Igrači Flamenga (©Reuters)
Igrači Flamenga (©Reuters)

Flamengo u krizi, navijači protestuju, Gabigol ne igra...

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.05.23. | 23:07

Brazil 1: Velikan iz Rija nalazi se u zoni ispadanja pred duel sa Gojasom

Sa prethodne tri utakmice bez pobede Flamengo je postao meta još jednog protesta svojih navijača, a usred nove krize rezultata i gustog rasporeda, tim Horhea Sampaolija nema vremena za odmor i konsolidaciju, jer već noćas (01.00) na stadion Žornalista Mario Filjo iliti popularnu Marakanu, dolazi Gojas u meču 5. kola brazilske Serije A.

Tim iz Rija, takođe akumulira neuspehe i na međunarodnoj sceni. U četvrtak, 4. maja, imali su Rubro-negri brojčanu prednost od 50. minuta protiv Rasinga u Aveljanedi, za treće kolo grupne faze Kopa Libertadores. Ipak, najbolje što je izvukao iz te prednosti bio je nerešen rezultat 1:1.

Izabrane vesti

Minulog vikenda u utakmici protiv Atletiko Paranaensea na Areni da Baišada, Flamengo je prvi postigao pogodak iz penala koji je izveo Gabrijel Barbosa, poznatiji kao Gabigol, u 15. minutu. Ipak, domaći su prvo preko Vitora Rokea u 29. došli do poravnanja, a do preokreta ih je doveo Erik u 80. minutu. Bio je to drugi uzastopni neuspeh u domaćem prvenstvu. Pored toga što je Flamengo ostao na samo tri boda iz jedne pobede i dva poraza, Gabigol je na tom meču dobio treći žuti karton i neće moći da igra ove srede zbog suspenzije. Pošto nije pobedio tri uzastopna meča, Mengao teži da zauzme još agresivniji stav kako bi ponovo stupio na pobednički put i tako malo ublažio kritike. Ovi rezultati su izazvali proteste kod navijača kada je klupska delegacija krenula iz Kuritibe za Rio de Žaneiro.

Ekipa Flamenga noćas neće moći da računa ni na povređenog Mateuzinja, Filipea Luisa i Varelu, ali se očekuje da će trener Horhe Sampaoli moći da izvuče bolje rezultate sa timom koji mu je trenutno na raspolaganju. Na kraju krajeva, Rubro-negro ima najvredniji tim na kontinentu i nije štedeo truda ni novca da angažuje i obnovi ugovore svojih glavnih zvezda posle osvajanja titula u Kupu Brazila i Kupa Libertadoresu 2022. godine. Ipak, tim iz Rija još uvek nije uspeo da se uklopi na način na koji bi ove sezone želeo, a čak i kada su imali nekoliko prilika da podignu trofej u prvoj četvrtini godine, aludirajući na savezno prvenstvo Karioka i Superkup Brazila, na kraju su podbacili u svim takmičenjima, povećavajući pritisak na samu ekipu pred početak nove sezone u Seriji A.

01.00: (1,32) Flamengo (5,30) Gojas (9,50)

Trenutno, Flamengo zauzima skromno 17. mesto na tabeli brazilskog elitnog prvenstva, i na čelu je zone ispadanja sa samo tri do sada osvojena boda, imajući jedan manje od Atletiko Mineira, prvog kluba van mesta koje vode u niži rang. U poslednjih pet mečeva, zabeležena je samo jedna pobeda, remi i tri poraza. Jedina pobeda ostvarena je protiv Marinže u Kupu Brazila, remija sa Rasingom u Libertadoresu, pored toga što su izgubili od Internasionala, Botafoga i već pomenutog Atletiko Paranaensea.

Reč je o ekipi koja obično dobro koristi prednost domaćeg terena i jača je kada igra uz podršku svojih navijača, što donekle potvrđuje nedavni učinak od šest pobeda, bez remija i četiri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica. Tim je primio golove u tri od poslednje četiri utakmice, tako da nisu pokazali veliku defanzivnu čvrstinu, dok im je napad postigao bar jedan gol u poslednje četiri utakmice u ovom takmičenju.

Sa druge strane, ekipa Gojasa ne može da računa na povređenog Luiza Filipea, ali će morati da se izbori i sa izostankom Lukasa Haltera, koji je u prošlom kolu dobio crveni karton i automatski je pod suspenzijom za noćašnji okršaj. Smaragdi su ove sezone učesnici i Kupa Sudamerikane, gde su se čak pokazali i konkurentnim pobedivši prošle nedelje Himnasiju u Argentini u sklopu trećeg kola grupne faze. Ipak, njihovi nastup u nacionalnom prvenstvu nisu toliko ohrabrujući, posebno s obzirom na poslednji meč. I pored toga što je sastav Eversona Avile imao prednost igranja na svom terenu u susretu sa Palmeirasom, u prošlom kolu, nije uspeo da ponudi bilo kakav balans i ravnopravnost timu iz Sao Paula, pretrpevši ponižavajući poraz rezultatom 5:0.

Ovaj neuspeh zadržao je Gojas na 18. mestu na tabeli, odmah iza Flamenga, koji ima ista broj bodova, ali sa do sada najgorom gol-razlikom u prvenstvu. U poslednjih pet utakmica zabeležene su dve pobede, remi i dva poraza. Pobede su ostvarene u nimalo laganim mečevima protiv Korintijansa i Himnasije, pored toga što su remizirali sa Universitarijem iz Perua i izgubili od Palmeirasa i Internasionala.

U gostima, tim Gojasa je zabeležio dve pobede, četiri remija i isto toliko poraza u poslednjih 10 utakmica u svim takmičenjima. Defanzivni deo ekipe, nije jača strana, pošto je primao golove u poslednje četiri utakmice, dok napad treba dodatno da se poboljša, jer nije uspeo da postigne gol u tri od poslednje četiri utakmice u ovom takmičenju.

U potrazi za boljom pozicijom na tabeli i pod pritiskom da pokaže bolje rezultate, igrajući kod kuće Flamengo bi u ovom duelu trebalo da krene u napad. Gojas ima još jednu u nizu veoma tešku utakmicu pred sobom, ali zna koliko je važno sakupljati bodove u želji da zadrži distancu od zone ispadanja, pa mu je potreban pozitivan rezultat protiv jakog tima Flamenga.

Dolazeći posle ponižavajućeg poraza od Palmeirasa, Gojas stiže žedan da pokaže svoju snagu protiv još jednog popularnog protivnika, koji kao ni on, takođe ne prolazi kroz dobru fazu sezone. Učiinak nedavnih direktnih sučeljavanja ovih timova ide u prilog Flamengu, koji je u poslednjih šest mečeva pobedio četiri i remizirao dva puta, računajući tu i poslednji njihov obračun u septembru prošle godine kada je u Gojaniji rezultat bio 1:1.

BRAZIL 1 - 5. KOLO

Sreda

23.55: (1,97) RB Bragantino (3,50) Amerika Mineiro (3,90)

23.55: (1,90) Internasional (3,45) Atletiko PR (4,20)

23.55: (2,50) Santos (3,20) Baija (2,95)

Četvrtak

01.00: (3,40) Kujaba (3,30) Atletiko Mineiro (2,20)

01.00: (1,32) Flamengo (5,30) Gojas (9,50)

02.30: (2,80) Kruzeiro (3,25) Fluminense (2,60)

02.30: (1,40) Palmeiras (4,60) Gremio (8,00)

23.55: (2,85) Koritiba (3,20) Vasko (2,60)

Subota

00.30: (2,00) Botafogo (3,40) Korintijans (3,90)

01.00: (1,95) Fortaleza (3,45) Sao Paulo (4,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1FlamengoGojas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara