Hose Masijas i Viktor Emanuel Agiljera (©AFP, ©Shutterstock)
Hose Masijas i Viktor Emanuel Agiljera (©AFP, ©Shutterstock)

El Clásico del Fútbol Mexicano

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 23:17

Meksička Klausura: Noćas na stadionu Akron u Zapopanu duel dva najtrofejnija i najpopularnija kluba, Gvadalahare i Kluba Amerike

El Clásico del Fútbol Mexicano, poznat još kao i El Clásico de Clásicos, a zovu ga i El Clásico Nacional. To je duel Gvadalahare i Kluba Amerike, dva najtrofejnija i najpopularnija kluba u Meksiku. Oni se sastaju u ponedeljak (03.00) na stadionu Akron u Zapopanu u 11. kolu Klausure.

Poidsetimo se malo istorijata velikih rivala iz ove zemlje Centralne Amerike. Dvoboj Astečkih Orlova i Koza spada u relativno mlado rivalstvo, gledano u poređenju sa ostalim iz fudbalskog sveta Latinske Amerike. Nastalo je na pomalo bizaran način, krajem pedesetih godina prošlog veka. Konkretno, meč koji je ozvaničio početak rivalstva odigrao se 1959. godine na stadionu Halisko, tadašnjem domu Gvadalahare, ali neprijateljstvo nije nastalo na terenu kako to obično biva, već van njega. I to na konferenciji za medije, kada je trener gostiju iz Meksiko Sitija izvređao, pa može se reći, čitav grad, što je izazvalo žustru reakciju članova kluba iz Gvadalahare, čime je prvo započela verbalna, pa na kraju i fizička rasprava, koja se na sreću završila bez većih posledica po igrače i članove oba kluba.

Izabrane vesti

03.00: (2,60) Gvadalahara (2,90) Klub Amerika (2,85)

Velikan iz Meksiko Sitija je ove sezone odličan, ima pet bodova manje od lidera Kruz Azula i trebalo bi da se bori za titulu. Klub Amerika je ove godine preporodio Santijago Solari, argentinski stručnjak koji je nekada igrao za Real, a kratko i bio na klupi Kraljevića. Gvadalahara je loše počela šampionat, bila u donjem delu tabele, ali se budi, nije poražena već šest kola. U 10 kola četa poznatog meksičkog stručnjaka Viktora Manuela Vučetića čak šest puta je odigrala bez pobednika. Za ovaj tim igraju isključivo domaći fudbaleri pa mogu da se nazovi i meksički Atletik Bilbao.

Prvi strelac Čivas Gvadalahare je Hose Masijas sa šest golova, dva manje od najboljih strelaca lige Aleksisa Kanela iz Toluke i Rohelio Funesa Morija iz Montereja. S druge strane, najubojitiji golgeter Amerike je Henri Martin sa četiri pogotka. Tim iz Meksiko Sitija je svih šest utakmica na svom terenu pobedio ove godine, ali je slabiji na gostovanjima. Tek je prošle nedelje pobedio Tihaunu (2:0). Gvadalahara je imala tri meča bez trijumfa na svom terenu, ali je u pretprošlom kolu slavila proitv vicešampiona Aperture Unam Pumasa (2:1).

01.00: (2,45) Keretaro (3,20) Atletiko San Luis (2,80)

Ova dva tima su krajem prošle godine igrala u četvrtfinalu plej-ofa Apertue. U oba meča je bila bolja Gvadalahara (1:0 kod kuće i 2:1 u gostima). Poslednje dve utakmice na svom stadionu crveno-beli, ili kako ih zovu Svemeksički tim, dobio je velikog rivala iz prestonice. Na dve od poslednje tri utakmice ljutih rivala mreže su se tresle samo po jednom. Oba tima su u naletu, u dobroj formi, pa se očekuje neizvestan meč. Domaćin je kralj remija, ima ih čak šest u prvenstvu. Mrežu Kluba Amerike brani legendarni golman, dugogodišnji reprezentativac Sombrerosa Giljermo Očoa.

Clásico del Fútbol Mexicano igrao se 239 puta, a u 86 susreta trijumfovala je Amerika, u 77 navrata bolji je bio Čivas, a 76 puta meč je završen bez pobednika.

Sistem takmičenja u ovogodišnjoj meksičkoj Klausuri je isti kao u Aperturi. Igraće se jednokružni sistem, 17 kola, a onda najboljih 12 ekipa nastavljaju bitku u plej-ofu za šampiona. Prvenstvo je planirano da se završi 30. maja.

MEKSIKO, KLAUSURA – 11. KOLO

Subota

Puebla - Atlas 0:1 (0:0)

/Roha 74/

Huarez - Unam Pumas 1:1 (1:0)

/Garsija 17 - Dinenjo 55/

Nedelja

Tigres - Mazatlan 1:2 (0:1)

/Gonzalez 75 - Ranhel 45+1, Augusto 64/

Kruz Azul - Monterej 1:0 (1:0)

/Alvarado 42/

Tihuana - Santos Laguna 0:1 (0:1)

/Tores 21/

Toluka - Pačuka 0:2 (0:0)

/De La Rosa 82, Čavez 90+1pen/

Ponedeljak

01.00: (2,45) Keretaro (3,20) Atletiko San Luis (2,80)

03.00: (2,60) Gvadalahara (2,90) Klub Amerika (2,85)

Utorak

04.00: (1,65) Leon (3,60) Nekaksa (5,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

MeksikoMeksiko 1Čivas GvadalaharaKlub AmerikaSantijago Solari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara