Vilijan Vargas, napadač Independijente del Valjea (©Reuters)
Vilijan Vargas, napadač Independijente del Valjea (©Reuters)

Ekvadorski derbi u Gvajakilu: Najtrofejniji klub izaziva šampiona

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.07.22. | 23:10

Barselona i Independijente del Valje odmeriće snage noćas (03.00) na stadionu Monumental Isidro Romero Karbo

Jedan od veoma važnih duela za drugu fazu ekvadorske lige je definitivno okršaj između Independijente del Valjea, branioca titule iz prethodne sezone i Barselone, najtrofejnijeg kluba u državi i kluba koji je prvi deo sezone završio na vodećoj poziciji. Duel timova koje su jedni od glavnih kandidata za titulu na program je noćas (03.00) na stadionu Monumental Isidro Romero Karbo u Gvajakilu.

Posle tri odigrana kola u drugoj fazi ekvadorskog šampionata, Independijente del Valje trenutno se nalazi na četvrtom mestu sa šest bodova. Pre početka ovog kola, Negriazuli zaostajali su samo bod za Aukasom, liderom šampionata, ali su Orijentalosi sa nova tri boda dodatno učvrstili položaj na vrhu tabele, pobedom od 2:1 nad Kuenkom u gostima.

Izabrane vesti

Posle pobeda u prva dva kola, kada je savladana novopridošla ekipa Kumbaje, ali i jedan od favorita Emelek, Independijente je ubedljivo izgubio u poslednjem kolu. Poraz se dogodio na najbolniji mogući način, kada ga je jednostavno pregazio Aukas. Utakmica je završena rezultatom 5:0, gde su Orijentalosi otvorili meč golom već u 8. minutu prvog poluvremena, a od 74. minuta postigli su još četiri. Zanimljivo je da je Independijente imao daleko veći posed lopte na tom meču sa čak više od 70 odsto vremena, ali bez šuta u gol.

03.00: (2,15) Independijente del Valje (3,10) Barselona Gvajakil (3,40)

Potencijalna pobeda protiv Barselone, pred domaćom publikom, apsolutno je neophodna da se tim oporavi u takmičenju, a posebno da se distancira od direktnog protivnika u potrazi za titulom. Igrajući kod kuće, ekipa ima samo jedan poraz u poslednjih 11 utakmica, računajući mečeve u nacionalnoj ligi, grupnu fazu Kopa Libertadores i osminu finala Kopa Sudamerikane. Independijente del Valje dolazi iz tri uzastopne pobede kao domaćin.

Za ovaj meč Negriazuli koje predvodi argentinski stručnjak Martin Anselmi, neće moći da računaju na levog beka Džoanera Čavesa koji je isključen protiv Aukasa i odsluživaće utakmicu suspenzije. Postoje indikacije da će trener domaćih poštedeti još neke od pojedinaca iz startne postave, jer Independijenteu za tri dana sledi duel četvrtinfinala Kopa Sudamerikane protiv venecuelanskog Deportiva Tačire, kao jedinom preostalom ekvadorskom učesniku na međunarodnoj sceni. Ipak, prvi kreativac tima Fernando Gaibor, kao i argentinski napadač Lautaro Dijaz, nezamenjive su alke u lancu Martina Anselmija i noćas će se naći u početnoj postavi.

S druge strane, Barselona, koja je u potrazi za još jednom titulom, 17. u istoriji. Posle zauzimanja čelnog mesta u prvoj fazi šampionata, Idoli Astiljera i dalje su u situaciji da obezbede titulu apsolutnog prvaka Ekvadora, a to će biti moguće samo u slučaju da i u drugoj fazi ponove uspeh iz predhodnog dela prvenstva. Ipak, Barselona zauzima tek sedmu poziciju sa četiri boda, imajući do sada jednu pobedu, jedan remi i jedan poraz.

Posle poraza u prvom kolu kod kuće, od Delfina, pobedili su Tekniko Universitario u gostima rezultatom 2:0, a zatim su kao domaćini remizirali sa Nueve de Oktubre. Rezultat 2:2 je težak udarac za tim Horhea Sesilija, koji je bio jedan od najizbalansiranih timova u Ekvadoru poslednjih sezona. Neugodnosti prestoničke ekipe se tu ne zaustavljaju. Tim Barselone ima ozbiljan problema na gostovanjima, gde su u poslednjih pet utakmica pobedili samo jednom. Tu se ubrajaju utakmice iz nacionalne lige, Kupa Ekvadora i Kupa Sudamerikane.

Barselona na ovaj duel stiže bez Leonela Kinjoneza. Levi bek je kažnjen direktnim crvenim kartonom u poslednjoj utakmici, nakon što je u dubokoj sudijskoj nadoknadi vremena udario fudbalera Nuevo Oktubra Žoaa Paredeša. Astiljeri nemaju više nikakvu obaveza u internacionalnim takmičenjima posle eliminacije u grupnoj fazi Kopa Sudamerikane. Do nedavno najbolji strelac ekipe sa Romero Karba, Kortes Kasijera, pose isteka jednogodišnje pozajmice, vratio se u Nuevo de Oktubre i zahvaljujući njegovim golovima, tim iz predgraća Gvajakila uspeo je da izbori remi protiv Astiljrosa. Napadačke opcije Barselone, sada su usresređene na Gabrijela Korteza i urugvajskog internacionalca Gonzala Mastrijanija, koji je u dosadašnjem toku sezone uglavnom ulazio sa klupe, ali sa zavidnim skorom od sedam postignutih golova.

00.30: (1,58) LDU Kito (3,70) Tehniko (5,70)

Kada su se ove dve strane poslednji put sastale u Liga Pro, Barselona je trijumfovala sa 2:0 na svom Monumentalu u martu ove godine. Gabrijel Kortez je predvodio tim iz Gvajakila golovima u 5. i 71. minutu. Najefikasniji igrač Barselone bio je Kortez, koji je postigao gol u devet navrata i izjednačen je na drugom mestu među najboljim strelcima lige u 2022. godini. S druge strane, Džonatan Bauman, Žunior Sornoza i Fernando Gaibor su napravili razliku za Independijente u poslednjoj trećini prve faze šampionata. Bauman je vodeći strelac sa četiri gola, a prate ga Sornoza i Gaibor sa po tri.

U poslednjih šest ligaških mečeva, Independijente del Valje je pobedio tri i izgubio dva susreta. Barselona je u međuvremenu u isto tako poslednjih pet utakmica tek jednom pobedila, i po dva puta remizirala i bila poražena.

EKVADOR 1 – 4. KOLO

Subota

Deportivo Kuenka Aukas 1:2 (0:2)

/Mansineli 81 – Ajovi 5, Fidriževski 43/

Delfin – Gvajakail Siti u toku

Nedelja

00.30: (1,58) LDU Kito (3,70) Tehniko (5,70)

03.00: (2,15) Independijente del Valje (3,10) Barselona Gvajakil (3,40)

21.00: (2,40) Kumbaja (3,00) Mušuk Rtuna (3,05)

23.30: (3,05) Makara (3,15) Universidad Katolika (2,30)

Ponedeljak

02.00: (1,35) Emelek (4,50) Gualakeo (8,50)

Utorak

02.00: (2,20) Nuevo de Oktubre (3,10) Orense (3,30)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaEkvadorEkvador 1Independijente del ValjeBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara