Stadion Evertona (©Reuters)
Stadion Evertona (©Reuters)

Everton definitivno optužen za kršenje finansijskog fer-pleja, gubici oko 420.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.03.23. | 19:30

Završena preliminarna istraga na inicijativu drugih učesnika Premijer lige, sada je sve na nezavisnoj komisiji da utvrdi sve okolnosti

Kada se pre bezmalo godinu dana pojavila vest da je nekoliko klubova Premijer lige zatražilo pokretanje preliminarne istrage zbog navodnog kršenja finansijskog fer-pleja, postojala je osnovana sumnja da su Evertonovi gubici u trogodišnjem ciklusu veći od 400.000.000 evra.

Istraga je završena posle 10 meseci i izgleda da su klubovi, odnosno Lids i Barnli koji su istu tražili, bili u pravu. Premijer liga je otvorila postupak za uključivanje nezavisne komisije kako bi se pročešljalje knjige kluba sa Gudison Parka i utvrdilo poslovanje u periodu od sezone 2019/20, zaključno sa takmičarskom 2021/22. Prema informacijama koje stižu sa Ostrva, Evertonu se na teret stavljaju gubici višestruko veći od dozvoljenog minusa za trogodišnji period.

Izabrane vesti

Ubrzo pošto se pojavila ova vest, klub se oglasio zvaničnim saopštenjem u kojem oštro demantuje postojanje enormnih finansijskih gubitaka, kao i razočaranje zbog odluke Premijer lige da se pozove na uvođenje nezavisne komisije.

“Everton je spreman da čvrsto brani svoju poziciju pred komisijom. Klub je tokom proteklih nekoliko godina redovno dostavljao finansijske informacije, bio otvoren i transparentan u poslovanju, uvek se vodeći željom da sarađuje u svakom trenutku“, stoji u objavi.

Problem za Everton je to što su nagomilani gubici oko 425.000.000 evra, dok je po propisima Premijer lige dozvoljeno da nakupljeni minus bude maksimalno 120.000.000 evra. Takođe, Premijer liga je dozvolila klubovima da im se od duga otpiše minus koji je posledica pandemije virusa korona.

Everton tvrdi da je bezmalo 200.000.000 evra dug upravo iz tog perioda. Čak i kada bi se ta suma otpisala, prostom matematikom dolazi se do gubitaka u iznosu od preko 200.000.000 evra, što svakako premašuje granicu od pomenutih 120.000.000. Sve okolnosti utvrdiće tročlana komisija koja će saslušati predstavnike Evertona i tela koje je vršilo preliminarnu istragu.

Ako bi nezavisna komisija utvrdila da je zaista u finansijskoj buli, Everton bi mogao da se suoči sa ozbiljnom finansijskom kaznom, kao i gubitkom bodova. Konačna odluka biće saopštena na sajtu Evrolige

Vest koja će svakako zabrinuti sve navijače, u jeku otvorenog rata sa sadašnjim vlasnikom Faradom Moširijem kome bi mnogi želeli da vide leđa zbog katastrofalne ekonomske politike i pre svega trošenja na stotine miliona evra na pojačanja koja uglavnom nisu opravdala očekivanja.

Everton je prošle sezone za dlaku izbegao selidbu u Čempionšip, ove godine je ponovo u grčevitoj borbi za opstanak. Ako bi ispale, Karamele bi izgubile status jednog od retkih klubova koji nikada nisu ispadali iz Premijer lige od osnivanja lige.


tagovi

EvertonFarad Moširi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara