Florentino Perez (©Reuters)
Florentino Perez (©Reuters)

#EstamosContigoPresi: Trolovi spinovali za podršku Superligi, veličanje Florentina Pereza i – desničara?!

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.11.21. | 12:13

Posle Barselone i Real dobio svoju “digitalnu aferu”…

Fudbalski svet je pobesneo, optužio “zaverenike” da žele da otmu bubamaru od istinskih navijača i rezervišu je samo za bogate. Istina, bilo je onih – posebno u Španiji i Italiji gde su klubovi finansijski najviše istrpeli – koji su branili ideju osnivanja evropske Superlige, ali prema poslednjim informacijama sa Pirineja nije to baš bilo tako spontano.

Lokalni Konfidensijal je naime otkrio da je dobrim delom ona nastala i kao posledica spinovanja u korist Florentina Pereza, predsednika madridskog Reala, koji je tako dobio svoju verziju “Barsagejta”. Podsetimo, proterani predsednik Barselone Đozep Marija Bartomeu svojevremeno je sa više od 1.000.000 evra plaćao internet botove da brane njegovu upravu, čak i po cenu da napadaju legende kluba kakve su Lionel Mesi, Đerar Pike, Karles Pujol, Ćavi, išlo se čak i dotle da su satanizovane njihove supruge.

Izabrane vesti

U Realovom slučaju doduše nema naznaka da je baš Perez plaćao internet trolove, niti se išlo tako daleko da se vređaju nečije porodice. Ali jeste sve išlo u korist Reala i Florentina Pereza. I protiv njegovih protivnika, prvenstveno Uefinog predsednika Aleksandera Čeferina i prvog čoveka španske La Lige Havijera Tebasa.

20.45: (7,00) Grčka (4,20) Španija (1,55)

Sve to je otkriveno u izveštaju Pandemia Digital. Sve društvene mreže, a posebno Tviter, bile su poprište moderne internet bitke. I dok je većina drvljem i kamenjem napala 12 klubova odmetnika, predvođenih baš Realom, internet trolovi su branili Kraljevski klub i pre svega glavnog promotera Superlige – Florentina Pereza.

Često pod oznakom ili heštegom #EstamosContigoPresi (Mi smo sa tobom predsedniče). S tim heštegom objavljeno je 18.000 tvitova sa nekih 7.000 profila od kojih su mnogi bili kratkog života, maltene bez ljudi koji ih prate. Sasvim jasno da su to sve nalozi otvoreni samo za ovu svrhu što ih i karakteriše kao botove.

“Tim-lider” trolova bio je nalog ©rm4arab, u međuvremenu ugašen, a bilo ih je još u središtu operacije. Jedan je tako u istoj sekundi objavio više od 10 tvitova što nesumnjivo govori da je reč o botu.

Posebno zanimljivo sa stanovišta sociologije je što je većina tih naloga, pored ideje o Superligi, uglavnom retvitovala tvrdokorne desničarske stavove, da li vođe nacionalističkih pokreta ili populističke medije.

Samo u onih 72 sata koliko je trajala cela priča oko Superlige, s početkom 18. aprila, na internet nebu se pojavilo više od 2.000.000 tvitova s ukupno 272.000 različitih profila. Nesrazmeran broj imajući u vidu da su tradicionalni “fudbalski influenseri” listom bili protiv Superlige. Sa izuzetkom Reala i njemu naklonjene tabloidne emisije Čiringito.

Od tih 272.000 profila mnogi su bili tek osnovani, sa osmocifrenim brojem u naslovu i svi redom su tvitovali skoro pa isključivo po mantri: “Superliga je dobra ideja koja će napraviti revoluciju u fudbalu”. I skoro uvek kao odgovor ljudima koji zaista imaju kakav-takav uticaj na Tviteru. Uvek isti princip: nekoliko odgovora u sekundi, retvitovanje Realoviub i Čiringitovih poruka, poneki desničar tek da ne bude provaljeno…

Kad je 23. aprila većina osnivača Superlige odustala od projekta, pohvale Perezu zamenio je hešteg: #ČeferinOut. Više od 220.000 takvih poruka osvanulo je na Tviteru, nešto malo manje “hejta” usmereno je na Havijera Tebasa, to je ipak bilo za lokalnu upotrebu. Na udaru je bila i kompanija Movistar, provajder kablovskih kanala, jer se navodno na njenim programima “manipulisalo činjenicama kako bi se nanela šteta Realu”.

Svet se menja i u buci koju stvaraju botovi gubi se kritična masa drugačijeg razmišljanja, a metode koje se koriste u Španiji svima su nam dobro poznate. Setite se i Britanaca (Bregzit), Amerikanaca (izbori)… Šteta samo što su spin doktori sve popularniji i u sportu.


tagovi

Florentino PerezFlorentino PeresEvropska SuperligaHavijer TebasAleksander ČeferinUEFA

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara