Aron Anselmino i Edinson Kavani (©Reuters)
Aron Anselmino i Edinson Kavani (©Reuters)

Drama u Argentini: Boka ima sve u svojim rukama, ali i težak posao

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.04.24. | 23:03

Liga kup u zemlji Gaučosa dobiće noćas sve učesnike doigravanja. Direktni obračuni i gomila timova u borbi za još tri mesta

Konačan rasplet u prvoj fazi argentinskog Liga kupa na programu je noćas, kada će se u četiri paralelna duela Grupe B odlučiti ko nastavlja takmičenje. Za sada jedini siguran učesnik četvrtfinala jeste prvoplasirani Godoj Kruz, dok je za preostala tri mesta u konkurenciji čak šest timova, a da stvar bude još zanimljivija, odluke će padati u direktnim obračunima.

Budući da je jedina ekipa kojoj je neophodna pobeda, Boka Juniors će noćas (00.30) pred svojom publikom na velelepnoj Bombonjeri da ugosti Godoj Kruz, prvoplasirani klub iz svoje grupe. Sastav Dijega Martineza stiže na ovaj duel u veoma delikatnoj situaciji. Naime. Đenovljani se trenutno nalaze na petom mestu tabele Grupe B, ekipa na petom sa 22 osvojena boda, u putanji koju je obeležilo šest pobeda, četiri remija i tri poraza. Takođe ima impresivne brojke u dva glavna sektora na terenu, sa 19 postignutih i samo 12 primljenih golova.

Izabrane vesti

U prošlom kolu, na primer, Boka je prekinula niz od tri uzastopne pobede, kada je u direktnom obračunu za poziciju na kraju izgubila od Estudijantesa u La Plati, rezultatom 1:0. Bila je to veoma intenzivna utakmica, gde su obe ekipe odlučno zauzele stav, ali je sredinom drugog poluvremena Havijer Koreja doveo ekipu Studenata u vođstvo, a Đenovljani nisu imali snage da se vrate u igru.

Situacija koja bi mogla da bude od presudne važnosti za Đenovljane u poslednjem kolu jeste, pre svega, činjenica da igraju kod kuće. Na Bombonjeri je Boka neporažena od početka takmičenja, sa četiri pobede i dva remija, postigavši 12 i primivši samo šest golova do sada. Boka je trenutno u seriji od četiri vezane pobede kod kuće, a poslednje dve ostvario je protiv jakih protivnika, savladavši Rasing sa 4:2 i San Lorenco sa 2:1.

00.30: (1,68) Boka Juniors (3,45) Godoj Kruz (5,10)

Još jedna stvar koja se mora uzeti u obzir je činjenica da Godoj Kruz više nema takmičarski interes u ovoj prvoj fazi, jer je već obezbedio plasman i prvo mesto u Grupi B. Nedavno je ekipa odigrala i prva dva kola Kupa Sudamerikane. U kontinentalnom takmičenju su Đenovljani odlično započeli kampanju zabeleživši pobedu protiv paragvajskog Sportivo Trinidensea i remi na debiju protiv bolivijskog Nasional Potosija.

Sa druge strane, Godoj Kruz je u prethodnom kolu pobedio Sarmijento iz Hunina sa 1:0 na svom terenu, golom Tomasa Konehnija I time obezbedio mesto na prvoj poziciji u Zoni B. Međutim, trener Danijel Oldra je izjavio da će ići na što bolji rezultat u La Boki. Ono što je potvrđeno jeste da će El Gato odmoriti Čileanca Tomasa Galdamesa, koji ima četiri žuta kartona, i neće moći da računa na Nikolasa Fernandeza koji se oporavlja od uganuća skočnog zgloba. Tim iz Mendoze odlikuje se jakim odbrambenim kapacitetom, ima najbolju kampanju u takmičenju, sa samo pet primljenih golova, a 16 postignutih.

Koji rezultati su potrebni Boki za plasman u četvrtfinale Liga kupa? Posle kiksa protiv Estudijantesa, Boka je trenutno peta na tabeli i van zone plasmana sa 22 boda i suočiće se sa Godoj Kruzom, koji vodi sa 29 i već je obezbedio plasman. Preostala mesta u kvalifikacionoj zoni zauzimaju Estudijantes, koji ima 24, Lanus i Defensa i Hustisija, oba sa po 23.

Međutim, Đenovljani zavise sami od sebe i, ako pobede Tombu na Bombonjeri, sigurno obezbeđuju ulaznicu za sledeću instancu takmičenja. Stvar je u tome što će se njihovi direktni rivali za pozicije direktno ukrstiti. Estudijantes će da ugosti Lanus, dok će Defensa direktno odlučivati sa Njuelsom koji je na šestoj poziciji sa 21 osvojenim bodom. U međuvremenu, Rasing, još jedan koji ima 21 jedinicu i još ima šanse, posetiće Belgrano. Međutim, ključna činjenica za one koje vodi Dijego Martinez je da ako dođu do kote 25 poena, neće biti važno šta će se desiti na drugim stadionima.

Šta se dešava ako Boka remizira protiv Godoja Kruza? Ako izgubi, očigledno je da će ispasti. Sada, može li Boka da i nerešenim ishodom obezbedi narednu fazu? Postoji minimalna mogućnost i potrebna je kombinacija rezultata da Rasing izgubi, Defensa i Njuels odigraju nerešeno ili da Leprozni izgube, kao i to da Estudijantes slavi protiv Granate. Tako bi Martinezov tim završio na četvrtom mestu i kvalifikovao se u sledeću instancu. U tom slučaju, na tabeli bi bili Godoj Kruz sa 30, Estudijantes sa 27, Defensa sa 24 ili 26, ako pobede i Boka sa 23 ali većom gol-razlikom od Lanusa, sa istim skorom. El Granate bi tada bio peti sa 23, dok bi Leprozni bili šesti sa 22, a Akademija sedma sa 21 bodom.

Bokini mogući rivali u četvrtfinalu Liga kupa? Za sada, osim prvog mesta koje je zauzeo tim iz Mendoze, Đenovljani mogu da završe na bilo kojoj od ostalih pozicija, što znači da bi već u četvrtfinalu mogao da se desi još jedan Superklasiko. Rivali na drugoj strani, koji su sinoć obezbedili plasman u narednu fazu takmičenja su River Plejt kao prvi, zatim Argentinos Juniorsi kao drugi, iznenađenje sezone Barakas Sentral kao treći i Velez Sarsfild kao četvrtoplasirani u Grupi A.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA KUP ARGENTINE – 14. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Tigre – Union Santa Fe 0:1 (0:0)

/Moskera 66/

Nedelja

Urakan – Atletiko Tukuman 4:0 (3:0)

/Karizo 4, 69, Puseto 21, 43pen/

Sarmijento – Platense 0:1 (0:1)

/Saborido 41/

Himnasija La Plata – Banfild 1:2 (1:0)

/Sančez 6 – Rodrigez 74, Himenez 76/

Ponedeljak

Sentral Kordoba – San Lorenco 0:0

Utorak

Argentinos Juniors - Barakas Sentral 3:3 (3:1)

/Leskano 18, Erera 21, Romero 40 - Salasar 1, demartini 68, Tolosa 90+2/

Independijente Rivadavija - Velez 0:1 (0:1)

/Pizini 41/

Independijente - Taljeres Kordoba 2:2 (2:0)

/Sporle 34, Kanelo 45+7 penal - Giroti 50, Benavides 52/

Instituto - River Plejt 1:3 (1:0)

/Puebla 26pen - Kolidio 57, 62, 73/

Sreda

00.30: (3,80) Belgrano (3,30) Rasing Klub (1,95)

00.30: (1,68) Boka Juniors (3,45) Godoj Kruz (5,10)

00.30: (2,40) Defensa i Hustisija (3,00) Njuels Old Bojs (3,00)

00.30: (2,50) Lanus (2,95) Estudijantes (2,90)

Četvrtak

00.30: (1,80) Rosario Sentral (3,30) Deportivo Rijestra (4,50)

***Kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineBoka juniorsGodoj Kruz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara