Romelu Lukaku proslavlja gol Češkoj (©Reuters)
Romelu Lukaku proslavlja gol Češkoj (©Reuters)

Evropske kvalifikacije: Belgija oštri kandže za EURO, Vels već sada može da ispadne iz trke

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.03.21. | 12:41

Večeras se igraju mečevi 3. kola u Grupi E u kojima su Crveni đavoli favoriti protiv Belorusije, dok Zmajevi moraju do pobede nad Češkom ako žele da se nadaju plasmanu na Svetsko prvenstvo

Belgija će pokušati da se vrati na pobedničke staze u Grupi E kada večeras nastavi svalifikacionu kampanju za Svetsko prvenstvo 2022. U goste joj stiže Belorusija, koja je slavila u jedinom duelu nad Estonijom kod kuće 4:2 (20.45). Sa druge strane, ekipa Roberta Martineza, koja je druga u grupi, odigrala je u subotu nerešeno 1:1 sa Češkom.

Serija Đavola od pet pobeda je prekinuta u Pragu, jer je Belgija u gostima Češkoj naposletku izborila bod. Domaćini su poveli u ranoj fazi drugog poluvremena preko Lukasa Provoda, ali je Romelu Lukaku poravnao rezultate pola sata pre kraja susreta. Martinezov tim otvorio je izazove u G​rupi E pobedom nad Velsom od 3:1, a učinak od četiri boda iz dva meča ostavio ga je iza Češke zbog gol-razlike.

Izabrane vesti

20.45: (1,08) Belgija (11,0) Belorusija (28,0)

Crveni đavoli su veliki favoriti i očekuje se da u velikom stilu okončaju ovaj kvalifikacioni prozor, pred suočavanje Hrvatskoj u prijateljskoj utakmici početkom juna, a pre nego što će otvoriti Euro 2020 kampanju protiv Rusije 12. juna.

U međuvremenu, Belorusija će se nadati uspehu posle slavlja nad Estonijom u subotu, što je bila njena premijerna pobeda u grupi. Sastav Mihaila Markela je u stvari dva puta zaostajao u Minsku, ali je tri puta postigao pogodak u poslednjih 30 minuta i tako obezbedio vitalna tri boda na otvaranju.

Belorusija je pobedila samo jednom na prethodnih 10 utakmica tokom kvalifikacija za Mundijal 2018. godine, ali potencijalno bi mogla da bude nezgodna opozicija za rivale poput Belgije, Češke i Velsa. Gosti su takođe slavili u dva i izgubili samo jedan od poslednja četiri meča u svim takmičenjima i sigurno imaju igrače koji u ovom meču mogu da naprave probleme Đavolima.

20.45: (2,80) Vels (3,00) Češka (2,75)

U drugom meču Grupe E Vels posle poraza od Belgije na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo dočekuje selekcuju Češke (20.45). Česi su već odigrali dve utakmice i zahvaljujući ubedljivoj pobedi nad Estonijom (6:2), posle remija sa Belgijom (1:1) zauzimaju prvo mesto.

Zmajeve sa klupe na startu borbe za Katar predvodi Rob Pejdž, koji obavlja ulogu vršioca dužnosti u odsustvu Rajana Gigsa, čija je sudbina na klupi velške reprezentacije pod znakom pitanja. Sa novim trenerom, Geret Bejl i drugovi su pretrpeli poraz od Belgijanaca na startu kvalifikacija (1:3), a minule subote su u prijateljskom susretu sa selekcijom Meksika popravili utisak minimalnim trijumfom. Sa reprezentacijom ovoga puta nije jedan od najvažnijih igrača Aron Remzi zbog povrede, a van stroja je i iskusni Džo Alen. Poraz od Češke mogao bi praktično da isključi Vels iz borbe za odlazak na Mundijal.

Česi su sa druge strane maestralno otpočeli kvalifikacije. Deklasirali su Estoniju, het-trik je postigao neverovatni vezista Vest Hema Tomaš Souček, a potom je selekcija Jaroslava Šilhavija odigrala vrlo hrabro protiv najbolje rangirane fudbalske reprezentacije na planeti, uzela bod kod kuće i u finišu propustila nekoliko prilika da pripredi veliko iznenađenje.

Ove dve selekcije su se dosad sastajale u tri navrata, poslednji put još 2007. godine, kada na stadionu u Kardifu nije bilo pobednika, ali ni golova. U preostala dva susreta Česi su jednom slavili, a njihov prvi međusobni duel 2002. godine takođe je okončan bez golova.

Velšani su značajno oslabljeni, ali će imati imperativ pobede, pa zato nema sumnje da će ostaviti i poslednju kap znoja na terenu. Češka je sa druge strane svesna da bi pobedom borbu za Katar praktično mogla da svede na dve reprezentacije i zbog svega navedenog nosi ulogu favorita.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 3. KOLO

GRUPA E

Utorak

20.45: (1,08) Belgija (11,0) Belorusija (28,0)

20.45: (2,80) Vels (3,00) Češka (2,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za SP 2022.Fudbalska reprezentacija BelgijeFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija ČeškeFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija Velsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara