Sangrade (18) i Gradel slave gol (©AFP)
Sangrade (18) i Gradel slave gol (©AFP)

Ekvatorijalna Gvineja ima kvalitet, ali nema iskustvo: Obala Slonovače srećno do tri boda (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.01.22. | 21:52

Jedan od najboljih mečeva dosadašnjeg toka Afričkog kupa nacija

I treća utakmica četvrtog dana Afričkog kupa nacija nije mogla da prođe bez spornih dešavanja. Ne tako velikih kao u prve dve - skraćena utakmica i triput pogrešno intonirana himna - ali i o odlukama sudije Reduana Đijeda će se diskutovati.

Marokanac je prvo mogao da svira faul u korist Ekvatorijalne Gvineje uoči pogotka Obale Slonovače, a nešto kasnije i penal zbog igranja rukom, iz kog bi igrači u crvenim dresovima imali priliku da izjednače.

Izabrane vesti

Nije se, ipak, u tim situacijama čula Đijedina pištaljka, pa je Mark Gradel sjajnim udarcem u 5. minutu doneo prednost Obali Slonovače, koja uprkos nekim zvučnim imenima u svojoj reprezentaciji - kao što su Sebastijan Ale, Erik Baji, Frank Kesi, Nikolas Pepe, Vilfred Zaha... - neće igrati u plej-ofu, poslednjoj rundi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Ako i nastavak Afričkog kupa nacija odigraju kao duel sa Ekvatorijalnom Gvinejom, njihov izostanak sa Mundijala neće biti šteta.

Izabranici Patrisa Bomela dobar deo meča bili su u podređenom položaju, ali im je veće iskustvo pomoglo da upišu tri boda na startu takmičenja. Imali su fudbaleri Ekvatorijalne Gvieneje, sastavljene uglavnom od igrača domaćih klubova i španskih niželigaša, nekoliko odličnih prilika, pravih zicera, međutim, ili su promašivali ili je 35-godišnji Badra Ali Sangare iz južnoafričkog Starsa odlično intervenisao.

Svakako, igrači Huana Miča ostavili su odličan utisak i mogli bi u nastavku takmičenja da budu prijatno iznenađenje. Posebno jer je prvi favorit ove grupe, Alžir, startovao neočekivanim remijem bez golova sa autsajderom Sijerom Leone.

Već u narednom kolu sastaju se Alžir i Ekvatorijalna Gvineja, što će verovatno biti meč koji će odlučiti ko uz Obalu Slonovače ide u osminu finala. Doduše, i četiri najbolje trećeplasirane ekipe od ukupno šest imaće priliku da se nađu u narednoj rundi, pa možda jedna od njih bude upravo iz ove grupe. Po viđenom večeras, neće biti nezasluženo ako to budu fudbaleri Ekvatorijalne Gvineje, koji su 2015. kao domaćini bili četvrti u Africi.

Ovo im je, inače, prvi put da učestvuju na Afričkom kupu nacija, a da nisu domaćini. Uz pomenutu 2015. godinu, 2012. su organizovali turnir zajedno sa Gabonom. Tada su stigli do četvrtfinala.

KUP AFRIČKIH NACIJA – 1. KOLO

GRUPA E

Utorak

Alžir - Sijera Leone 0:0

Sreda

Ekvatorijalna Gvineja - Obala Slonovače 0:1 (0:1)

/Gradel 5/



tagovi

Obala SlonovačeEkvatorijalna GvinejaAfrički kup nacijaSebastijan Ale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara