekorni. Svaki je završavao malom pobedom, dok je popularni Čupa u tri od četiri navrata osvajao loptu. Nemanja Milunović je imao i deset oduzetih lopti na svojoj polovini, odnosno jednu na protivničkoj kada je vršio presing u pojedinim momentima. Proizilazilo je to iz sigurnosti kojom je odisao posle vazdušnih duela u kojima je razgrtao rivale.

Skok-igra je carstvo Nemanje Milunovića, a na zemlji je dominirao Aleksandar Dragović. Bio je zadužen za distribuciju lopte, 45 od 48 dodavanja bila su precizna. Zvezdini štoperi nisu grešili pod pritiskom, nisu uvek ni birali ona najjednostavnija rešenja – ali u većini slučajeva to jesu bile kombinacije sa najbližim do sebe – umeli su i da pasom iseku linije tima, i kroz saradnju sa Gelorom Kangom, pa i Stefanom Mitrovićem i Osmanom Bukarijem razviju napad.

Odigrali su najbolji meč u tandemu ove sezone, kroz sedam dana će ponovo Strahinja Eraković na prirodnu poziciju i u Dragovićeve cipele da pokuša sa Nemanjom Milunovićem da „zaključa“ Francuze, i povede Zvezdu ka pisanju istorije u Kneževini.



tagovi

Aleksandar DragovićNemanja MilunovićStrahinja ErakovićMilan RodićMiloš MilojevićFK Crvena zvezdaTrabzonLiga Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara