Navijači Hibernijana i Hartsa s nestrpljenjem očekuju novu bitku za Edinburg (©Reuters)
Navijači Hibernijana i Hartsa s nestrpljenjem očekuju novu bitku za Edinburg (©Reuters)

Edinburški derbi: Srca vladaju gradom, „tatin sin“ je mozak Hibsa

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.08.22. | 08:01

Škotski Premijeršip: Gradski derbi Hibernijana i Hartsa u epicentru drugog kola (13.00). Tim sa Ister Rouda čeka na trijumf protiv ljutog rivala od 26. decembra 2019. godine

Kada se pomene Škotska, prva pomisao su kilt (muške suknje), viski i Old Firm, derbi glazgovskih velikana, Seltika i Rendžersa. Ima ova ostrvska zemlje, članica Ujedinjenog Kraljevstva, još jedan veliki tradicionalni obračun - edinburški derbi, duel Hibernijana i Hartsa. Mrski rivali odmeriće snage danas (13.00) na Ister Roudu u drugom kolu Premijeršipa.

Ovo rivalstvo traje još od 1875. godine. Pošto bi čudo trebalo da se dogodi da Seltik i Rendžers ne osvoje prve dve pozicije u prvenstvu, rivali iz Edinburga su legitimni kandidati za treće mesto u elitnoj ligi Škotske. Harts se prošle sezone odmah posle povratka u elitu dokopao treće pozicije i izlaska u Evropu, a na tom mestu nasledio je upravo gradskog rivala, Hibernijana, koji je bio iza glazgovskih giganata u sezoni 2020/2021.

Izabrane vesti

Oba edinburška kluba su startovala novu sezonu pobedama. Hibernijan je u gostima dobio Sent Džonston sa 1:0, dok su popularna Srca bila bolja na svom terenu od Ros Kauntija sa 2:1. Zeleno-beli su do tri boda stigli u poslednjem minutu meča, kada je Džoš Kembel postigao gol. Harts je slavio pogocima Alana Foresta i Berija Mekija, dok je dvostruki asistent bio Englez Aleksander Kokrejn.

Timovi iz Edinburga su rivalstvo imali i u drugom rangu takmičenja u sezoni 2014/2015, a dva puta su igrali u finalima Kupa Škotske, a oba puta Srca su izlazila kao pobednici.

13.00: (2,85) Hibernijan (3,10) Harts (2,60)

Hibernijan je prošle sezone promenio dvojicu trenera. Džek Ros je otpušten uprkos plasman u finale Liga kupa. Šon Maloni je bio naslednik, ali je i on dobio otkaz posle samo četiri meseca na klupi. Razlog – dva poraza od ljutog rivala Hartsa za samo sedam dana u prvenstvu i Kupu Škotske. Vlasnik Hibsa, američki mlijarder Ron Gordon i izvršni dirketor Ben Kensel su odlučili da ove sezone šansu daju Liju Džonsonu. Tokom leta tim sa Ister Rouda je ostao bez Džoša Doiga koji je za 3.000.000 evra pojačao Veronu.

Zanimljiva je situacija u menadžmenu Hibernijana. Vlasnikov sin Jan Gordon ima glavnu ulogu u sportskom sektoru, odnosno pita se o odlascima, odnosno dolascima igrača. Navijači su njegovo angažovanje dočekali prilično burno, nisu bili za to da „tatin sin“ od 29 godina ima toliku veliku ulogu u klubu. Njegova metoda dovođenja novajlija je slična onoj Brentfordovoj, zasnovana na analizama i programima koji „izbacuju“ najbolja rešenja.

Imam svoj pristup dovođenju igrača, ali smo definitivno uzeli od Brentforda neke faze regrutovanje novih pojačanja“, objasnio je mlađani Gordon.

Samo mesec dana pošto je izabran na poziciju, otpušten je Džek Ros u decembru prošle godine. Navijači su i dalje sumnjičavi, nema Jan Gordon njihovu podršku, ali u Hibernijanu su sigurno da idu dobrim putem i da će ove sezone da se vrate u vrh škotskog fudbala. Kada se to kaže, misli se na treće mesto, pošto su prva dva rezervisana za „ale“ iz Glazgova.

Veliko pojačanje kluba ove sezone je dolazak nekadašnjeg reprezentativca Škotske, golmana Dejvida Maršala. Ima 37 godina i već po dolasku u zeleno-beli tabor izabran je za kapitena. U Hibernijanu dosta očekuju od Elijasa Melkersona koji je početkom ove godine stigao iz norveškog Bode Glimta.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Srca velike nade polažu u Berija Mekija, prošle sezone najboljeg asistenta tima i drugog lige. Pripremio je saigračima 15 golova, a više u Premijeršipu imao je samo Žota iz šampiona Seltika. Pogoci se očekuje od Lorensa Šenklanda, dok je Aleksander Kokrejn u prvom kolu učestvovao kod oba gola svog tima i zaslužio mesto u najboljem timu premijernog kola Premijeršipa.

16.00: (2,65) Dandi junajted (3,00) Livingston (2,90)

Tradicija je na strani Srca koja su pobedila na 146 mečeva, naspram 86 trijumfa Hibsa, dok je 98 utakmica završeno remijima. Harts je i u povratničkoj sezoni u Premijeršipu bio uspešniji od gradskog rivala. Dobio ga je dva puta, u prvenstvu sa 3:1 i polufinalu Kupu Škotske sa 2:1, dok su dva meča u šampionatu završena bez pogodaka. Kvota u Mozzartu da će danas biti tip 0-2 gola je 1,62.

Šest poslednjih mečeva Hibernijan ne zna za trijumf protiv gradskog rivala, odnosno od 26. decembra 2019. godine. Očekujemo tvrd meč u nedelju na Ister Roudu. Domaćin će imati „vetar u leđa“ na stadionu koji može da primi 20.421 gledalaca. Karte su, očekivano, planulo, pa se očekuje spektakl. Srca imaju više uspeha poslednjih godina, ali Hibsi žele ove sezone da povrate primat u gradu koji ima nešto više od 500.000 stanovnika.

ŠKOTSKA 1 – 2. KOLO

Subota

Aberdin – Sent Miren 4:1 (3:0)

/Milovski 24pen, 37, Klerkson 45, Djuk 87 – Ajunga 53pen/

Madervel – Sent Džonston 1:2 (0:1)

/Kari 90+1ag – Marfi 28, Mej 90+4/

Rendžers – Kilmarnok 2:0 (0:0)

/Čolak 51, Morelos 88/

Ros Kaunt – Seltik 1:3 (0:0)

/Jakoviti 58 – Furuhaši 48, Jenc 84, Abada 90+1/

Nedelja

13.00: (2,85) Hibernijan (3,10) Harts (2,60)

16.00: (2,65) Dandi junajted (3,00) Livingston (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Škotska 1ŠkotskaPremijeršipHartsHibernijan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara