Ilustracija (©Shutterstock, Starsport)
Ilustracija (©Shutterstock, Starsport)

Egzotika sa Kavkaza: Srpski trio i Fofana brane tron, Gufran i Sanogo su najveći izazivači

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.08.21. | 12:45

Favoriti za titulu Alaškert i Ararat Jermenija sastaće se već u 1. kolu, u nedelju od 15 časova. U šampionskoj trci ozbiljno će učestvovati i Ararat iz Jerevana, Pjunik, Urartu i Noa, dok će svima njima novajlija BMKA, iza kojeg stoji ministar odbrane Jermenije Dejvid Tonojan, da služi za popravljanje gol-razlike

Počelo je prvenstvo Jermenije, ali tek od ove nedelje kreće ono najzanimljivije i najkvalitetnije što zemlja sa istoka Evrope nudi. Od 15.00 časova sastaće se poslednja dva prvaka, branilac trona Alaškert i izazivač Ararat Jermenija.

Od 1992. godine, od kako se igra samostalna liga, titulu je osvojilo devet različitih timova. Najuspešniji je Pjunik sa 14 trofeja, ali poslednji je osvojio još 2015. Od tada su vladavinu uspostavili baš Alaškert i Ararat Jermenija. Tri titule Alaškerta, dve Ararat Jermenije, pa su zatim prošle godine Ognjen Čančarević, Mihailo Jovanović, Branko Mihajlović i Aleksandar Glišić doveli svoj klub na tron po četvrti put.

Izabrane vesti

Mogao je Alaškert ovog leta da odmeri snagu sa Crvenom zvezdom, samo da je eliminisao Šerif u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Nije uspeo, izgubio je ukupnim rezultatom 4:1, tako da će sada na Kairat u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

(2,35) Alaškert (2,95) Ararat Jermenija (3,15)

U međuvremenu je tim iz Jerevana pojačao i nekadašnji fudbaler Partizana, Čukaričkog i Vojvodine, Ismael Fofana, koji je prošle sezone nastupao za IMT sa Novog Beograda. Ostala pojačanja stigla su iz domaćeg prvenstva, a od igrača koji su otišli iz Alaškerta izdvaja se Brazilac Tijago Galvao, koji je u Srbiji svojevremeno igrao za Slobodu iz Užica, Čukarički i Borac.

Ararat Jermeniju bije glas da je najbogatiji klub u zemlji, pošto je u vlasništvu ruskog milijaredera Semvela Karapetjana. Posle razočaravajuće sezone, u kojoj je u poslednjem kolu ostalao bez plasmana u Evropu, očekivalo se da će tim da bude renoviran. I zaista, otišlo je nekoliko igrača, među njima i srpski golman Nikola Petrić, koji je prešao u Proleter. Međutim, nije Ararat Jermenija panično kupovala, došla su samo četiri stranca.

Iz gruzijskog Saburtala angažovan je kenijski vezista Alvin Tera, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je stigao reprezentativac Zelenortskih Ostrva Mailson Lima. Dvojica igrača su angažovana iz Jermenije, iz Vana je doveden Afrikanac Vilfred Eza, a iz Noe italijanski golman Valerio Vimerkati.

U Prvoj ligi Jermenije učestvuje 10 klubova, a oni će se sastati po tri puta. Odnosno, biće odigrano ukupno 27 kola. Kao i prošle sezone samo će prvak u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će timovi od druge do četvrte pozicije (u zavisnosti od Kupa Jermenije) da idu u kvalifikacije za Ligu konferencije. Najslabiji tim ispašće direktno iz lige, a devetoplasirani će u plej-aut sa drugim timom iz Druge lige.

Čak sedam od 10 prvoligaša je iz Jerevana, dok je Van iz Čarentsavana, mesta koje je udaljeno samo tridesetak kilometara od jermenske prestonice. Na nešto duže putovanje klubove će da teraju samo mečevi sa dva nova prvoligaša, Sevanom i Noravankom. Grad Sevan se nalazi na najvećem jezeru u Jermeniji, koje se takođe zove Sevan. On je na oko 65 kilometara severoistočno od Jerevana. Najviše je udaljen Vajk, malo mesto gde je domaćin Noravank. Nalazi se na jugu Jermenije, oko 140 kilometara daleko od glavnog grada.

Jermenski fudbal nije preterano cenjen u Evropi, ali po kvalitetu ni nije previše loš. Prema najnovijim podacima, koji lako mogu da se promene pošto je prelazni rok u toku, tamo nastupa 109 inostranih fudbalera, što čini oko 43 odsto čitave lige.

Naravno, najviše je Rusa, njih 26, a prate ih Nigerija i Brazil sa po 10 fudbalera. Srbija ima devet predstavnika u Jermeniji, a pored pomenutih Čančarevića, Mihajlovića i Jovanovića iz Alaškerta (Glišić ima pasoš Bosne i Hercegovine), tu su još i Dimitrije Pobulić, Marko Prljević, Igor Stanojević (Ararat iz Jerevana), Dobrivoje Velemir (Noa), Zoran Gajić (Pjunik) i Marko Drobnjak (Sevan).

Zakarija Sanogo (©YouTube)Zakarija Sanogo (©YouTube)

Pored Alaškerta i Ararat Jermenije za titulu će verovatno da se bore i aktuelni osvajač nacionalnog kupa, Ararat iz Jerevana, kao i neugodni Urartu i Noa. Za sve je novajlija Sevan velika nepoznanica, pošto ima 12 stranaca verovatno će da bude neugodan rival svima. Najveći autsajder u ligi je BMKA, s tim što on nije klasičan klub već je on zamišljen kao fudbalska akademija, koju je 2019. godine oživeo jedmenski ministar odbrane Dejvid Tonojan. Za BMKA ne igraju stranci, a samo četvorica igrača imaju više od 20 godina. Nahapetjan i Agbaljan imaju po 22 godine, a Hamojan i Titizijan po 21.

Najveće ime koje igra u Jermeniji i ove sezone je nekadašnji vezista Bordoa i Njukasla, Joan Gufran. Ovaj 35-godišnji Francuz je kapiten Ararat Jermenije.

Gufranov saigrač je reprezentativac Burkine Faso, 24-godišnji krilni napadač Zakarija Sanogo. Sa njegovim igrama su verovatno upoznati ljubitelji austrijskog fudbala, pošto je Sanogo igrao dobro za Volfsberger i Hartberg. Zanimljiv igrač je i Livio Milts, 23-godišnji Belgijanac koji nastupa za Urartu. On je ovog leta stigao iz holandske Rode, za koju je odigrao ukupno 60 utakmica i zabeležio učinak od po sedam golova i asistencija.

JERMENIJA 1 – 1. KOLO

Petak

BMKA – Pjunik 0:4 (0:1)

/Movsesjan 39, Karabaljo 61, Žuninjo 64, Gazarjan 73/

Nedelja

15.00: (2,35) Alaškert (2,95) Ararat Jermenija (3,15)

17.00: (1,35) Urartu (4,50) Noravank (8,50)

Ponedeljak

15.00: Sevan – Van

17.00: Ararat – Noa

***Kvote su podložne promenama

*****Tabela šampionata Jermenije na kraju sezone 2020/21


tagovi

Jermenija 1AlaškertJoan GufranFK Ararat

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara