Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Fajenord moćan u Roterdamu, AZ očajan na strani

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.02.24. | 13:36

Čini se da ne bi trebalo da bude dileme oko toga ko će u polufinale Kupa Holandije

Prošlog vikenda u Erediviziji Fajenord i AZ Alkmar su se sukobili u derbiju gornjeg doma. Tim iz Roterdama radovao se minimalnim trijumfom ekipe sa severa, a AZ sada ima šansu za revanš u Kupu. Dakle, drugi put u četiri dana dva kluba će sukobiti, samo sada u četvrtfinalu KNVB Bekera (21.00).

Ovog puta AZ gostuje u Roterdamu. Iako su momci iz Alkmara bili ravnopravni prošlog vikenda, i dalje se kotiraju kao relativno jasan autsajder u predstojećem obračunu. Pored toga, Fajenord nije izgubio nijednu takmičarsku utakmicu od decembra 2023. godine. Tim trenera Arnea Slota je od tada zabeležio skor od pet trijumfa i dva remija. Ujedno, uspeo je da iz Kupa u prethodnoj fazi eliminiše PSV pobedom od 1:0, trenutno najbolji holandski sastav.

Izabrane vesti

Biće, ipak, teško za Fajenord da odbrani titulu u Erediviziji. Slotovi puleni su na drugom mestu posle 20 utakmica sa učinkom od 14 pobeda, četiri remija i dva poraza. Pošto PSV igra skoro savršenu sezonu, Fajenord već ima 10 bodova zaostatka za čelom tabele.

21.00: (1,32) Fajenord (4,70) AZ Alkmar (9,00)

Kako nije realno da Filiposvci ispuste dvocifrenu zalihu, roterdamskom velikanu je preostalo da se za pehar ove sezone bori kroz Kup. Fajenord je favorit za osvajanje najmasovnijeg nacionalnog takmičenja, posebno pošto je eliminisao PSV, a nije ga osvojio od 2018.

Dolazak u finale 2020. bio je najbolji rezultat u holandskom Kupu od tada. U to vreme, Fajenord je podbacio u Utrehtu i propustio je pehar. S obzirom na to koliko dobro Slotovi igrači igraju ove sezone, sasvim je realno da se suša u KNVB Bekeru završi kroz koji mesec. Meč protiv AZ-a je, u izvesnom smislu, finale pre finala.

Fajenord je prilično ubedljiv na De Kajpu. Ove sezone je samo jednom izgubio u aktuelnom ligaškom takmičenju, a pobedio je u šest od 10 utakmica kod kuće, dok je tri puta igrao nerešeno. Samo protiv PSV-a je ostao bez ičega pred domaćom publikom u Erediviziji.

S druge strane, AZ Alkmar želi osvetu. Prošlog vikenda su momci Martena Martensa izgubili od Fajenorda i pretrpeli gorak poraz pred domaćom publikom. Za AZ je to bio peti neuspeh u tekućoj ligaškoj sezoni. Bila je to ujedno i peta prvenstvena utakmica zaredom u kojoj je AZ ostao bez pobede u Erediviziji.

U prethodnom kolu Kupa, AZ je naleteo na protivnika iz niže klase kao što je Kvik Bojs i pobedio je tek posle penala. Posle ovog slabog učinka u KNVB Bekeru, potrebno je mnogo optimizma u redovima koje je ove zime pojačao Kristijan Belić, doskorašnji vezista Partizana.

AZ ispoljava velike slabosti kada igra u gostima. Poslednji rezultati na strani ne ide mu u prilog, jer nije slavio nijednom na devet poslednjih utakmica od oktobra 2023. U ovih devet mečeva na stranom tlu, AZ ima skor 0-5-4.

KUP HOLANDIJE - ČETVRTFINALE

Utorak

NEC - Den Hag 3:0 (1:0)

/Ogava 2, Proper 61, Šeri 67/

Sreda

18.45: (2,35) Kambur (3,35) Vitese (2,80)

21.00: (1,32) Fajenord (4,70) AZ Alkmar (9,00)

Četvrtak

20.00: (2,40) Groningen (3,40) Fortuna Sitard (2,65)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup HolandijeFajenordAZ AlkmarKristijan Belić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara