Stadion Ekselziora (©Wikipedia/Wikifrits)
Stadion Ekselziora (©Wikipedia/Wikifrits)

Ekscelzior od omladinaca Juventusa i Liona pravi tim za velika dela

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.09.21. | 12:21

Rival tima iz Roterdama u nedelju od 18.45 časova je Den Boš, ekipa sa kojom u Erste diviziji gotovo po pravilu igra utakmice sa velikim brojem golova i preokretima

Zna se fudbalski poredak u Roterdamu. Fajenord je gazda u gradu i to se neće skoro promeniti, a Sparta i Ekscelzior se bore za bolje mesto u njegovoj senci. Zasad je u prednosti Sparta, kao trofejniji klub i trenutni prvoligaš, dok se crveno-crni bore da poprave položaj. Za početak, da se vrate u Erediviziju.

Poslednji put u elitnom rangu Ekscelzior je igrao u sezoni 2018/19, kada ga je u plej-autu eliminisao RKC. Ambicija tima na čijoj klupi sedi nekadašnji napadač Utrehta Marinus Dajkhujzen je da se koliko ove sezone izbori za neku od prve dve pozicije, koje vode direktno u elitni rang.

Izabrane vesti

18.45: (2,65) Den Boš (3,30) Ekscelzior (2,50)

U prošlom šampionatu je Ekscelzior za malo ostao bez plasmana u plej-of, bio je prvi ispod crte. Zato je tokom leta dodatno nadogradio sastav, a pojačanja je pronašao u omladinskim akademijama Juventusa i Olimpik Liona. Na pozajmicu, sa mogućnošću otkupa, angažovao je štopera Stare dame i mlade reprezentacije Švajcarske, Nikitu Vlasenka, dok je iz Liona bez plaćanja obeštećenja doveden vezista francuski Modeste Duku.

Oni imaju po 20 godina, a zanimljivo je da su obojica rođeni u drugim zemljama u odnosu na one koje predstavljaju u fudbalu. Vlasenko je iz Donjecka, ima i ukrajinski pasoš, ali je odrastao u Švajcarskoj i igrao je za sve mlađe selekcije te zemlje. Duku je rođen u glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, Kinšasi, ali je odrastao u Lionu i ima francuski pasoš.

Obojica će na teren u petak od 18.45 časova, kada će Ekscelzior da gostuje Den Bošu u 5. kolu Erste divizije. Zasad je ekipa iz Roterdama u prednosti na tabeli, osvojila je bod više od Den Boša.

Ekscelzior je počeo loše, porazom od Osa sa 1:0. Posle toga je savladao Rodu (2:1), remizirao sa Volendamom (1:1) i savladao Jong Ajaks (2:1). Sa druge strane, Den Boš je posle dve pobede vezao dva poraza.

Poslednje dve sezone su Den Boš i Ekscelzior proveli u istom rangu, a tri od njihova četiri susreta su bili neverovatno efikasna. Sve je počelo u novembru 2019. godine, kada su u Hertogenbošu odigrali 3:3. Tada su gosti tri puta vodili, ali ih je Den Boš uporno stizao i konačno pogotkom u 84. minutu je osvojio bod.

Već u februaru naredne godine su odigrali novi lud meč. Ekscelzior je vodio na poluvremenu sa 2:0, Den Boš je preokrenuo do 62. minuta na 3:2, ali je onda ostao sa igračem manje, što je domaćin iskoristio da trijumfuje sa 6:4!

Taman je delovalo da su se u oktobru prošle godine malo smirili, Ekscelsior je kao gost trijumfovao sa pitomih 1:0, ali su u januaru ove godine opet podivljali. Ekscelzior je vodio sa 3:0, Den Boš je smanjio na 3:2, a potom i u samom finišu da dođe do boda – 4:4! Sva četiri pogotka za ekipu iz Hertogenboša postigao je Džiz Hornkamp, koji će i danas da nastupi za Den Boš. Hornkamp je u prva četiri kola postigao dva pogotka i zabeležio jednu asistenciju.

Od poslednjih 10 okršaja, čak sedam je završeno sa četiri ili više postignutih golova. Neće nas iznenaditi ako i večeras vidimo novi vatromet.


tagovi

EkscelziorErste divizijaDen Boš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara