Flik je gotov, Nemci traže novog selektora; favorit navijača čovek koji nije radio kao trener 20 godina?!

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.09.23. | 13:43

"Odlazi, pre nego što budeš oteran", piše Bild

Ni poslednji trik, ili ako baš hoćete adut Hansija Flika, nije uspeo. Pomeranje Jozue Kimiha nakon nekoliko godina na poziciju desnog beka ništa dobro nije donelo Nemačkoj. Štaviše, doživljen je blamantan poraz od Japana u Volfzburgu (1:4), jedan od najtežih u ovom veku, pa od jutros nemačka javnost umesto da se zagreva za veliko finale Mundobasketa sa Srbijom i uživa u istom, isključivo razglaba o sudbini iskusnog stručnjaka.

Situacija je takva da Flik ovaj poraz, navodno, ne može da 'preživi'. On jeste vodio jutrošnji trening, međutim brojni mediji predvođeni Bildom vrše strahovit pritisak na DFB da radikalno reaguje i promeni selektora.

Izabrane vesti

Kako se navodi, Flik nema više mogućnost da popravi stvari i sa njim se ne može dalje. Direktor reprezentacije Rudi Feler nije sinoć želeo da komentariše naredne poteze, dok je igračka legenda Lotar Mateus poručio da je promena neophodna što pre, kako bi novi trener imao koliko-toliko vremena da na svoj način i po svom ukusu pripremi ekipu za predstojeće Evrpsko prvenstvo u Nemačkoj.

Sa Hansijem Flikom Panceri definitivno nisu 'kliknuli'. Činjenica je da nešto ne štima, da je nekadašnji šef struke Bajerna isprobao 'sto varijanti' i na desetine igrača, ali da nije uspeo u nameri da Nemačka zaliči na tim sposoban da se bori i izbori sa najboljima na svetu.

Uostalom, brojke u ovom slučaju objašnjavaju bolje od bilo kakvih reči: Flik je na poslednjih 17 utakmica ostvario samo četiri pobede i pride doživeo sramotnu eliminaciju u grupnoj fazi Mundijala u Kataru. Računajući sve mečeve na klupi nacionalnog tima, njegov procenat uspešnosti je ispod 50 odsto. Konkretno 48.

U istorijski nemačkog reprezentativnog samo jedan selektor imao je lošiji učinak. U pitanju je Erih Ribek (1998-2000) sa nešto iznad 41 odsto uspešnosti.

Nemačka u utorak igra protiv svetskog vicešampiona Francuske, a u tamošnjoj javnosti vlada potpuna konfuzija. Nikome nije jasno da li će Flik i taj meč dočekati kao selektor, odnosno ko bi mogao da vodi tu utakmicu ukoliko bude smenjen.

Naravno, imena nekoliko potencijalnih kandidata već su u etru, ali jasno je da pregovori tek treba da uslede, odnosno da je nemoguće u dva dana postaviti novog selektora.

Bilo kako bilo, prema Bildovim saznanjima u fokusu je pet imena. I to su: Julijan Nagelsman, Rudi Feler, Matijas Zamer, Oliver Glazner i Luj van Gal. Mada godinama unazad slovi za jednu od glavnih meta DFB-a, imena Jirgena Klopa nema na ovom spisku, što novinar Bilda ovako obrazlaže:

"O njegovom imenu raspravlja se iznova i iznova, ali nekadašnji trener Borusije iz Dortmunda nije dostupan. Pod čvrstim je ugovorom sa Liverpulom i tako će verovatno biti sve do 2026".

U svakom slučaju, Bild je ispod teksta postavio i anketu u kojoj se izjasnilo sada već preko 220.000 čitalaca. Rezultati su zaista interesantni. Najviše glasova dobio je Matijas Zamer (34 odsto) koji kao trener nije radio od 2005. godine?! Sledi Julijan Nagelsman sa 29 odsto, pa Glazner sa 12, Van Gal sa 11 procenata glasova.

Za Flikov ostanak je tek šest odsto čitalaca najčitanije novine u Evropi.

Ukoliko bi dobio otkaz ovog meseca Hansi Flik došao bi na listu selektora s najkraćim trajanjem u Nemačkoj, uz pomenutog Ribeka i Jirgena Klinsmana, koji su 'stolovali' nešto manje od dve godine.

Naredni selektor bio bi tek 12. u istoriji Manšafta.


tagovi

Hansi Flik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara