Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

El Clásico del FPC - Pablova i Gačina ljubav

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.03.21. | 23:11

Miljonarios i Atletiko Nasional odmeravaju noćas snage u sklopu prvenstva Kolumbije

Bez ikakve sumnje, derbi 13. kola kolumbijske Kategorije A, biće odigran noćas (02.00) u Bogoti na čuvenom El Kampinu, gde će domaći Milioneri da ugoste Zeleni tim iz Medeljina. Za mnoge ljubitelje fudbala u ovoj južoameričkoj državi, sudar ovih klubova predstavlja jedan od najstarijih i najvažnijih klasika u istoriji kolumbijskog fudbala. KONMEBOL ga je zvanično priznao kao nacionalni klasik, a međunarodna štampa ovaj sukob takođe smatra jednim od najboljih fudbalskih derbija na Zelenom kontinentu. Rivalstvo Miljonariosa i Atletiko Nasionala ima i konotacije socijalnog, kulturnog i regionalnog karaktera, jer izaziva istorijski sukob između dve najrazvijenije regije u Kolumbiji.

Opseg ovog animoziteta proširio se van granica države i na internacionalna takmičenja, sve do te mere da je ovo postala utakmica koja se odigrala najviše puta u istoriji nekih kolumbijskih klubova. Međutim, glavni razlog zašto se rodilo rivalstvo bilo je posle četvrtfinalne utakmice Kopa Libertadores 1989. godine, kada su Zeleni eliminisali prestoničke Ambasadore, minimalnom pobedom u Medeljinu i remijem na El Kampinu od 1:1, uz veoma kontroverzno suđenje čileanskog sudije Ernana Silve, i optužbi da su međunarodne sudije pogurale Atletiko sve do finala, u kojem su na posletku i osvojili ovo takmičenje.

Izabrane vesti

02.00: (2,35) Miljonarios (3,00) Atletiko Nasional (3,10)

Tih godine razne, u najmanju ruku, sumnjive radnje i glasine širile su se oko ova dva kluba. Bilo je to doba kada je najveći kokainski baron Pablo Eskobar finansirao Zeleni tim, dok je sa druge strane jedan od njegovih najboljih saradnika Gača Rodrigez potpomagao Ambasadore. Oba kluba te 1989. godine podigla su pehare, ipak nemerljive težine. Nasionalu je pripao onaj najveći Oslobodioca Amerike, dok je Miljonarios podigao pehar namenjen nacionalnom prvaku, pri tom ni ne sluteći da će na naredni trofej morati da pričeka gotovo 23 godine.

Nasional je daleko najtrofejniji kolumbijski klub u pogledu internacionalnih trofeja, koji u svom posedu ima dva pehara najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja. Ali, što se tiče nacionalnih trofeja, tu je situacija malo stisnutija. Sa 16 titula prvaka države Zeleni jesu vodeći u ovom segmentu, ali sa za samo jedan pehar više od Miljonariosa, a od minule sezone i Amerike iz Kalija, koja se izjednačila po broju odlikovanja sa Plavim timom iz Bogote.

Od ukupno odigranih 277 međusobnih duela, zanimljivo, vaga je nagnuta na stranu Miljonariosa i to je jedini tim među velikih sedam protiv koga Nasional ima negativan skor. Ambasadori su 105 puta izašli kao uspešniji tim, naspram Zelenih koji su u svoju korist rešili 81 sukob, dok je 90 puta susret ostao bez pobednika. Međutim, posmatrajući duele od 2000. godine naovamo, situacija se drastično promenila u korist medeljinskog kluba, koji je u 43 susreta, koliko je odigrano u poslednje dve decenije, ostvario 19 pobeda, naspram Miljonariosa koji je uspeo tek sedam puta da prevagne meč u svoju korist, a 17 puta rezultat je ostao ujednačen.

----------------

Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita - svakog dana biće dostupni od 08 do 22,

a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.

----------------

U poslednjih pet mečeva Atletiko Nasional nije uspeo da pronađe put do pobede, pošto je Miljonarios dva puta slavio i tri puta izvukao remi. Sa druge strane, od prethodnih 10 susreta, koje su Ambasadori odigrali na svom terenu protiv, Zeleni su uzeli tri boda samo u dve utakmice. Poslednji susret odigran 31. oktobra protekle godine, upravo na El Kampinu, pripao je domaćinu sa ubedljivih 3:0.

Što se tiče prve utakmice između ovih klubova, ona je odigrana još na samom osnivanju profesionalne kolumbijske lige, 3. oktobra 1948. godine. Duel se završio rezultatom 4:3 u korist Nasionala. Ovaj animozitet u kolumbijskom fudbalu godinama kasnije dobio je status najbitnijeg klasika u profesionalnom fudbalu, pa je s razlogom poneo naziv El Clásico del FPC (Fútbol Profesional Colombiano).

Usresređeni na jednu od najvažnijih utakmica u sezoni, obe ekipe žele da upišu nova tri boda, kako bi počela da obezbeđuju plasman među najboljih osam i finalnu fazu prvenstva. Trenutno, Miljonarios se nalazi na poziciji četiri sa 22 osvojena boda, dok je Nasional šesti sa samo jednim korakom zaostatka.

Što se tiče noćašnjeg okršaja, trener domaćih Alberto Gamero, poslednjih sati je potvrdio da Fredi Guarin neće biti na spisku igrača za ovaj duel.

"Uz konsultacije sa medicinskim timom, ustanovili smo da je za njega najbolje da ovaj susret pauzira. Fredi će biti spreman već za naredni susret sa Agilasom. Prvenstvo se ne završava u nedelju".

Sa svoje strane, šef stručnog štaba Zelenih, Alehandro Gimarais, na konferenciji za medije je izjavio da njegov kolega ima neuporedivo manje obaveza, samim tim i pritisaka.

"Mislim da u ovom trenutku Gamero ima manje obaveza od mene, jer je usresređen samo na prvenstvo i mogao je da trenira sa ekipom čitave nedelje, ali i da odmara pojedine igrače za ovaj susret, dok smo mi imali dve izuzetno naporne utakmice u kvalifikacijama za Kup Libertadores protiv neugodnog Guaranija".

Najveću pretnju po gol domaćina predstavljaće krilni napadač Harlan Barera, koji se ove sezone šest puta upisao u listu strelaca, kao i najistureniji igrač formacije Džeferson Duke sa pet postignutih golova u dosadašnjem delu prvenstva. Ali opasan dvojac vreba i na strani domaćeg sastava u vidu napadačkog tandema koji čine Fernando Uribe sa šest i Kristijan Arango sa pet postignutih pogodaka.

KOLUMBIJA 1 - 13. KOLO

Subota

Jaguares de Kordoba - Aguilas Doradas 0:2 (0:1)

Envigado - Independijente Santa Fe 2:1 (1:1)

Junior - Pereira 3:0 (1:0)

Nedelja

Onse Kaldas - Amerika Kali 1:1 (1:1)

Independijente Medeljin - Deportivo Pasto u toku

23.40: (2,40) Deportivo Kali (3,00) Deportes Tolima (3,05)

Ponedeljak

02.00: (2,35) Miljonarios (3,00) Atletiko Nasional (3,10)

Utorak

00.05: (2,90) Patriotas Bojaka (2,75) La Ekidad (2,70)

02.10: (2,60) Alijansa Petrolera (2,85) Atletiko Bukaramanga (2,90)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara