Alvaro Rekoba (©AFP)
Alvaro Rekoba (©AFP)

El Čino zvanično kreće Stankovićevim, Krespovim, Solarijevim, Vijerinim, Grosovim, Blanovim, Di Bjađovim i Sedorfovim koracima

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.10.23. | 23:05

Alvaro Rekoba u noći između ponedeljka i utorka (01.15) debituje na klupi Nasionala, prvi rival biće mu Maldonado u 7. kolu urugvajske Klausure

U zlatno doba Serije A, krajem prošlog i početkom ovog veka, Alvaro Rekoba je bio jedan od najboljih igrača u italijanskom šampionatu. Navijači Intera će zauvek pamtiti El Činovih devet godina u plavo-crnom dresu i dve titule koje je osvojio sa Nerazurima. Uspevao je Urugvajac ponekad da zaseni i svog saigrača Ronalda, više puta je nekadašnji gazda Intera Masimo Morati isticao da mu je baš on omiljeni od svih fudbalera koji su bili na njegovom platnom spisku. Okončao je Rekoba karijeru 2015. godine, a od noćas ćemo ga gledati u novoj ulozi, kao šefa stručnog štaba.

Debitovaće Rekoba u noći između ponedeljka i utorka (01.15) na klupi Nasionala, kada u sedmom kolu urugvajske Klausure bude dočekao Maldonado. Biće mu to prvi put da vodi neku seniorsku ekipu, do sada je Rekoba bio samo asistent i trener B tima.

Izabrane vesti

Bio je 47-godišnjak iz Montevidea u dva mandata u Nasionalu kao igrač, na početku i na kraju karijere (prošao omladinsku školu u Danubiju, odakle je stigao). Trostruki osvajač Kopa Libertadoresa mu je sada pružio šansu i da odatle lansira i trenersku karijeru, videćemo kako će se pokazati.

Krenuo je tako Rekoba koracima svojih nekadašnjih saigrača poput Klarensa Sedorfa, Lorana Blana ili Luiđija di Bjađa, koji su se takođe oprobali kao treneri. Poslednju sezonu u Interu Rekoba je odigrao 2006/2007, a iz tog tima danas su treneri Dejan Stanković (Ferencvaroš), Patrik Vijera (Strazbur), Santijago Solari (prošle godine vodio Klub Ameriku), Ernan Krespo (pre desetak dana dobio otkaz u Al Duhailu), Fabio Groso (Olimpik Lion) i Valter Samjuel (pomoćni trener reprezentacije Argentine). Te sezone ih je trenirao Roberto Mančini, novi selektor Saudijske Arabije.

01.15: (1,58) Nasional (3,70) Maldonado (5,60)

Nasional ove godine baš ne igra dobro. Aperturu je završio na drugoj poziciji sa pet bodova manje od Penjarola, u Torneo Intermediju (Liga kupu) je eliminisan kao treći u svojoj grupi, a sada je u Klausuri tek šesti sa osam bodova manje od lidera Penjarola.

Ko ne poznaje sistem takmičenja u Urugvaju, lako bi sada mogao da pomisli da Nasional više nema šta da izvuče iz ove sezone i da Rekoba može bez ikakvog pritiska da privede takmičenje kraju. Pogrešio bi. Tu je zbirna tabela, gledaju se svi poeni iz navedena tri takmičenja, a ona ne samo da odlučuje jednog učesnika u finalu plej-ofa (Penjarol je i tu ubedljivo prvi sa +12 u odnosu na Nasional) već i karte za Kopa Libertadores sledeće sezone. Nasional je trenutno četvrti sa 49 poena, jednim manje od Defensor Sportinga. Treće mesto je poslednje koje garantovano vodi u Kopa Libertadores (mada će ići i četvrti ako Penjarol osvoji i Klausuru). Ispred Rekobinog novog tima je i Liverpul iz Montevidea sa 52 poena, dok su najbliži pratioci Montevideo Vonderersi i Sero Largo na -10. Sa njima se po trenutnom poretku kompletira lista za Kopa Sudamerikanu.

Dakle, svaki bod će se brojati Rekobi u preostalih devet kola i nema prostora da se opusti. Uostalom, kada ste na klupi tako velikog kluba kao što je 49-struki šampion Urugvaja opuštanje ni nije opcija. Uprava Nasionala jeste dala Rekobi šansu da se dokaže kao trener, ali nije dobio dugoročan ugovor. Samo do kraja ove godine, pa kako se pokaže…

Kada smo ga doveli Ronaldo je bio najbolji fudbaler na svetu, ali kada pogledamo koliko novca smo uložili u Rekobu, moram da kažem da sam ipak njega najviše voleo. Alvaro nije samo fudbaler. Alvaro je fudbal”, kazao je svojevremeno Morata.

Da li je i fudbalski trener?

URUGVAJ 1 (KLAUSURA) – 7. KOLO

Nedelja

Defensor Sporting – Sero Largo 2:0 (0:0)

/Agaci 57, Duarte 89/

Feniks – Sero 1:1 (0:0)

/Vega 87 – Kokaro 58pen/

River Plejt Montevideo – Penjarol 0:3 (0:2)

/Gonzalez 30, Majada 35, Arezo 59/

Ponedeljak

Luz – Plaza Kolonija 1:1 (1:1)

/Kintana 45+4 – Ebere 27pen/

Montevideo Siti – Liverpul Montevideo U TOKU

Utorak

01.15: (1,58) Nasional (3,70) Maldonado (5,60)

21.00: (2,05) Danubio (3,25) Boston River (3,50)

Sreda

00.30: (2,50) Vonderers (3,05) Rasing Montevideo (2,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Urugvaj 1Alvaro RekobaNasionalDeportivo Maldonado

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara