printscreen youtube
printscreen youtube

Dugalić uz beloruskog Nagelsmana gleda ka Evropi: Kairat po modelu Lajpciga, Liverpula i Sitija

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.03.21. | 08:25

Srpski defanzivac, posle šampionske krune, spreman za nove izazove sa Kairatom

Titula osvojena posle više od jedne i po decenije predstavljala je povod za veliko slavlje u Almatiju krajem prethodne godine, a da dugo iščekivani trofej u vitrinama Kairata nije samo trenutni blesak kluba, potvrdio je odličan start branioca titule u aktuelnoj takmičarskoj godini.

Šampion Kazahstana je novu sezonu otvorio pobedama nad Džetsjuom (2:0) i Kaisarom (3:0), odmah zauzevši čelo tabele, sa namerom da u izazovima koji slede nastavi impresivne rezultate, a o ambicijama kluba u trci koja je tek krenula da se zahuktava za Mozzart sport govorio je Rade Dugalić, jedan od stubova defanzive Kairata.

Izabrane vesti

"Kairat 16 sezona nije osvojio titulu, od 2004. godine, i prethodne sezone smo uspeli u tome ostvarivši tako veliki uspeh. Skinuli smo sa trona Astanu, klub koji je dominirao godinama. Na radost navijača i svih nas doneli smo dugo očekivani trofej. Sada je zadatak još teži, potrebno je odbraniti krunu, rivali su motivisaniji protiv šampiona, uverili smo se u to već u prvom kolu. Kairat i Astana su najveći klubovi u Kazahstanu i protivnicima je poseban motiv da nama pomrse planove, nešto poput odnosa srpskih klubova prema Partizanu i Zvezdi", počeo je razgovor Dugalić, srpski štoper koji je u prethodne dve sezone postao važan šraf kluba.

Prvi koraci i maksimalan učinak bez primljenog gola u dva kola predstavljaju idealan start, međutim Nišlija ističe da će konkurencija u aktuelnoj trci biti dodatno zaoštrena.

"Otvorili smo sezonu pobedom. Krenuli smo na pravi način trku u kojoj će nam Tobol i Astana biti glavni konkuranti. Tobol se vrlo dobro pojačao, doveli su dosta igrača iz Rusije, stigao je i Dušan Jovančić iz Turske. Sa druge strane, Astana iz sezone u sezonu ima veoma kvalitetan tim, konkurenti su iz godine u godinu i rivalstvo sa njima je motiv više u nadmetanju".

Iz perspektive srpskih ljubitelja fudbala duel Kairata i Astane ujedno je i okršaj Dugalića i Antonija Rukavine, međutim iako su članovi velikih rivala naši internacionalci imaju odličan odnos.

"Zbog virusa korona cela liga se prethodne sezone igrala u Almatiju, nije bilo putovanja i sezona je skraćena. Pred kraj takmičenja, kada se situacija sa koronom stabilizovala imali smo priliku nešto više da se družimo i u tom periodu sam se bolje upoznao sa ostalim srpskim igračima u Kazahstanu. Među njima je i Antonio Rukavina koji igra za Astanu, zaista imam sve pozitivno o njemu da kažem, odličan je momak i igrač. Lepo je hiljadama kilometara od kuće sresti nekog svog".

---

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

---

Dugalić je posebno blizak sa Nebojšom Kosovićem, nekadašnjim vezistom Partizana, koji je takođe stigao u klub 2019. godine.

"Ja sam u Kairat došao iz Rusije u januaru, dok je Kosović stigao u Martu. Kontaktirao me je pre dolaska, raspitao se kakva je situacija, a na osnovu dva meseca iskustva mogao sam da mu kažem samo pozitivne stvari. Nisam ga prevario, zaista nam je odlično ovde. Kairat ima bazu i generalno uslove kakvima može da se pohvali malo koji klub na istoku Evrope, možda Krasnodar može da nam parira. Uklopili smo se odlično, postali smo dobri prijatelji i danas se porodično družimo. Kosović je igrački još napredovao od dolaska i nemam sumnju u to da će iz Almatija napraviti novi značajan korak, da će mu aktuelna sezona i igranje u Evropi biti odskočna daska, kao i svima nama".

Kvalifikacije za Ligu šampiona godinama su iščekivane u Almatiju, a novi format takmičenja na međunarodnoj sceni nada je prvaku Kazahstana da bi mogao da napravi iskorak u Evropi.

"Dve godine u Ligi Evrope stižemo do trećeg kola, ali nam potom se put ukršta sa veoma teškim rivalima. Prethodne godine nas je eliminisao Makabi Haifa. Uz to što je rival kvalitetan igrala se samo jedna utakmica što je dodatno otežalo plasman u narednu rundu. Nadamo se da bismo sada, kroz kvalifikacije za Ligu šampiona, mogli da stignemo do jeseni na internacionalnoj sceni, to nam je i cilj".

Na putu do novih upeha klub je znatno zaoštrio konkurenciju, a uz nekoliko internacionalnih pojačanja zalog za naredni period predstavljali su novi dvogodišnji ugovori za nosioce igre među kojima je najzvučnije ime svakako nekadašnji reprezentativac Brazila.

"Pojačali smo se, tu je Vagner Lav, zadržan je kostur tima, a došli su Mamba iz Paderborna i Kante iz Legije, koji su zaoštrili konkurenciju u ofanzivi. Uklopili smo sjajan tim i nadamo se dobrim rezultatima, prikazano tokom priprema i u prvom kolu daje povod za optimizam".

Uspeh iščekivan 16 godina u Almati je doneo Aleksej Špilevski, 33-godišnji Belorus koji je na klupu Kairata seo 2018. godine i po bundesligaškom receptu stvorio uspešan tim koji krasi ofanzivna i efikasna igra. Po modelu Lajpciga u kojem je bio trener mlađih kategorija pet godina, perspektivni strateg je stigao do formule uspeha u Kazahstanu, a Dugalić na njegov rečun ima samo reči hvale.

"Trener je veoma mlad, prošao je nemačku školu. Rano je ušao u trenerske vode pošto nakon povrede leđa zbog koje je završio igračku karijeru. Lajpcigov je đak i svakodnevno je u kontaktu sa ljudima iz nemačkog kluba. Uveo je disciplinu koja je osnov uspeha i u velikoj meri je zaslužan za sve rezultate. Želi da igramo brz fudbal, agresivno, uz visoki presing svih 90 minuta. Radimo mnogo na fizičkoj spremi i to je primetno potom na terenu. Koliko uspevam da ispratim, sličnu filozofiju trenutno ima Crvena zvezda sa Dejanom Stankovićem. Gledamo snimke Lajpciga, Liverpula, Mančester Sitija i težimo da taj stil primenimo u našoj igri. Glavna vodilja nam je Lajpcig i mnogi prave paralelu između Špilevskog i Nagelsmana koji su odličnim odnosima i u redovnoj su komunikaciji. Naš strateg privlači značajnu pažnju javnosti u sovjetskim državama i svi mu predviđaju zapaženu karijeru u Evropi".

--------------

Nikad jače! Čak do 200% bonusa za SVE Mozzart igrače.

Sve što treba da uradiš je da depozit uplatiš i bonus ostvariš.

Saznaj više OVDE.

---------------

Iako je vremenska razlika u odnosu na Srbiju pet sati, 28-godišnji štoper trudi se da isprati sva dešavanja u klupskom i reprezentativnom fudbalu kod nas.

"Pratim srpski fudbal, volim da gledam utakmice Superlige. Sa Kosovićem gledam Partizsan kad god smo u prilici zbog vremenske razlike. Sviđa nam se kako igraju i ponašaju se pod komandom Aleksandra Stanojevića. Takođe, Zvezda igra vrlo dopadljivo i lepo ih je gledati. Pratim i rezultate mojih Nišlija. Na izbor Piksija je i suvišno trošiti reči. Nalazi se na mestu na kojem i treba da bude i nadam se da će ostvariti uspeh. Lepo je što je jedan od najboljih reprezenata Niša na kormilu nacionalnog tima. Sa ponosom ističem da smo iz istog grada i zaista mu želim sreću", kazao je Dugalić.


tagovi

KazahstanKazahstan 1KairatRade Dugalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara