Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Evertonu ne treba, La Kaleri neophodno za Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.11.21. | 23:07

Čile 1: Ruleterosi dočekuju Sementerose u sklopu 32. kola šampionata

U poslednjoj deonici nacionalnog šampionata Čilea Everton i Union La Kalera noćas (01.00) se sastaju u sklopu 32. kola, u utakmici u kojoj ni jedni ni drugi nemaju šta da izgube, ali isto tako mogu mnogo toga da ostvare. Naročito kada je u pitanju međunarodna kampanja za iduću sezonu. Sementerosi se bore za ono što su Ruleterosi već postigli, a to je mesto u najjačem klupskom takmičenju na Zelenom kontinentu.

Bez matematičkih mogućnosti da se bori za titulu, tim koji predvodi Fransisko Paki Menehini ima za cilj da ostvari plasman u sledeće izdanje Kopa Libertadores. Da bi postigao željeni cilj, mora da dođe do trećeg mesta na tabeli, koje trenutno zauzima Audaks Italijano sa 51 bodom. La Kalera je na četvrtom mestu sa 48 bodova, tako da nema mesta za grešku ako želi da ponovi ovosezonski učinak na najvažnijem klupskom turniru na kontinentu, jer u opticaju do kraja prvenstva ostalo je još samo devet bodova.

Izabrane vesti

01.00: (2,25) Everton (3,05) Union Kalera (3,25)

Union je bio jedan od animatora turnira. U jednom trenutku bio je čak i lider, ali nije mogao da održi nivo uspešnosti naspram Kolo Kola i Universidad Katolike, što govori i činjenica da je na poslednjih pet susreta pobedio samo u jednom, zabeleživši čak tri poraza i jedan remi. U poslednjem izdanju, izgubio je kod kuće od Uačipata sa 2:0, ali i pretrpeo dva isključenja, defanzivca Viktora Gonzalesa i veziste Matijasa Fernandeza, koji neće moći da putuju u Vinja del Mar.

Everton se nalazi u zaista čudnoj i nesvakidašnjoj situaciji. Ne prolazi kroz dobar period u nacionalnom prvenstvu posle četiri utakmice bez pobede, ali i uprkos tome, već je obezbedio učešće na Kopa Libertadores zahvaljujući tome što je bio finalista Kupa Čilea, tako da nema većeg interesa do kraja prvenstva. U takmičenju u kojem poseduje jedan trofej iz daleke 1984. godine, ni ovoga puta nije imao uspeha posle pokušaja iz 2016. godine, jer ga je kao i tada trenutni lider na tabeli i najtrofejniji klub u Čileu, Kolo Kolo savladao sa 2:0, ostavivši ga tako i 13. godinu zaredom bez nacionalnog trofeja.

Ruleterosi se sa 39 bodova nalaze na sedmom mestu u šampionatu, koje po krajnjoj podeli obezbeđuje učešće u Kopa Sudamerikani, a koje će, ako ga zadrže, pripasti prvom sledećem učesniku. U poslednjem meču odigranom prethodnog vikenda, ekipa Roberta Sensinija remizirala je 2:2 na gostovanju sa Kobresalom, čime je prekinula niz od dve uzastopne pobede, ali i ostala četvrtu utakmicu zaredom bez pobede. Njen poslednji trijumf viđen je na istom ovom stadionu u sklopu 27. kola kada je minimalnim rezultatom i golom Maksimiliana Kareta savladan Uačipato.

Na poslednjih sedam utakmica u elitnom rangu, otkako je Union La Kalera ponovo učesnik najvišeg ranga posle dvogodišnjeg nastupa u Primeri B od 2016. do 2018. godine, zanimljivo je to da su pobede upravo na strani Sementerosa. Od sedam međusobnih duela, La Kalera je u svoju korist rešila čak pet, računajući i minimalni trijumf u okršaju na svom Nikolas Čauanu nešto ranije ove sezone, a jedini gol na tom susretu postigao je Andreas Vilčes u 17. minutu.

Ono što privlači naročitu pažnju kada su u pitanju okršaji ovih timova, jeste sukob iz decembra prošle godine, kada su Sementerosi ostvarili najubedljiviji trijumf u istoriji okršaja sa Evertonom, kada je u La Kaleri rezultat na semaforu stajao 6:2 u korist domaćina.

Iako na poslednjih pet susreta Ruleterosi iz Vinja del Mara nisu uspeli da savladaju Union, zabeleživši četiri poraza i tek jedan remi, njihova poslednja pobeda izvojevana je pre nešto više od tri godine. Tada, i to u gostima Everton je slavio sa 4:0, ali mora se uzeti u obzir da je to bio prvi njihov susret posle povratka La Kalere iz Primere B. Ono što bi trebalo da zabrinjava ekipu Roberta Sensinija je to što su poslednji put na svom Sausalitu ovog rivala savladali još 2015. godine u Kupu Čilea. U ligaškim okršajima razdoblje bez pobede proširuje se na još godinu dana i sezonu 2014, u formatu Klausura, i period kada su postojala dva parcijalna turnira u okviru jedne kalendarske godine.


tagovi

Čile 1Union La KaleraEverton Vinja del Mar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara