Dejan Savićević i Nikolo Zaniolo (©Reuters)
Dejan Savićević i Nikolo Zaniolo (©Reuters)

Fabio Kapelo o fudbalu u Italiji: Zaniolo genije kao Savićević, Donaruma nije smeo onako s Milanom

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.10.21. | 10:31

I o Juventusu, Barseloni, Azurima...

Roberto Mančini nije ni krio: reprezentacija Italije pred finalni turnir Lige nacije muke muči sa napadačima i sasvim je moguće da će Azuri protiv Španije zaigrati sa lažnom devetkom u špicu. Povod da o aktuelnoj temi koju prozbori i prekaljeni trenerski vuk Fabio Kapelo, a njemu je to bilo sasvim dovoljno da stigne i do poređenja Rominog Nikola Zaniola sa legendarnim Dejanom Savićevićem.

I ne samo do tamo, ali krenimo od čoveka koji je baš sa Kapelom pokorio i Evropu 1994. godine. I otkud sada Zaniolo u istoj rečenici sa čuvenim “Genijem”? Nije tajna da su Kapelo i Dejo imali odnos pun uspona i padova, ali Savićević je ipak bio dvostruki šampion Evrope i pride nosilac igre prvo u Crvenoj zvezdi, pa Milanu. Zaniolo tek treba da u Romi pokaže da je satkan od šampionskog materijala.

Izabrane vesti

A prema rečima Kapela, to može da radi samo sa krila, nikako iz uloge lažne devetke o kojoj razmišlja Mančini.

Lažna devetka? Insinje mi se više sviđa kad igra po levoj strani, generalno više volim kad fudbaleri igraju na prirodnim pozicijama. Ali ako Mančini misli da Lorenco može da funkcioniše kao špic, neka eksperimentiše. Jer Zaniolo to sigurno ne može. Zaniolo mora da krene sa krila, da oslobodi fizičku moć, kao što je Savićević radio u mom Milanu. I ne, ne mislim da je to rizično poređenje, pod uslovom da se Zaniolo vrati na nivo na kome je bio pre povreda. I u njegovim potezima vidim znake klase i genijalnosti kao kod Dejana”, možda i preteruje Kapelo u velikom intervjuu za Korijere delo Sport.

Njemu se i može. Nije bilo ko. I ne boji se da kaže ša misli. Pa tako dok priča o Đanluiđiju Donarumi

Nadam se da je zadovoljan u Parizu, ipak je igrač koji je u državnom timu dao fundamentalni doprinos osvajanju evropske krune. Ali da vam kažem nešto: Donaruma se poneo nezahvalno prema Milanu kad je prelazio u Pari Sen Žermen. Posle svega što je Milan uradio za njega i njegovu porodicu dok je bio dečak, morao je drugačije da se ponaša”.

Sada gledamo neki novi Milan, čak i jači od onog u kojem je Donaruma igrao. Pa tako dok priča o veznom redu Italije Kapelo poziva Mančinija da u reprezentaciju što pre pozove i 21-godišnjeg Sandra Tonalija.

Definitivno. Tonali će se uskoro pridružiti već kompletnom veznom redu. Sad je tu i Lorenco Pelegrini, kliknuo je sa Žozeom Murinjom. Dugo nismo imali tako jaku vezu, mnogi će da se bore za svoje mesto u timu. A srednji red je duša tima. Još sa Žoržinjom, bez sumnje kandidat za Zlatnu loptu ove godine. Ne samo zbog toga što je osvojio sve, već zato što je bio presudan faktor u tim pobedama. U 2021. godini nisam video igrača koji je imao toliki uticaj na pobede svog tima”.

Hvali Kapelo naravno i kad govori o odbrani Italije.

Bonuči i Kjelini su totemi. Ponoviću opet, ako imaš podršku srednjeg reda iskustvo je vrednije od godina”.

Nije ipak Kapelo toliko optimističan kada priča o državnom prvenstvu. Iako se Serija A vratila na veliku scenu…

Ima tu interesantnih stvari, istina, ali kada pogledam Premijer ligu to mi deluje kao sasvim drugi sport. Delom i zbog sudija. A nije da mi nemamo dobre sudije. Ne, stvar je kulture. Ovde je svaki kontakt faul, preko ne izbacuju loptu kada igrač leži na zemlji. Nasmejem se kada vidim čak i kolege kako na TV ekranima opravdavaju prekršaje rečenicama: ‘Pa, bilo je kontakta’. Šta to znači? Ljudi foliraju sve vreme, onesvešćuju se na terenu”.

Pa ipak, Serija A je zanimljivija nego ranije. Ne tako davno nedodirljivi Juventus se muči. Može li ipak da se izvuče i vrati titulu u Torino?

Po meni je skudeto van domašaja. Već su daleko od vrha. A treba da tu razliku nadoknadiš protiv timova kakvi su Napoli, Milan, Inter, Roma… Komplikovano je to”.

Međutim, nije Juve jedini velikan kome trenutno ide. U Španiji svoje probleme imaju i Real i Barselona.

Realu će biti potrebno neko vreme da se opet izdigne. Potreban im je par centralnih bekova, ali napred izgledaju dobro, čak i bez Mbapea, jer imaju interesantne talente. Gledao sam ih protiv Majorke (6:1), o bože. Barselona ne može da mrdne, zbog svojih ekonomskih problema. Ali sa punim stadionima rašće i prihodi i polako će se otvarati novi krug”, završava Kapelo.


tagovi

Nikolo ZanioloĐanluiđi Donaruma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara