Fernando Zampedri (©Reuters)
Fernando Zampedri (©Reuters)

Dramatična borba u Čileu za četiri mesta u Kopa Sudamerikani

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.10.22. | 23:05

Direktni konkurenti Universidad Katolika i Audaks Italijano sučeljavaju se u noći između ponedeljka i utorka (23.55 po srednjoevropskom vremenu) u pretposlednjem kolu Primere

Veoma važna utakmica zaokružiće 29. kolo čileanske Primere. Sastaće se u noći između ponedeljka i utorka, tačno u ponoć, dva tima koji su direktni konkurenti za plasman u Universidad Katolika i Audaks Italijano.

Ko pobedi noćas, kolo pre kraja će obezbediti plasman u Kopa Sudamerikanu za sledeću sezonu. Nije isključeno ni to da se obe ekipe plasiraju u drugo po kvalitetu kontinentalno takmičenje klubova, jer oboje su iznad crte, ali samo pobeda donosi mir u kući.

Izabrane vesti

Trenutno, Katolika je šesta, Audaks Italijano sedmi, a oba tima imaju po 41 bod, koliko i osmoplasirani O‘Higins uz odigran meč više. U Kopa Sudamerikani ima mesta samo za četiri tima, to su oni koji zauzmu od četvrtog do sedmog mesta na tabeli. Everton i Kobresal imaju po 42 poena, ni oni još nisu bezbedni, a svoju matematiku ima i Palestino, kojem je ostao jedan zaostali meč sa Antofagastom, bez kojeg je na 40 poena.

Još od ranije je poznato da će Kolo Kolo kao novi šampion direktno u grupnu fazu Kopa Libertadores, a pridružiće mu se drugoplasirani tim. Ko zauzme treće mesto moraće u kvalifikacije za elitno takmičenje. Svakako gore od treće pozicije ne mogu ni Kuriko Unido ni Nublense, kojima je preostalo da rasporede ko će gde.

23.55: (2,00) Universidad Katolika (3,35) Audaks Italijano (3,50)

Možda je Kopa Sudamerikana manje važno takmičenje, ali je u Čileu svima stalo da se dokažu tamo. Zato će meč u Santijagu da prate svi, a većina klubova navija za remi koji neodgovaraju ni Katolici, ni Audaksu.

Gosti su letos ostali bez najvažnijeg igrača i još uvek najboljeg strelca ekipe Lautara Palasiosa. Ovaj 27-godišnji Argentinac je otišao na pozajmicu u Al Adalah iz Saudijske Arabije, naravno uz adekvatno obeštećenje, ali Audaksu sada nedostaju golovi. Od poslednjih osam mečeva, na tri nisu slomili otpor rivala, a ostvarili su samo tri pobede. U poslednja dva kola su izgubili od Union La Salere sa 2:0, a potom su odigrali 1:1 sa Kuriko Unidom.

Katolika je svog Argentinca golgetera zadržala. Iskusni Fernando Zampedri je najbolji strelac sa 18 golova, a vrlo lako bi moglo da se desi da on napusti Katoliku već ove zime. Navodno, za 34-godišnjeg napadača je ozbiljno zainteresovan vicešampion Argentine Rasing Klub, uspostavljen je kontakt i neformalno mu je ponuđen ugovor na jednu sezonu. To još nije zvanično, sačekaće Argentinci da se završi prvenstvo u Čileu.

U prvoj polusezoni, sredinom maja, Katolici nije pomogao gol Zampedrija u mreži Audaks Italijana. Poražen je tada njegov tim sa 3:2, s tim što vredi napomenuti da je zbog crvenog kartona Melana blizu pola sata Katolika igrala sa igračem manje.

Sastali su se tokom avgusta ova dva tima još dva puta u osmini finala Kupa Čilea. Oba meča su pripala Universidadu, sa po 2:0 i 3:0, a Zampedri je postigao tri od tih pet golova. Katolika je kasnije izgubila u četvrtfinalu, a do same završnice je stigao drugoligaš Magaljanes, koji će u finalu da igra protiv boljeg iz dvomeča Espanjole i Universidad Čilea. Pre toga, dobićemo rasplet u Primeri...

ČILE 1 – 29. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Kobresal – Palestino 1:0 (1:0)

/Mesijas 22/

Uačipato – Universidad Čile 4:0 (3:0)

/Hara 7, Sančez 22, Altamirano 27, Macanti 60/

Espanjola – Kokimbo 1:3 (0:0)

/Haime 52 – Uanka 67, Aravenja 76, Figeroa 90+3/

La Serena – Union La Kalera 2:1 (0:1)

/Soto 65, Andrade 67 – Paserini 42/

Everton – Antofagasta 3:0 (1:0)

/Berios 45+2, Sosa 71, Kampos 90+4/

Kolo Kolo – O‘Higins 2:0 (0:0)

/Kosta 64, Rohas 90+5/

Ponedeljak

Kukiko Unido – Nublense U TOKU

23.55: (2,00) Universidad Katolika (3,35) Audaks Italijano (3,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Čile 1Universidad KatolikaAudaks Italijano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara