Lukas Podolski (©YouTube/GórnikTV)
Lukas Podolski (©YouTube/GórnikTV)

Ekstraklasa, ekstra borba - liga u kojoj prognoze često padaju u vodu

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.07.22. | 09:41

Kreće najbolje prvenstvo Poljske, a pred vama je detaljna analiza. Leh brani krunu, Legija gladna uspeha, a Rakov iz godine u godinu diže lestvicu

Malo je nacionalnih prvenstava u kojima se borba za krunisanje vodi do poslednjeg daha. Još manje šampionata gde prognoze često padaju u vodu, pa do lovorika dolaze ekipe iz drugog, ili trećeg plana. Među njima je Ekstraklasa, najviša profesionalna fudbalska liga Poljske, čija 97. epizoda počinje danas u Čenstohovi.

Protekla kampanja počela protestima i bojkotom navijača Leha iz Poznanja prema upravi završena je na najbolji mogući način po Železničare, pošto su osmi put stigli do zvanja šampiona, ali prvi od 2015. godine. Njihovo dostignuće izgleda još veće kada se uzme u obzir da je došlo posle sezone u kojem je klub bio u lošem stanju, gde je završio na 11. mestu, sa samo devet pobeda u 30 utakmica.

Izabrane vesti

Šampionska trka odlučena je u ciljnoj ravnini - samo jednom se u 10 poslednjih sezona desilo da prvak ima dvocifrenu prednost - a situacijuje dodatno zakomplikovao novi format sa plej-ofom. Pogon, Rakov i Leh su se dugo borili, da bi tim iz Ščećina ostao bez daha, a timovi iz Čenstohove i Poznanja ostali "živi" do kraja. Posle finala Kupa u kojem je ekipa Mareka Papsuna trijumfovala sa 3:1 nad Lehom, Medalionsi su bili izjednačeni na vrhu tabele sa Lehom, ali su počeli da se "prazne" i u finalna dva kola upropastili šanse za duplu krunu.

Na trećem mestu je završio Pogon, dok se Lehija pridružila najboljim timovima, uzevši četvrtu i konačnu evropsku kartu, treću ukupno koja vodi u kvalifikacije za Ligu konferencije. Veliko razočaranje je bila Legija iz Varšave, koja je kao najtrofejniji tim Poljske i aktuelni šampion završio na 10. mestu na tabeli sa 43 boda, na +11 od opasne zone, iz koje su se borili da pobegnu tokom većeg dela sezone, menjajući tri trenera.

KVOTE ZA PRVAKA POLJSKE - LEH PRVI FAVORIT

Još jedan veliki utisak minule sezone je ispadanje Visle iz Krakova, istorijski važnog tima, koja se raspala u finišu sezone, dok su Termalica Neceča i Gornjik Lenčna takođe ispali. Novi članovi Ekstraklase su Legnica, koja se vratila u najviše društvo posle tri godine, potom Viđev Lođ posle osam godina odsstva i Korona, koja je 2020. ispala u 2. ligu.

Ove sezone će drugi put nastupiti 18 timova, u poređenju sa 16 prethodnih godina, pošto su tri promovisana iz druge lige, dok je isti broj timova ispao iz Ekstraklase.Na kraju sezone će opet tri tima ispasti, a Poljaci će ponovo kroz ligu izvesti samo tri tima u Evropu. Šampion će se takmičiti u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će 2. i 3. mesto učestvovati u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Osvajanje Kupa donosi ulaznicu za kvalifikacije za najslabije rangirano kontinentalno nadmetanje, a ako pobednik završi u prva tri u ligi, onda će 4. mesto na tabeli otići u Evropu.

BORBA ZA KRUNU OPET IZMEĐU TRI TIMA

Prvi favorit za titulu je branilac trona. Leh je u predsezoni dobio novog trenera, Holanđanina Jona van den Broma, koji je zamenio Maćeja Skorzu, koji je otišao iz ličnih razloga. Rudko iz Metalista i vezista Afonso Souza iz Belenenseša koji je plaćen 800.000 evra bili su prvi transferi, dok jedan od najboljih igrača Jakub Kaminski prešao u Volfzburg za 10 miliona evra. Promene spiska predviđaju sličnu godinu, jer tim iz Poznanja ulaže u već postojeći kvalitetan materijal, a da pritom ne pravi značajne gubitke. Ipak, nisu se Železničari proslavili u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto su eliminisani od azerbejdžanskog Karabaga u prvom kolu.

18.00: (1,43) Rakov (4,40) Varta (8,00)

Veliko razočaranje prošle godine je Legija. Najtrofejniji poljski tim u godini u kojoj je branio titulu borio se za opstanak. Prestonička ekipa se našla zarobljena u pogrešnim izborima igrača i "igrala" je opstanak do poslednjeg meča. Srpski trener Aleksandar Vuković je pokušao da sačuva čast, ali nije uspeo ništa bolje od spasa. Rezultat svega navedenog, odluka da se izvrši promena i na klupi i u igračkom kadru. U liku Koste Runjaića, Nemca srpskih korena i bivšeg trenera Pogona, uprava Legije pronašla je kormilara koji će "graditi" novu priču. Finalizovana je kupovina štopera Navrovskog za 1,5 miliona evra iz Verdera, dok je krilni igrač Baku iz Geztepea bio važan potez.

Mikael Išak, kapiten Leha (©AFP)Mikael Išak, kapiten Leha (©AFP)

Rakov nastavlja da razvija svoj fudbalski brend brzim tempom, a sada se etablirao u top tri kandidata za titulu. Sastav iz Čenstohove je uspeo da osvoji Kup drugu godinu zaredom, dok je u šampionatu poklekao u finišu. Sezonu je počeo pobedom u Superkupu protiv Leha (2:0), što je dobar znak. Grk Svarnas je stigao na pozajmicu iz AEK-a, dok je napadač Pjasetski zamena za Araka. Značajan je odlazak Vidre, koji je ove godine zadobio teške povrede, dok je glavni golman Vladan Kovačević iz BiH obnovio saradnju do 2026. godine. Rakov je poslednjih godina pronašao način da zvezda ekipe bude trener Marek Papsun, koji i ove godine gradi tim sa "oružjem" homogenosti, dobijajući 100% od svojih igrača.

HAJKA NA ČEVTRTO MESTO KOJE MOŽDA VODI U EVROPU

Pogon je lani bio dostojan kandidat za titulu, ali je zbog pritiska poklekao u finalu i završio na 3. mestu. Time je obezbedio ulaznicu za Ligu konferencije, u kojoj će učestvovati drugu godinu zaredom, tražeći bolji kurs nego prošle sezone kada je ispao u 2. kolu kvalifikacija od hrvatskog Osijeka. Došlo je do promene na klupi, pošto je reformator tima iz Ščećina Runjaić preuzeo Legiju, a zamenio ga je Šveđanin Jens Gustafson, koji je donedavno trenirao U21 tim svoje zemlje i prethodno splitski Hajduk. Prvi ulazni transfer je švedski napadač Almkvist iz Rostova, a tim nije imao značajnije gubitke. Potreban mu je rad da dođe do šampionskog nivoa, međutim, neophodno je još novajlija koje će usput stići kako najavljuju čelnici kluba.

20.30: (2,30) Zaglebje (3,30) Šlonsk (3,15)

Prošla sezona se smatra uspešnom za Lehiju pošto je zauzela 4. mesto, osvojivši kartu za kvalifikacije za Ligu konferencije. Trener Tomaš Kačmarek nastavlja drugu sezonu na klupi tima, a za sada je dobio samo krilnog igrača Pilu iz Hobrija, dok je važan događaj bio obnavljanje Kucjakovog ugovora do 2024. Makovski je prešao u Zaglebje, a Sisej je prešao u Malme za 300.000 evra.

Pjast je dao sve od sebe u drugom delu sezone, jureći san o izlasku iz Evrope. Napravio je šampionski niz, umalo sustigao Lehiju, ali i pored toga 5. mesto ne može da se okarakteriše negativnom ocenom. Strateg Valdemar Fornalik je od 2017. u klubu, vodio je ekipu iz Gljivica do titule pre tri sezone, a i sada nastavlja sa poslom. Izgubio je kvalitetenog beka Kondžkovskog, koji je posle naporne sezone prešao u Šlonsk. S druge strane, kupio je veziste Tomasieviča i Lesnijaka iz Stala, odnosno Ruha.

Filip Mladenović (©Shutterstock)Filip Mladenović (©Shutterstock)

Odličan finiš je imala Krakovija, koji joj je ne samo omogućio da sačuva mesto u diviziji, već je "zaključao" opstanak strašnim izdanjima u prolećnom delu. Stigla je do 7. mesta na tabeli, a posle poraza od Legije u poslednjem meču konačno je završila na 9. poziciji. Jacek Zjelinski je pokazao da može da povede Prugaste u bolje dane, u Krakovu duva vetar promena, pri čemu su se dosadašnji potezi na tržištu transfera odnosili više na sadržaj, a ne kvantitativne kriterijume. Napadači Kalman i Makuh koji su došli iz Inter Turkua i Legnice, jedini su dodaci tima do sada, a Van Amersfort i Rivaldinjo, sin legendarnog Rivalda, spadaju među gubitke.

Među poslednjim kandidatima za potencijalni izlazak na međunarodnu pozornicu je Gornjik Zabže. Jedva je mogao da dostigne nivo u koji su mnogi verovali pre početka prošle sezone, ali je pozitivna stvar to što je uprkos padovima - jedan od njih bio i zato što je Lukas Podolski sporo pronalazio ritam - udobno bio u sredini tabele. Došlo je do promene u tehničkom rukovodstvu tima, Jan Urban je napustio kormilo i prepustio ga Bartošu Gaulu, koji je radio četiri godine sa mladim timom Majnca. Što se transfera tiče, Gornjik se ponovo okrenuo nemačkom tržištu, povlačeći ciljane poteze. Mesto među stativama je pojačao Brolom iz Dinama iz Drezdena, dok su Kocke i Olkovski stigli iz Ingolštata i Gazišehira. Očekuje se da će mladi napadač Simon Vlodarčik koji nije našao mesto u Legiji, biti rešenje za napad Rudara.

VISLA PLOCK NE PLAĆA REDOVNO

Visla Plock je osvojila šesto mesto u prošloj kampanji, a sada joj je budućnost neizvesna. Klub se suočava sa ozbiljnim finansijskim problemima, koji su bili prisutni poslednjih meseci kada igrači nisu dobijali plate, a predsednik kluba Tomaš Marček je izjavio da ove godine verovatno neće biti značajnijih pojačanja. To znači da će glavna preokupacija Visle biti da opstane, a u tu grupu spadaju i novajlije.

PETORICA SRPSKIH PEČALBARA I TRENER ĐURĐEVIĆ

Najviše internacionalaca u Poljskoj je iz Španije. Ukupno njih 20 iz zemlje Reala i Barselone igra u Ekstraklasi, a čak 39 sa čitavog Pirinejskog poluostrva računajući i Portugalce. Što se tiče Srba, njih je petorica. Najbolji status ima Filip Mladenović, reprezentativac i član Legije, potom vezista Marko Poletanović koji je ovog leta iz Visle Krakov prešao u Zaglebje, dok je Milan Rundić štoper Rakova. Zlatan Alomerović je golman Jagjelonije, a Nikola Stojiljković napadač Pjasta. Od ove sezone Ivan Đurđević će da rukovodi Šlonskom, posle tri sezone provedene u drugoligašu Hobriju.

POLJSKA 1 - 1. KOLO

Petak

18.00: (1,43) Rakov (4,40) Varta (8,00)

20.30: (2,30) Zaglebje (3,30) Šlonsk (3,15)

Subota

15.00: (1,37) Leh (4,80) Stal (8,50)

17.30: (2,85) Jagjelonija (3,20) Pjast (2,55)

20.00: (3,60) Korona (3,35) Legija (2,10)

Nedelja

12.30: (2,30) Radomjak (3,25) Legnica (3,20)

15.00: (2,80) Visla Plock (3,20) Lehija (2,60)

17.30: (1,63) Pogon (3,80) Viđev (5,70)

Ponedeljak

19.00: (2,20) Gornjik Zabže (3,35) Krakovija (3,35)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Poljska 1Leh PoznanjLegijaLegija VaršavaRakovZaglebjeŠljonskPjast GljiviceJagjelonija BjalistokVisla PlockLehijaLehija GdanjskPogonviđev lođGornjikGornjik ZabžeKrakovijaLukas PodolskiFilip MladenovićZlatan AlomerovićKosta RunjaićMilan RundićMarko PoletanovićNikola StojiljkovićIvan Đurđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara