Poruka navijača Evertona za vlasnika tokom utakmice protiv Sautemptona (Foto: Reuters)
Poruka navijača Evertona za vlasnika tokom utakmice protiv Sautemptona (Foto: Reuters)

Everton na prodaju, cena preko 500.000.000 funti

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.01.23. | 03:25

Klub sa Gudisona u velikoj krizi, pa je vlasnik Farad Moširi rešio da digne sidro

Vlasnik Evertona Farad Moširi odlučio je da stavio fudbalski klub iz Liverpula na prodaju i traži preko 500.000.000 funti, prenose britanski mediji.

Prethodnih meseci je navodno tražio investitore, ali je na kraju odlučio da stavi klub sa Gudison parka na tržište, a pristao bi i na prodaju manjinskog, ali i većinskog dela vlasništva. Kako navodi Gardijan, već postoje zainteresovani kupci.

Izabrane vesti

Moširijev cilj je da navodno vrati veći deo novca koji je uložio i izgradnju novog stadiona, koji bi prema planu trebalo da bude otvoren pred sezonu 2024/25.

Everton je posle serije loših rezultata pretposlednji na tabeli Premijer lige sa samo 15 osvojenih bodova na 20 odigranih utakmica. Posle poraza od Vest Hema minulog vikenda, bez posla je ostao trener Frenk Lampard.

Moširi je po svemu sudeći konačnu odluku o prodaju doneo u danu tokom kojeg je Marselo Bijelsa izrazio sumnju povodom preuzimanja trenerske klupe umesto Lamparda, ali i Totenhem pokvario planove Karamela na pijaci i ukrao im Arnoa Dandžumu ispred nosa.

Britanski biznismen iranskih korena je Everton otkupio 2016. godine, ali je već neko vreme na meti oštrih kritika, s ozbirom da se klub našao u ozbiljnom problemu i izvesno je da će morati dobro da se pomuči kako bi opstao u elitnom rangu. Ispadanje bi bilo primljeno kao totalna katastrofa među navijačima, s ozbirom da su Karamele provele svega četiri sezone van elitnog ranga od osnivanja davne 1878. godine. Od 1954. konstantno su u društvu najboljih timova Engleske, duži niz ima jedino Arsenal.

Tokom Moširijeve vladavine potrošeno je oko 700.000.000 funti na preko 50 igrača, a napravljena je zarada od 400.000.000 funti na prodajama fudbalera.

Najveći kamen spoticanja pri realizaciji prodaje biće novi stadion, čija izgradnja košta oko 550.000.000 funti. Pritom je klub u minusu oko 372.600.000 funti, a ostao je i bez vrednih sponzorstava od kompanija u vlasništvu Ališera Usmanova, kada je počeo rat u Ukrajini.


tagovi

EvertonFarad Moširi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara