Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin (©Reuters)
Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin (©Reuters)

FIFA izbacila reprezentaciju, a UEFA ruske klubove iz svih takmičenja, raskinuti ugovori sa Gaspromom!

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.02.22. | 19:05

Radikalna seča

Posle Evroligine odluke da suspenduje sve ruske klubove iz dva najvažnija klupska takmičenja, usledila je još rigoroznija dva izvršna tela svetskog i evropskog fudbala! FIFA je suspendovala Rusiju iz baraža za Mundijal u Kataru, dok je UEFA izbacila tamošnje klubove iz svih međunarodnih kupova! Istovremeno, UEFA je raskinula sve ugovore sa ruskim naftnim gigantom Gaspromom.

Ratna dešavanja u Ukrajini bukvalno su izbrisala Rusiju sa svetske mape sporta u ekspresnom roku! Kako je objavljeno u zvaničnom saopštenju, suspenzija će biti na snazi “do daljeg“, mada je jasno da se ništa neće promeniti dok se ne prekine konflikt u kojem je živote izgubilo previše nevinih ljudi.

Izabrane vesti

Odluka FIFA sprečava Rusiju da odigra polufinalni baraž dvomeč protiv Poljske u martu, a žensku fudbalsku selekciju sa Evropskog prvenstva ovog leta. Dalje, UEFA je spuštanjem rampe ruskim klubovima potvrdila ranija pisanja da će Spartak biti izbačen iz osmine finala Lige Evrope, što praktično znači da će se Lajpcig automatski plasirati u četvrtfinale, bez borbe.

“Fudbal je u potpunosti ujedinjen i solidaran sa svima koje su pogodili događaji u Ukrajini. Predsednici Uefe i Fife nadaju se da će eskalacija događaja u Ukrajini uskoro da prestane i da će se odnosi značajno popraviti uskoro, kako bi fudbal još jednom bio vektor jedinstva i mira među ljudima“, stoji u zajedničkom saopštenju dva vodeća fudbalska tela.

UEFA je takođe napravila i radikalan rez kada je u pitanju sponzorski ugovor sa Gaspromom. Naime, Evropska kuća fudbala raskinula je dugogodišnju saradnju, uz momentalnu odluku da se povuku sva obeležja ruskog naftnog giganta iz Lige šampiona, Lige nacija i Evropskog prvenstva 2024. godine. Podsetimo, Šalke se odrekao Gasproma uprkos dubokoj finansijskoj krizi, isto je učinila i UEFA. Bez razmišljanja. Kako obelodanjuju dobro obavešteni izvori, ugovor koji je bio na snazi od 2012. godine donosio je Uefi prihod od 40.000.000 evra godišnje. Međutim, kako je Gasprom, poput VTB banke, kompanija u većinskom vlasništvu ruske države, očigledno drugog rešenja nije bilo. Inače, Gasprom je bio najveći pojedinačni sponzor Uefe!

Podsetimo, Međunarodni olimpijski komitet je još ranije zatražio suspenziju svih ruskih sportista i ekipa, Evroliga je izbacila CSKA Moskvu, Zenit Sankt Peterburg i Uniks iz Kazanja iz elitnog takmičenja, odnosno Lokomotivu Krasnodar iz Evrokupa. UEFA je već oduzela finale fudbalske Lige šampiona Sankt Peterburgu, dok je vlasnik Čelsija Roman Abramovič bio prinuđen da se povuče sa čela kluba posle 19 godina i prepusti rukovođenje humanitarnoj organizaciji velikana sa Stamford Bridža...

I čini se da ovo nije kraj.


tagovi

fudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija RusijeUEFAFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara