Džejdon Sančo (©Reuters)
Džejdon Sančo (©Reuters)

Džejdon Sančo i efekat lude glave: Od vrha do dna za 767 dana

Vreme čitanja: 8min | pet. 20.10.23. | 19:31

Doveden je kao jedno od najskupljih i najzvučnijih pojačanja po završetku ere ser Aleksa Fergusona, ali je za nešto više od dve godine po dolasku u Junajted prisilom oteran na izlazna vrata

Moderni fudbal sve manje priznaje fudbalere sa potezima za televijske špice. Znate već, one koji su uveseljavali široke narodne mase. Takav je bio i Džejdon Sančo kada se pojavio na velikoj sceni. Pokretima kojima je mnogo podsećao na Hatema Ben Arfu i etiketom novog čuda engleskog fudbala, Sančo je trebalo da osvoji svet i bude tamo gde je Džud Belingem danas. Možda ne baš u Real Madridu, ali na vrhu piramide i predvodnik nove generacije umetnika na travnatoj podlozi.

Umesto toga, momak koji je za prvi tim Engleske debitovao sa jedva 18 godina doživeo je strmoglavi pad i ozbiljno se ugruvao. Neko će možda reći kako su ga ekspresna slava i džakovi novca odveli u pogrešan smeri, ali svako ko je proteklih godina pratio uspon i pad momka sa izuzetnim talentom reći će jednom – problem je u glavi.

Izabrane vesti

Nije on ni prvi, ni poslednji koga je upropastio efekat lude glave ili mentalitet nezrelog deteta, nazovite to kako hoćete. Pa i Hatem Ben Arfa nije mogao da napravi karijeru kakvu su mnogi predviđali, iako tehnički nadaren za loptanje nogom... Dele Ali, Mario Baloteli, ranije Adrijano, Rikardo Kvarežma... Nastavite niz.

Džejdon Sančo još ima šansu da ispravi stvari i podigne se kao što to u poslednje vreme čini Usman Dembele, problem je u tome što ostrvski mediji pišu o njegovom sunovratu kao da on nije svestan ozbiljnosti situacije. Svedoci njegovog rada kažu da se uglavnom neprofesionalno ophodi prema obavezama, da se u reprezentativnoj pauzi nikada ne vraća u klub po dogovoru, nego sa dva-tri dana zakašnjenja. Takođe, priča se da nije bio odgovoran ni prema svom telu, pošto je na pripreme dolazio sa pet-šest kilograma viška. Uspevao je u Dortmundu da se vrati na optimalan nivo, ali u Junajtedu ga je to, između ostalog, koštalo veće uloge, minuta i igara... Sančo je sve prokockao za 767 dana, od momenta kada je došao u Junajted, do trenutka kada je definitivno odstranjen iz tima.

Posle molbi saigrača da se izvini Eriku Ten Hagu za što je žrtveni jarac trenera ili da ide, što on nije uradio, Mančester Junajted povukao je još jedan drastičan potez u smeru konačnog rastanka sa 85.000.000 evra plaćenim krilnim napadačem pošto ga je “isekao“ sa timske fotografije. Čak su otpisani Doni van de Bek i Tom Hiton ostali, ne i Džejdon Sančo.

Posle šest i po nedelja individualnih treninga, bez dozvole da dođe u trening centar Karington, niti da jede zajedno sa saigračima, Sančo je nikad dalji od prvog tima. A, pre samo dve godine nije bilo tako.

Mančester Junajted je godinama jurio Džejdona Sanča i to je bilo apsolutno opravdano. Posle strašnih poslova sa prodajama Usmana Dembelea, Kristijana Pulišića, Pjera Emerika Obamejana, Henrika Mhitarjana i još nekih prvotimaca, Dortmund je uložio tada velikih 21.000.000 evra za momka koji nije stigao ni da debituje za prvi tim Mančester Sitija. Već tada je mogla da se nasluti Sančova priroda pošto je udaljen iz kluba zbog neslaganja oko detalja ugovora koji su se odnosili na vreme igranja u prvom timu. Dortmund je to iskoristio i ugrabio jednog od najvećih talenata engleskog fudbala.

Junajted ga je pratio tri pune godine, pre nego što je konačno uspeo da slomi sportski sektor Dortmunda za 85.000.000 evra i bogate dodatke. Tokom te tri godine, Sančo je na 137 utakmica skupio 50 golova i 64 asistencije! Sa tek navršenom 21 godinom momak iz južnog Londona već je bio na vrhu sveta.

Brzim premotavanjem dve godine unapred, od momka koji je žario i palio fudbalskim terenima širom Nemačke ostala je samo bleda senka. Još prošle sezone van tima proveo je nekoliko meseci, pre nego što se vratio i već tada je bilo jasno da to nije bio isti čovek. Bez prepoznatljivih trčanja unapred i driblinga od kojih zastaje dah, Sanču su nedostajali mašta, brzina i snaga da bi zaista bio deo premijerligaškog društva. Pošto je ipak preživeo leto i prelazni rok, izgledalo je da bi ostankom u Junajtedu mogao da dobije poslednju šansu za iskupljenje. Puklo je već posle tri utakmice i nepunih 80 minuta na terenu. Sančo je odstranjen i sada je na izlaznim vratima Teatra snova.

Sančo je odrastao u južnom Londonu, u delu grada gde ne zalazi svako. Zanimljivo je da je jedna studija zi 2021. godine pokazala da je čak 10 odsto premijerligaških fudbalera došlo upravo iz kraja južno od reke Temze. Među njima su Džo Gomez, Ruben Loftus Čik, Aron Van Bisaka, Ebereči Eze, Tami Abraham... I Džejdon Sančo.

Iako je odrastao na jugu Londona, svoje prve fudbalske korake napravio je severno od glavnog grada, pošto ga je Votford pokupio pre ostalih. Tamo se zadržao sve do svog 15. rođendana, kada ga je pokupio Mančester Siti za tadašnjih 100.000 evra, pluz još više od 500.000 evra u bonusima. Pridružio se Sitijevim biserima poput Fila Fodena i Braima Dijaza pored kojih je blistao, ali nije uspeo da se izbori za ulazak u prvi tim. Nije mogao da preboli to što ga Pep Gvardiola nije poveo na predsezonsku turneju u SAD, a Fila Fodena jeste, zbog čega je u novom ugovoru tražio uslove kakve Siti nije hteo da ispoštuje i ubrzo zatim pojavio se Dortmund kako bi pružio ruku spasa.

Džejdon Sančo i Mejson Maunt u duelu mlađih kategorija (©Reuters) Džejdon Sančo i Mejson Maunt u duelu mlađih kategorija (©Reuters)

Gvardiola je tada smatrao da nije kadar da uđe u prvi tim, bar ne za Premijer ligu, na Vestfalenu su i te kako smatrali da bi Sančo mogao da unapredi ekipu zbog čega je ovaj na prvi mig iz Nemačke uskočio na avion i ostalo je istorija. U Dortmundu je igrao toliko dobro, uprkos teškoj debitantskoj sezoni, da ga je selektor Geret Sautgejt pozvao u reprezentaciju i uručio mu debitantski nastup protiv Hrvatske u Ligi nacija oktobra 2018. godine. Sa 18 godina i 200 dana, postao je sedmi najmlađi debitant u istoriji Engleske, dok je sada deveti na istoj listi.

Samo dve nedelje pošto je debitovao za Englesku, Sančo je stigao i do prvenca u Ligi šampiona. Žrtva je bio Atletiko Madrid. Ušao je sa klupe u momentu kada je Dortmund već vodio sa 2:0 i svojim golom pomogao da konačni rezultat bude 4:0! Sezonu proboja završio je sa 13 golova i 20 asistencija, naredne je zapisao po 20 recki u obe kategorije, a onda je u poslednjoj godini na Vestfalenu spakovao još 16 golova i 20 dodavanja! Svi su pisali o njemu i njegovom fudbalskom umeću, nizale su se spekulacije o mogućoj destinaciji, pominjali se gotovo svi evropski velikani, ali je on na kraju izabrao Mančester Junajted koji je bio najuporniji. I koji je Dortmund odbio samo godinu dana ranije zbog neslaganja oko visine obeštećenja.

Svoj prvi i jedini trofej u Dortmundu osvojio je u maju 2021. godine, kada je Dortmund pregazio Lajpcig sa 4:1 u finalu Kupa Nemačke. Sančo je počeo utakmicu i dva puta zatresao mrežu, dok je Erling Haland dodao još toliko! Bila je to ujedno i poslednja utakmica za Sanča u dresu Milionera, a odigrao ju je pred praznim tribinama, pošto su u to vreme još važile stroge korona mere.

Dolazak u Mančester Junajted obeležila je još jedna kontroverza. Iako je prošao mlađe kategorije Sitija, on je na predstavljanju izjavio kako se oduvek divio Junajtedu i da je kao mali želeo da igra za Đavole.

“Tokom mog odrastanja Junajted je bio jedan od najvećih klubova, koji svi na svetu znaju. Znate već koje je sve trofeje osvojio i mnogi velikani svetskog fudbala su prošli u ovom dresu“, rekao je između ostalog Sančo.

Džejdon Sančo sa peharom osvajača Kupa Nemačke (©Reuters) Džejdon Sančo sa peharom osvajača Kupa Nemačke (©Reuters)

Ipak, transfer u Junajted došao je kao prokletstvo za mladog krilnog ofanzivca. Na Evropskom prvenstvu, koje je prethodilo njegovom debiju u dresu Junajteda, nije ostvario značajniji uticaj na igru Engleske i njegov boravak u reprezentaciji završio se katastrofalno. U finalu sa Italijom uveden je pred kraj produžetaka i nedugo zatim promašio jedan od jedanaesteraca koji su potpisali kapitulaciju Engleza. Zajedno sa Bukajom Sakom i Markusom Rašfordom našao se na meti besnih navijača koji su ih putem društvenih mreža maltretirali nedeljama kasnije...

Ni prva sezona na Old Trafordu nije bila naročito dobra. Njegov dolazak za ogroman novac zasenio je povratak Kristijana Ronalda i na to Sančo nije mogao da ostane miran. Bilo mu je teško da se adaptira na sve okolnosti, zbog čega je cela sezona bila za zaborav. Junajted je sezonu završio na šestom mestu, sa najmanjim brojem osvojenih poena otkako postoji Premijer liga. On je na kraju skupio samo tri ligaška gola.

Naredna godina počela je mnogo bolje i izgledao je kao igrač plaćen 85.000.000 evra. Briljantan gol u pobedi nad Liverpulom (2:1), onda još jedan protiv Lestera, plus u susretu sa Šerifom u Ligi Evrope.

Ipak, blistavi početak ubrzo se pretvorio u noćnu moru. Njegov doprinos igri bio je sve manji i manji, zbog čega je igrao sve manje. Erik Ten Hag je tada doneo prvu odluku, da ga ukloni iz tima i dodeli mu individualni program po kojem će da trenira dok se ne vrati u formu. Oštar stav Holanđanina imao je kratkotrajan efekat. Vratio se u februaru ove godine protiv Notingem Foresta i ubrzo postigao dva brza gola, protiv Lidsa i zatim Lestera. Ubrzo je opet ispao iz forme i sezonu je završio sa samo dva pogotka u završna tri meseca.

Sančo je poslednju šansu imao na pripremama pred ovu sezonu. Igrao je dosta, čak bio i lažna “devetka“ kod Ten Haga, ali ipak nije zaigrao u startnih jedanaest protiv Vulvsa na otvaranju sezone. Sa klupe je počeo i protiv Totenhema i Notingem Foresta, pre nego što je potpuno sklonjen iz tima.

Nije još kasno za Džejdona Sanča da vrati karijeru na pravi put. Navodno je Dortmund ponovo spreman da pruži ruku spasa, ali za daleko manje novca od onog koji je dobio kada ga je Junajted kupovao u jeku najveće krize.

Sada je sve na njemu i da li može da kontroliše svoju glavu...


tagovi

Džejdon SančoMančester JunajtedBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara