Detalj sa prošlog susreta Antverpena i Uniona (©AFP)
Detalj sa prošlog susreta Antverpena i Uniona (©AFP)

Finale Kupa Belgije: Union za trofej posle 110 godina, Antverpen za čast i spas sezone

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.05.24. | 10:40

Meč je na programu ovog četvrtka od 15.30 časova na stadionu „Kralj Boduen“ u Briselu

Peti put ove sezone gledaćemo susret Union Sen Žiloaza i Antverpena. Ovaj će verovatno da bude i najvažniji, direktan je za trofej. Sastaće se ovog četvrtka od 15.30 časova u finalu Kupa Belgije, na neutralnom stadionu „Kralj Boduen“ u Briselu.

Navijači Uniona na ovakav uspeh čekaju punih 89 godina. Te 1935. godine je u vitrine briselskog kluba ušla poslednja, 11. titula, otkad nije više osvojen nijedan značajniji trofej. Kup Belgije je Union osvajao samo u dva navrta, 1913. i 1914. Dakle, punih 110 godina je prošlo od poslednjeg uspeha u tom takmičenju.

Izabrane vesti

Antverpen je takođe imao višedecenijsku sušu, prekinuo ju je 2020. osvajanjem kupa. Taj uspeh je ponovio i prošle sezone, kada je osvojio duplu krunu. S te strane, žeđ za uspehom je verovatno veća u Briselu.

Međutim, postoji i drugi način gledanja na ovo finale. Union je još uvek živ u borbi za titulu, mada je posle remija sa Anderlehtom (0:0) pre četiri dana Klub Briž najbliži tronu. Ipak, u poslednja tri kola izabranici Aleksandera Blesina još mogu do prvog mesta.


15.30: (1,85) Union Sen Žiloaz (3,50) Antverpen (4,40)


Ne i Antverpen, on je se potpuno raspao u plej-ofu, u seriji je od tri vezana poraza i neće moći da se domogne ni četvrtog mesta koje vodi u baraž za Ligu konferencije. Dakle, Starom crvenom je današnja utakmica za spas sezone i jedini put do međunarodne scene (Lige Evrope).

Ne sumnjamo u to da je Mark van Bomel posebno spremao ekipu za ovaj meč. Proučavao je poslednjih dana svoja prethodna četiri susreta, gledao gde je sve njegov tim grešio (a grešio je mnogo) i tražio način da sve to ispravi. Antverpen nijednom ove sezone nije pobedio Union, mora mnogo toga da se ispravi da bi danas konačno uspeo.

U prvoj fazi prvenstva Belgije oba njihova okršaja su završena bez pobednika. U septembru je u Briselu bilo 2:2, a u martu na terenu Crvenih 1:1. U oba navrata je Antverpen u poslednjim minutima utakmica postizao golove za bod.

Zato, u plej-ofu je samo u tri dana dva puta Union održao fudbalska predavanja svom današnjem rivalu. Sastali su se 25. i 28. aprila, a u oba navrata je Sen Žiloaz slavio sa po tri gola razlike – 3:0 i 4:1! Apsolutni junak na oba meča je bio Švajcarac Kameron Puertas, koji je postigao po dva gola po utakmici.

Unionu je najvažnije da se štoper Kristijan Burdžes oseća znatno bolje i biće spreman za finale. On je zadobio udarac tokom gradskog derbija sa Anderlehtom, posle kojeg je dugo osećao oštar bol. Delovalo je tada da je povreda teža, ali ispostavilo se ipak da je mogao da trenira prethodnih dana i očekuje se u startnoj postavi. To je bilo jedino neizvesno kadrovsko pitanje pred ovu utakmicu, što znači da će oba tima moći da nastupe u najjačim sastavima.

Fudbalski savez Belgije se postarao da danas bude pravi spektakl u Briselu. Organizacija će da bude na najvišem nivou, a to se ogleda i u tome koga su našli da dodeli pobedniku pehar i medalje. Zajedničkim snagama to će uraditi najbolja košarkašica na planeti Ema Meseman i vrhunski belgijski hokejaš Aleksander Hendrik. Angažovane su dve planetarne zvezde da daju kupu zlatan sjaj.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


KUP BELGIJE – FINALE

Četvrtak

15.30: (1,85) Union Sen Žiloaz (3,50) Antverpen (4,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup BelgijeUnion Sen ŽiloazAntverpen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara