Džud Belingem u duelu sa Žoržinjom i Di Lorencom (©Reuters)
Džud Belingem u duelu sa Žoržinjom i Di Lorencom (©Reuters)

Englezi spremaju osvetu i overu plasmana na EURO

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.10.23. | 10:53

Italija oslabljena stiže na megdan Gordom Albionu u pokušaju da se izjednači sa rivalom na čelu Grupe C kvalifikacija za kontinentalnu smotru

Derbi oktobarskih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra se na Vembliju, gde će Engleska ugostiti Italiju. Viceprvak Evrope udariće na šampiona Starog kontinenta u borbi za prevlast u Grupi C (20.45).

Tako makar kaže papir. U praksi je situacija pak nešto drugačija. Engleska je favorit, ne samo na ovom meču, već i da prva prođe kroz cilj i kvalifikuje se za EURO, što će se i dogoditi ako i drugi put u kvalifikacijama savlada Italiju. Azuri i dalje mogu da se nadaju prvoj poziciji, posebno ukoliko pokore Vembli – kao pre nešto više od dve godine u finalu Evropskog prvenstva – čime bi se bodovno izjednačili sa Englezima.

Izabrane vesti

No, Italiju poslednjih dana drma ozbiljan skandal i pitanje je koliko oslabljena zbog dešavanja na Čizmi može da pruži u sudaru sa Gordim Albionom. Zbog nedozvoljenog sportskog klađenja, selektor Azura Lučano Spaleti ne može da računa na Sandra Tonalija i Nikola Zaniola, a nema ni povređenog Lorenca Pelegrinija, pa iako su u njihovom odsustvu Italijani protiv Malte pružili jednu od najboljih partija u poslednje vreme, jasno je da je razlika u kvalitetu tadašnjeg i sadašnjeg rivala ogromna.

Englezi, s druge strane, bez bekovskog tandema Džejms-Čilvel, ali jasno je da Geret Sautgejt ima ogromu dubinu na svakoj poziciji, te mu neće biti preterano teško da obojicu zameni. Svi ostali su tu i spremni su da već u utorak overe plasman na smotru najboljih Starog kontinenta.

20.45: (1,67) Engleska (3,80) Italija (6,00)

Iako je lider grupe, postoji nervoza i u Engleskoj. U tesnoj pobedi domaćina od 1:0 u prijateljskom meču protiv Australije u petak uveče, Džordan Henderson, kapiten reprezentacije u odsustvu Harija Kejna, nemilosrdno je izviždan od strane engleske publike kada je zamenjen posle sat vremena. Pozadina priče je njegovo preseljenje u Saudijsku Arabiju, o kome se mnogo raspravljalo, što mu mnogi Englezi nisu oprostili.

Bivši vezista Liverpula u utorak uveče verovatno će biti pošteđen koncerta zvižduka, jer se ne očekuje da će biti u igri.


Sautgejt bi trebalo da u početnih 11 stavi najjači tim, i u njemu se očekuju Džud Belingem, Džordan Pikford, Deklan Rajs, Markus Rašford, Fil Foden i kapiten Hari Kejn.

S obzirom na to da pomenuti igrači igraju prvi meč u ovoj međunarodnoj pauzi, određene prednosti u fitnesu definitivno igraju ulogu. U ovom kontekstu, svakako najviše treba očekivati od Belingema, jer je bivša zvezda Borusije Dortmund postigla gol u devet od 12 prethodnih takmičarskih duela, i vodi na listi najboljih strelaca u Primeri sa osam pogodaka.

Posle više od dve godine, dakle, Italijani se vraćaju na veličanstveni stadion Vembli, gde su proslavili ogroman uspeh. Drugo mesto u grupi je u pitanju i Azuri žele da iznenade domaćeg favorita, koji je gotovo bez kiksa u aktuelnim kvalifikacionim borbama.

Gordi Albion je na odličnoj startnoj poziciji pred poslednji duel u oktobru. Igrači trenera Gereta Sautgejta su teoretski udaljeni samo 90 minuta od rezervacije karte za Nemačku. Istina je da meč protiv Ukrajine definitivno nije prošao tako dobro za Albion kako su zahtevni engleski navijači verovatno zamislili. Ukrajina je odolela i uspela da remizira sa njima. Kao prvi tim u celoj grupi.

Englezi sada imaju 13 bodova posle pet rundi i kao rezultat, u zbiru ostalih rezultata, to znači samo jedno - ako savladaju Italijane, zagarantovan im je plasman, dva kola pre kraja kvalifikacionog procesa. Dakle, pritisak nije na plećima Engleza, jer čak iako padnu protiv Italijana, imaju još dva novembarska susreta da to nadoknade. Tada se susreću sa Maltom i Severnom Makedonijom.

Igrači selekcije Tri lava ponose se dugim pobedničkim nizom na svom terenu, kada je reč o kvalifikacijama za EURO, koji su produžili na 12 duela. Poslednja ih je na Ostrvu porazila Hrvatska 2007.

"Na prvom smo mestu i mislim da kvalifikacije teku po planu. Sada je pred nama domaći duel sa Italijanima i želeli bismo da zaboravimo na loše finale koje nas i dalje boli. Imamo šansu da se u utorak kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo i nameravamo da to iskoristimo. Italijani su jaki i imaju odličnog trenera, ali verujemo u sebe i znamo da će nas stadion gurati napred", poručio je Sautgejt.

S druge strane, relativno nedavno postavljenom selektoru Lučanu Spaletiju nije prijatno vreme da se priprema za važne fudbalske utakmice, s obzirom na kockarski skandal pojedinih pulena. Ali do sada može da bude zadovoljan urađenim.

U ovoj neprijatnoj klimi, Italijani su se pre tri dana suočili sa Maltom i na njihovu sreću uspeli su da ostave brige van terena. Očekivano, ostvarili su glatku pobedu sa 4:0 protiv Malte, i sa 10 bodova zauzimaju drugo mesto. Međutim, činjenica je da isti broj poena ima i trećeplasirana Ukrajina, koja će do poslednje šanse da se bori za drugo mesto.



-------------------

I

graj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga


-------------------

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 8. KOLO

Utorak

GRUPA C

20.45: (1,67) Engleska (3,80) Italija (6,00)

20.45: (14,0) Malta (6,25) Ukrajina (1,22)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za EPreprezentacija Engleskefudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara